Полтава відзначила 75-річчя радянсько-американської бойової операції

Полтава відзначила 75-річчя радянсько-американської бойової операції "Френтік"

Фото
Укрінформ
21 вересня, напередодні визволення Полтави від нацистських загарбників, у місті відбулися святкові заходи з нагоди 75-ї річниці операції «Френтік».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Головні урочистості пройшли на території паркової зони філії Національного військово-історичного музею України - Музею важкої бомбардувальної авіації, де був відкритий пам’ятний знак на честь 75-річчя військової операції «Френтік», а також продемонстрована реконструкція бойових подій того часу.

Автор пам’ятного знака - директор Музею важкої бомбардувальної авіації Віктор Дейнега у співавторстві з інженером музею Дмитром Кандибою представили меморіал у вигляді гранітного чотиригранника. Кожна грань – це коротка історія про три аеродроми на Полтавщині (в Полтаві, Миргороді та під Пирятином), де заправлялися винищувальні авіагрупи США, що здійснювали масовані удари з повітря по важливих військових і промислових об’єктах фашистської Німеччини та її союзників. Четверта грань присвячена військовому госпіталю під райцентром Нові Санжари, де надавали невідкладну медичну допомогу пораненим американським та радянським воїнам.

У Полтаві відзначили 75-ту річницю проведення військової операції "Френтік" / Фото: Сергій Пустовіт‎, Укрінформ

«75 років тому уряд Сполучених Штатів надіслав допомогу Радянському Союзу – військову техніку, автотранспорт, харчові продукти. На території Полтавщини були розміщені військові бази Сполучених Штатів. Ми вдячні їм за ту допомогу, яка надавалася нам під час Другої світової війни. І дякуємо за підтримку України в її боротьбі за незалежність в останні п’ять років», - сказав на відкритті пам’ятного знака директор Національного військово-історичного музею Андрій Ільєнко.

Читайте також: У Кам’янці покажуть, як жили місцеві д’Артаньяни

Варто зазначити, що лише 3 роки тому було знайдене тіло лейтенанта Військово-повітряних сил США Джона Малфреда, учасника операції «Френтік», який загинув 6 червня 1944 року під час бомбардування німцями військового аеродрому в Полтаві.

В урочистих заходах взяли участь радник заступника голови Офісу Президента Василь Павлов, представники обласної держадміністрації, міськвиконкому, учасники і родичі воїнів, загиблих в АТО, народний артист України Володимир Талашко, а також військовий аташе Військово-повітряних сил США Тревор Герстен, представники Посольства США в Україні.

«Френтік» (з англійської «Несамовитий») - кодова назва спільної радянсько-американської військової операції з човниковим рухом американських бомбардувальників. Відбувалася вона за трикутником Англія-Італія-Полтава з червня по вересень 1944 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-