Денис Ман, директор департаменту економічного розвитку Закарпатської ОДА
Повалений буревієм дах вежі Невицького замку відновлять у 2020 році
20.03.2019 12:55

Дениса Мана на Закарпатті знають як головного чиновника з туризму – до департаменту Закарпатської ОДА, який він очолює тепер, входить управління туризму та курортів, яке він очолював раніше. Відтак, коли минулого тижня на Закарпатті несподівано виник туристичний скандал — під шквальним вітром упав сторічний дах на вежі Невицького замку — саме в огород обладміністрації полетіло каміння: от, мовляв, чиновники-нероби, два роки замок реставрують на словах, а тим часом фортеця валиться! Але шукати винних завжди просто, важче спробувати зрозуміти, що ж насправді відбувається. Відтак ми запропонували Денису Ману поговорити про ситуацію з Невицьким замком. Чиновник в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу розповів багато цікавого.

“ГРОШЕЙ НА НЕВИЦЬКИЙ ЗАМОК, ПО СУТІ, ОБЛАСТЬ НЕ ПОБАЧИЛА”

- Коли восени 2017-го вперше з’явилася інформація про реконструкцію, усі очікували, що вона почнеться уже весною. Чому не почалася? Чому за роботу не можна було взятися одразу? Що заважало?

- Для початку слід розуміти джерело фінансування проекту з реконструкції замку. Це конкурсні кошти Європейського Союзу, передані до державного бюджету України. Як і будь-який конкурс, цей передбачає дотримання певних процедур: підготовка заявки, оцінювання проекту, прийняття рішення про фінансування та власне реалізація.

У вересні 2017 року Закарпатська ОДА спільно з Ужгородським районним агентством подали конкурсну заявку до Мінрегіону, а там вже засідали конкурсна та експертна комісії. Рішення про підтримку проекту було прийнято наприкінці 2017 року. Але «оформлено» у вигляді розпорядження Кабінету міністрів України воно було лише в серпні 2018 року. Разом із тим, договір про виконання проекту був підписаний між Мінрегіоном та облдержадміністрацією 22 жовтня 2018 року. З того часу варто вважати, що проект стартував. Він почався у двох напрямках: облдержадміністрація у особі департаменту культури займається оформленням документації, отримує необхідні експертні висновки, дозволи (нагадаю, що це пам’ятка архітектури національного значення, і ця робота ніколи не робиться за одну ніч, ба навіть за один місяць), а районне агентство розвитку забезпечує так звану «м’яку» складову: робота сайту замку, створення структури з утримання замку, облаштування туристичного маршруту тощо. До слова, реальне фінансування до облдержадміністрації прийшло минулого року на кілька днів у грудні, але автоматичного повернення їх на рахунок ОДА 1 січня не відбулося.

- Тобто треба розуміти, що область грошей на Невицький, по суті, так і не побачила?

- Процедурно передбачається, що Кабмін повторно схвалює фінансування щороку за пропозиціями Мінрегіону. Наразі жодного рішення стосовно виділення фінансування не приймалося, але за нашою інформацією Міністерство вже напрацювало проект рішення і обіцяє в квітні віддати кошти знову в область. Про всяк випадок скажу, що область має 7 таких проектів, і по жодному із них коштів у нас наразі немає. Цю інформацію досить легко перевірити. Сподіваємося, будуть прийняті необхідні рішення, аби проект можна було завершити не лише в повному обсязі, але й вчасно.

Тут варто також зазначити, що програма підтримки регіонального розвитку України передбачала понад 600 мільйонів гривень для України, з яких на конкурсній основі Закарпатська ОДА залучила понад 40 мільйонів. За частиною проектів, у тому числі й за проектом реконструкції Невицького замку, передбачалося співфінансування за рахунок місцевих джерел. Область профінансує проектні роботи, а Ужгородська районна рада дасть кошти на «туристичну» складову. Із практичної точки зору, співфінансування дозволяє реалізовувати проект, забезпечуючи сталість його реалізації.

ЮРИДИЧНО ВЛАСНИК ЗАМКУ — ДЕПАРТАМЕНТ КУЛЬТУРИ ОДА

- У якому стані перебуває судова справа щодо власника землі, на якій стоїть Невицький замок?

- Наразі Закарпатська обласна рада проводить оформлення земельної ділянки для обслуговування Невицького замку.

- Чи вирішили спір з приводу передачі на баланс замку: хто тепер “володар замку”, а значить — і відповідальна юридична особа?

- Відповідно до минулорічного рішення Апеляційного суду замок знаходиться у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Закарпатської області. Згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації, як тому і належить, замком опікується орган у сфері культури і охорони культурної спадщини — тобто профільний департамент Закарпатської ОДА. Ця ж структура і буде координувати роботи із визначення будівельної організації по роботах із реконструкції Невицького замку. Але, хочу зауважити: не так важливо, хто власник замку – сільська рада, обласна рада чи будь-який орган виконавчої влади. Я переконаний, що всі без винятку учасники процесу переживають за одне – збереження замку для нащадків.

