Полуничне село Висока Піч

Полуничне село Висока Піч

Укрінформ
Цими вихідними на Житомирщині пройшов перший полуничний фестиваль

Час та локацію його проведення обрали невипадково, адже саме на початок червня припадає пік полуничного сезону. Крім того, першу літню ягоду у селі вирощують майже всі його жителі.

Висока Піч відома тим, хто їздить трасою Житомир-Чернівці. З початку літа при дорозі тут масово продають полуниці, а замість звичних городів із картоплею ви побачите тут великі ягідні плантації. Коли полуниця минає, місцеві виносять на трасу зібрані в лісі чорниці та гриби. Більшого ягідного ринку в межах Житомирщини від Високої Печі аж до кордону з Хмельниччиною не знайдете ніде.

Тож Житомирська область поступово закріплює за собою реноме краю ягідних фестів. До вже відомих фестивалів, - «Брусвяна-Україна» в Брусилівському, малини - у Малинському районі, свята чорниці в Олевську додався ще один – полуничний.

Про те, як з’явилася ідея заходу, чому полуниця полюбила землі у Високій Печі та особливості її вирощування дізнаєтеся у нашій розповіді.

«БОГ ТАК ДАВ, ЩО МИ ВИРОЩУЄМО ПОЛУНИЦЮ»

Висока Піч – це колишнє військове містечко. Тепер гарнізонів тут немає, але досі проживають офіцерські родини, які разом з усіма дружно вирощують полуницю.

Анатолій Маслов
Анатолій Маслов

Цікавлюся у Високопічського сільського голови Анатолія Маслова, які фактори впливають на гарні ягідні врожаї у цій місцевості.

«Мабуть, Бог так дав, що ми вирощуємо полуницю. У селі цим займаються всі. У людей під ягодами площі від 3 до 50 соток. У середньому одне домогосподарство обробляє 10 соток полуниці. Колись казали, що господар поганий, як не має вдома корови. А тепер у нас всі дивуються, як господарювати без ягід. Можна не вирощувати картоплі, буряків, цибулі, а полуниця має бути обов’язково. Для більшості людей це вже звичка, але хтось із цього має і додатковий заробіток», - каже Маслов.

Він додав, що у день фестивалю частина тих, хто вирощує полуницю, не змогли прийти, бо в сонячну погоду пішли збирати урожай, адже дощі цього року добряче заважають. Утім, купити ягід і посмакувати десертами було в кого, адже на фестиваль з’їхалися учасники з районів та об’єднаних громад області, а також з інших регіонів.

«Коли ми хотіли зробити свято, шукали цікаву родзинку по всьому Житомирському районі, і нею виявилася полуниця. Цей фестиваль організували для того, аби його гості відчули радість і задоволення від життя. Проводимо його саме тут, бо Висока Піч – це полуничний край. До нас приїхали учасники з Рівненської, Закарпатської, Полтавської, Миколаївської, Львівської, Київської, Івано-Франківської областей. Перший фестиваль полуниці набирає обертів і думаю, що в майбутньому він стане всеукраїнським святом», - розповів голова Житомирської РДА Сергій Микитюк.

Сергій Микитюк
Сергій Микитюк
Локації фестивалю розгорнули біля місцевого будинку культури, що оточений сосновим лісом. На день центр села перетворився на ягідний рай, гостей якого навіть пригощали шампанським із полуницями.

ТРИДЦЯТЬ УЧИТЕЛЬСЬКИХ СОТОК ПОЛУНИЦІ

Покупцям на фесті пропонували полуницю сортів «Чарлі», «Гран-1», «Полк», «Кардинал», «Польська», «Французька» по 20-30 гривень за кілограм. Такі ж ціни в день фестивалю були на ягоди і в Житомирі. Проте продавці переконують, що їхня полуниця місцева й екологічно чиста, а на міських ринках продають привезену з інших областей.

Учитель Олександр Жабровець живе і працює у Високій Печі, а свої 30 соток полуниці обробляє у сусідньому Романівському районі.

«Ми продаємо ягоди оптом, возимо у Житомир і Київ. Такий фестиваль дає можливість зробити рекламу своєї продукції. Цього сезону збирати полуницю нам заважають дощі, але бували роки, що вона пересихала від спеки. Покупці стверджують, що перші ягоди кислі і я це визнаю, бо їм мало сонця і забагато вологи. За тиждень-півтора, як минатиме сезон, вони будуть дрібніші, але солодкі, як мед», - каже Жабровець.

Чоловік нарікає на заготівельників, які на оптовому ринку знижують ціну на полуницю до 10 грн і люди просто змушені її здавати. Це невигідно, бо ж ягоди вимагають неабияких зусиль упродовж всього року, крім зими. Найскладніше – це боротьба з бур’янами, яка починається весною і продовжується після збору урожаю аж до осені.

Олександр Жабровець акцентує, що свою полуничну плантацію не обробляє хімікатами. У міжряддях із бур’янами йому допомагає справлятися міні-культиватор. Натомість рядки сапає дружина, а їй на допомогу доводиться наймати людей.

Тетяна Іжак привезла на фестиваль свою полуницю із села Карвинівка Романівського району, де має плантацію 10 соток. За словами жінки, найбільші вороги ягід – це мороз, засуха, дощі, а ще супермаркети, які продають імпортовану полуницю і знижують попит на домашню.

«Коли починається сезон, треба насамперед наїстися полуниці досхочу, пригостити родичів, які її не вирощують, і обов’язково наварити вареників та компоту, бо потім за роботою на це не буде часу. Зазвичай на зиму я заморожую ягоди і готую з них варення, бо маю багато дітей та онуків, а ще роблю ягідну наливку», - ділиться продавчиня.

З ПОЛУНИЦЕЮ БУВАЮТЬ І ВАРЕНИКИ, І ПИРОГИ, І ЙОГУРТ, І НАВІТЬ ВИНО

Гості фестивалю окрім свіжих ягід мали змогу спробувати пироги, рогалики, кекси, тістечка, торти, йогурт, желе, компот і вино з полуниці.

Чимало дітей зібралося біля локації домогосподарки Алли Палій, яка проводила майстер-клас із приготування вареників та млинців з полуницею і чорницею. Дівчатка та хлопчики вишикувалися в чергу біля каструлі, де варилися до готовності їхні вироби.

«Хочеться, аби діти знали і берегли українські традиції, тому навчаю їх ліпити вареники. Поруч стоять мами і розповідають вам, що у мене є авторський рецепт тіста. Насправді, він дуже простий, бо треба з’єднати воду, сіль, борошно, яйце і замісити все з любов’ю», - посміхається господиня.

На фестивальній сцені упродовж дня тривали виступи місцевих колективів та ярмарок майстрів, які продавали сувенірну продукцію, вишиванки, іграшки та солодощі. Крім того, на фестивалі провели конкурси на найкращу композицію з полуниці, найсмачніші страву та напій із ягоди і найкращий дитячий костюм на полуничну тематику.

Організатори заходу впевнені, що він має перспективи і наступного разу буде ще масштабнішим. Вразити чимось жителів наближеного до обласного центру району непросто, але на перший фестиваль полуниці з Житомира організували додаткові транспортні маршрути до Високої Печі, адже гостей приїхало багато.

Місцева влада сподівається, що тепер візиткою Житомирського району будуть свято «Гайдамацька Покрова», яке проводиться восени у селі Кодня і започаткований цьогоріч ягідний фест.

Ірина Чириця, Житомир – Висока Піч

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-