Захід України залило дощами, у травні - 230% місячної норми

Захід України залило дощами, у травні - 230% місячної норми

Укрінформ
Впродовж двох декад травня на території західних областей України випало від 150% до 230% місячної норми опадів.

Про це на брифінгу заявив директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Впродовж двох декад травня на території західних областей випало від 150% до 230% місячної норми опадів. Ця ситуація наростала поступово. Але 20 травня та вночі 21 травня в Карпатському регіоні, за даними гідрометеорологічних станцій та гідрологічних постів, випало на території, наприклад, Львівської та Івано-Франківської областей від 42 до 90 мм опадів", - уточнив Кульбіда.

За його словами, якщо не було підтоплень безпосередньо від річок, то підтоплення і руйнування відбувалися за рахунок дуже сильного схилового стоку, накопичення води в низьких місцях рельєфу, "і це, звичайно, суттєво погіршувало ситуацію".

Читайте також: Зірвані дахи, вирвані з корінням дерева: Буковиною пронісся смерч

"Підйом рівнів води на річках західного регіону складав в основному 60-145 см, і практично скрізь вода знаходилася в межах русла, тобто вона негативно не впливала на життєдіяльність населення тощо. І лише в одному місці - це річка Луква, Івано-Франківська область, - були досягнуті перші небезпечні відмітки підтоплення сільгоспугідь і господарських об'єктів. А всі інші підтоплення відбувалися за рахунок зливових дощів", - зазначив він.

Кульбіда уточнив, що окрім Карпатського регіону, підвищення рівня води спостерігається, зокрема, на правих притоках Прип'яті, в межах Волинської, Рівненської і Житомирської областей.

Як повідомлялося, в Україні впродовж останніх днів внаслідок негоди без електропостачання залишилося 347 населених пунктів, підтоплено понад 3800 домогосподарств та 580 житлових будинків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-