“ТЕ, ЩО ВЕЖА ВПАЛА ДО ПОЧАТКУ РОБІТ, – ПРИКРИЙ ЗБІГ”

- Чи можете пояснити ту “зрадоньку”, яку одразу ж із падінням даху вежі стали “закидати” ОДА: мовляв, інформація про початок робіт із демонтажем даху вежі на 10 млн грн з'явилася у п'ятницю, а в неділю вночі дах упав?

- Покрівля вежі, що впала, востаннє ремонтувалася наприкінці 60-х - на початку 70-х років ХХ століття. Поставлена була у 1923 році. Це відносно довгий період, але, звісно, хотілося б, щоб тривалість його служби була набагато довшою. Протягом останніх двох років багато йшлося про те, що вежа потребує негайного ремонту, а в останні дні до падіння вона справді похилилася критично, більше ніж зазвичай. Тож було прийнято рішення демонтувати її — і провести це як невідкладні роботи. Крім того, наш анонс про початок робіт також давав зрозуміти учасникам туристичного ринку, що доступ до пам’ятки буде обмежено: сьогодні замок щодня відвідують десятки туристів, і без анонсування робіт проводити не можна. Те, що вежа впала до початку робіт, є насправді прикрим збігом, і звісно хотілося б, щоб такого не сталося. Але, на щастя, під час падіння мури не були пошкоджені, і це також дуже важливий факт.

В обласному бюджеті окремо для невідкладних робіт по замку були передбачені кошти на демонтажні роботи, але зробити їх у січні чи у лютому було неможливо. Роботи планували розпочати весною.

Варто ще раз наголосити, що виконання робіт на таких об’єктах вимагає спеціальної ліцензії, що суттєво звужує коло потенційних учасників. Були запрошені фахівці зі Львова (саме там найближче є одна з таких організацій), які обстежили стан вежі та дали пропозиції по роботах.

- Маєте на увазі “Західреставрацію”?

- Так. Найближчим часом саме вони повинні акуратно порозбирати покриття вежі та балки, падіння яких може все ж пошкодити стіни замку.

- Чи замислювалися в ОДА над тим, що вітер насправді “попрацював” на Невицькому дуже акуратно: дах міг зруйнувати кладку набагато більше, аніж вона постраждала внаслідок події. Хто би мав в такому разі відповідати за це? Чи можна це вважати недбальством?

- З 2010 по 2018 рік замок знаходився не в компетенції та власності облдержадміністрації, що звужує можливості нашого впливу на те, в якому стані наразі перебуває замок. Торік влітку за ініціативою департаменту культури облдержадміністрації під час засідання комісії з надзвичайних ситуацій власнику замку – Кам’яницькій сільській раді – рекомендовано вжити заходів із організації безпеки відвідувачів пам’ятки. Тоді ж було складено адмінпротокол (згідно з ЗУ «Про охорону культурної спадщини», за збереження пам’ятки несе відповідальність саме власник). Разом із тим, всі очікували на фінансування робіт за проектом секторальної підтримки. Рішення про фінансування прийнято, ще раз нагадаю, лише в серпні, а кошти виділено взагалі в грудні. Це ускладнювало прийняття рішення, оскільки через відтягування окремих робіт з наявної проектної документації наступала відповідальність за порушення умов тендеру з вибору будівельної організації. Вплинути на пришвидшення виділення коштів з державного бюджету ми не мали можливості.

Разом із тим, ми не можемо не усвідомлювати, що руйнування пам’ятки неприпустиме, і ми зробимо все від нас залежне, аби не лише зберегти, але і частково відновити Невицький замок. Новий дах буде також оглядовим майданчиком для туристів, а мури будуть укріплені та збережені від подальшого руйнування.

У департаменті спільно з автором проекту – районним агентством розвитку – вже попрацювали навіть над продовженням робіт і напрацювали нову заявку на продовження робіт. Сьогодні ми вже набагато більше готові, ніж торік. Але час летить. А збереження замкових споруд Закарпаття потребує системного підходу. У цьому ключі голова облдержадміністрації ініціював створення історико-архітектурного заповідника «Замки Закарпаття». Будемо сподіватися, що під час найближчої сесії депутати обласної ради повернуться до цієї ініціативи обличчям.

«ВІТЕР “ЗЕКОНОМИВ” ЛИШЕ 85 ТИС. ГРН, ТА Й ТІ БУДЕ ВИКЛЮЧЕНО З ПРОЕКТУ»

- Вітер справді “зекономив” Закарпатській ОДА 10 млн грн на демонтаж? Куди підуть ці кошти тепер?

