На Закарпатті не дозволили будувати вітряки на унікальній полонині

На Закарпатті не дозволили будувати вітряки на унікальній полонині

Документ
Укрінформ
Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Закарпатській області відмовило забудовнику у видачі дозволу на початок робіт щодо розміщення вітряків на полонині Боржава.
Про це у Facebook повідомив перший заступник Ужгородського міського голови, один з лідерів руху Save Borzhava Іштван Цап

“Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Закарпатській області з огляду на грубі порушення в проекті відмовило у видачі дозволу на початок будівельних робіт щодо розміщення вітряків на полонині Боржава”, - написав Цап.

За його словами, травневий паводок на Закарпатті став свідченням того, до яких наслідків призводить варварське та споживацьке втручання людей в природу. “На полонині Боржава беруть початок сотні потічків. Ця полонина – величезна територія-водозабір для таких річок, як Звор, Великий Звор, Веча, Латориця, Ріка, Боржава. Не треба бути професором з екологічних питань, щоб зрозуміти – забудова полонини Боржава мала б наслідком знищення на величезній території екосистеми альпійських (субальпійських) лук, яка чудово утримує опади і захищає від повеней, та призвела б до стрімкої ерозії ґрунтів на крутих схилах хребта” - вважає Цап.

Читайте також: В Україні продовжується підвищення рівнів води на річках

Відтак, на його переконання, вже не тільки зливи, навіть дощі викликали б у місцях забудови повені й селеві зсуви, а збитки місцевого населення обраховувалися б сотнями мільйонів гривень.

Як повідомлялося, на полонині Боржава турецький інвестор планує звести ВЕС для виробництва зеленої електроенергії. Попри чисельні зауваження науковців та екологів проект отримав задовільну оцінку у Департаменті екології ОДА. Будівництво ВЕС на Боржавській полонині повинно було розпочатися 15 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-