На Київщині встановили пам’ятний знак репресованому офіцеру Армії УНР

На Київщині встановили пам’ятний знак репресованому офіцеру Армії УНР

Фото
Укрінформ
У селі Устимівка, що на Київщині, до Дня пам’яті жертв політичних репресій за ініціативи СБУ встановлено меморіальний знак командиру стрілецького полку Армії УНР Лазарю Устименку.
Про це інформує прес-центр СБУ.

"До Дня пам’яті жертв політичних репресій у селі Устимівка Васильківського району Київської області за ініціативи Служби безпеки України встановлено меморіальний знак командиру стрілецького полку Армії УНР Лазарю Устименку", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у меморіальних заходах взяли участь представники сільської громади, духовенства, учнівської молоді та родичі офіцера.

Уточнюється, що інформацію про загибель Лазаря Митрофановича Устименка співробітники української спецслужби віднайшли у Галузевому державному архіві СБУ на прохання онуків репресованого.

Як було встановлено з матеріалів архівної кримінальної справи, «петлюрівський сотник» був звинувачений у підготовці до «контрреволюційного повстання» на території Гребінківського та Білоцерківського районів Київщини.

За даними СБУ, «трійкою» УНКВС Київської області Устименка було засуджено до страти та у квітні 1938 року розстріляно особисто комендантом тюрми Воробйовим. Після цього уночі тіло офіцера вивезли до Биківні та закопали у таємному, на той час, людомогильнику.

"Нащадкам мужнього воїна, слава про якого гриміла з початком Першої світової війни на увесь Північний фронт, СБУ передала копії документальних матеріалів про те, що органи ДПУ-НКВС тримали його у полі свого зору протягом багатьох років", - зазначили в українській спецслужбі.

У СБУ поінформували, що з початку 1930-х років минулого століття колишнього сотника було двічі заарештовано. "Третій арешт виявився фатальним для Лазаря Митрофановича. У «розстрільній» справі Устименка значилось, що на допитах він поводився мужньо, нікого не обмовив", - зазначили у відомстві.

Уточнюється, що на фронтах Першої світової офіцер був тричі поранений у тяжких боях з кайзерівськими військами, а за здійснені подвиги нагороджений чотирма георгіївськими хрестами, орденами Святого Станіслава, Святої Анни та Святого Володимира з мечами.

Читайте також: Поляки добре розуміють трагедію українського народу - посольство РП

"У часи Української революції на території тодішнього Васильківського повіту Лазар Устименко організував партизанський загін, який боровся з ворожими військами, що грабували селян, відбирали та вивозили хліб", - додали у СБУ.

У свою чергу, учасника Визвольних змагань було реабілітовано у 1957 році, але дружина та п’ятеро дітей Лазаря Устименка "прожили з тавром членів сім`ї «ворога народу» дев’ятнадцять років".

Фото: ssu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-