- Ні. Це не 10 мільйонів. Демонтаж – лише один із видів робіт на замку, підготовчий етап. Будівельні роботи з відновлення покрівлі вежі, будівництва майданчика та часткового укріплення стін, підсвічення замку – в проекті виглядають як 9,15 млн грн. З цієї суми на демонтаж передбачалося всього-на-всього 85 тис. грн. Я так розумію, що під час проведення експертизи цей вид робіт із проекту буде виключений. Повторюся, такі пам’ятки не можуть бути відремонтовані як особисті наші з вами будинки – за нашим смаком і бажанням. Є чіткі будівельні норми, містобудівні обмеження, пов’язані з реставрацією історичних будівель згідно з законодавством про охорону культурної спадщини тощо.

- Чи є вже наразі узагалі визначений порядок робіт: що робитимуть у першу чергу, що — пізніше?

- Заявка з етапністю реалізації проекту є у вільному доступі на сайті Мінрегіону. Загальна тривалість проекту – 24 місяці (до жовтня 2020 року). Заплановано, що протягом всього часу триватиме реконструкція. Але сюди також включені роботи з визначення підрядних організацій, дозвільні процедури, туристична складова тощо. Останнім завданням буде відкриття туристичного маршруту та підсвічення замку. У разі, якщо будівельні роботи будуть завершені швидше, про це повідомимо. Облдержадміністрація збирається зробити все вчасно. Я щиро сподіваюся, що труднощі з відсутнім фінансуванням з боку державного бюджету – тимчасові. Проте сьогодні це один із основних проектів регіонального розвитку у сфері туризму.

НА НЕВИЦЬКИЙ ЗАМОК ВИДІЛЯТЬ 11, 2 МЛН ГРН

- Озвучте, який узагалі кошторис цих робіт і що скільки коштуватиме?

- Проект «Розвиток інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаття шляхом реставрації пам’ятки архітектури національного значення — Невицького замку (перша черга невідкладних робіт)» та вищезазначених робіт – це загалом 11,2 млн грн. Із них 10,7 млн грн виділить державний бюджет, а 500 тис грн – районний. Більша частину коштів “потягнуть” будівельні роботи – реставрація та підсвічення. Щоправда, в сумі з державного бюджету також передбачені роботи зі створення аудіогіда, веб-сайту та на просування туристичного бренду «Невицький замок». Важливо, що супровід проекту, згідно з проектною заявкою, в якості експерта буде здійснювати Олександр Дзембас (історик, археолог, найфаховіший дослідник фортеці, який проводив тут археологічні розкопки. — Авт.)

Щодо переліку будівельних робіт і конкретної вартості кожного елементу, то про них можна буде говорити після узгодження й отримання дозволів на проведення реставраційних робіт. На сайті облдержадміністрації ця інформація буде у відкритому доступі. Моніторити також можна буде за допомогою сайту, створеного спеціально в рамках проекту.

Попередня проектно-кошторисна документація, виготовлена на замовлення Кам’яницької сільської ради, отримала негативний експертний висновок. Проектант уже вніс коригування. Наразі документи – на розгляді Міністерства культури та експертів. Кошти за виготовлення проектно-кошторисної документації й за здійснення експертизи будуть виплачені після отримання позитивного експертного висновку. Тоді ж стане відомою вартість робіт, буде оголошено тендер та визначено підрядника.

ПЕРЕДБАЧЕНО ВІДНОВЛЕННЯ ЩЕ ОДНІЄЇ ВЕЖІ НЕВИЦЬКОГО – “РОНДЕЛЛИ”

- Хто виконуватиме ці роботи, чи є вже підрядник?

- Іншої процедури, окрім системи публічних закупівель, наразі не існує. Підрядника буде обрано за оголошеним тендером.

- Звідки будуть брати матеріали для даху, що вирішать із приводу черепиці, якою накриватимуть вежу?

- Це також буде вирішуватися після експертизи, але точно все відбуватиметься згідно з законодавством у сфері збереження культурної спадщини. Основна задача у всіх нас – зберегти замок.

- На який час, за вашим планом, мають розтягнутися роботи?

- Згідно з заявкою – до кінця 2020 року.

- Чи планується також відтворити другу вежу замку, яка впала ще 5 років тому?

- Проектна заявка передбачає відновлення вежі донжону та малої вежі «ронделли», тому – так. Ще передбачено консервацію стін замку від подальшого руйнування.

- Ну й насамкінець: коли до Невицького буде відновлено доступ туристів?

- Наразі замок не закритий повністю для відвідувачів, але при проведенні реставраційних робіт ми будемо змушені обмежити доступ туристів. Одразу по завершенні проекту це обмеження буде знято.

Тетяна Когутич, Ужгород

Фото: Сергій Гудак

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-