Американським есмінцем Donald Cook командує праправнук українського емігранта

Американським есмінцем Donald Cook командує праправнук українського емігранта

Фоторепортаж
Укрінформ
Американські моряки влаштували в Одесі екскурсію для журналістів на ракетному есмінці Donald Cook

Корабель, що базується на іспанській військово-морській базі Рота, вже вдруге з початку року гостює в Одеському порту. Командир есмінця Метью Пауел не став приховувати, що йому особливо приємно перебувати на українській землі, бо його родовід пов'язаний з Україною, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Есмінець Donald Cook є одним з основних елементів військово-морського флоту США в Європі, оскільки спроможний водночас виконувати багаторівневі завдання на морі - від повного спектру морських операцій і вогневої підтримки операцій на суші до протиракетної оборони. Наша команда налічує понад триста моряків, які отримали підготовку по багатьох спеціальностях, включно з навігацією, влучною стрільбою та електронною боротьбою.

Корабель носить на борту ім'я безстрашного морського піхотинця полковника Дональда Кука, а його команда керується гаслом "безстрашна віра". Ми раді гарній нагоді ближче знайомитися з культурою та історією Одеси", - зазначив Пауел.

Метью Пауел
Метью Пауел

За словами командира, для нього особисто візити корабля до Одеси мають велике значення, бо вони служать зміцненню партнерства між США та Україною. "Бо це критичний елемент для миру й стабільності в акваторії Чорного моря. А крім того, в моїй родині пам'ятають, що понад сто років тому мій прапрадід покинув Україну й емігрував до США. Тому для мене величезний привілей - відвідувати країну, звідки походить мій родовід", - додав він.

Пауел доручив провести екскурсію по есмінцю групі моряків під керівництвом прес-офіцера Брайяна Шміда. З'ясувалось, що Donald Cook - один з чотирьох кораблів, що базується в Іспанії. Зі стапелів корабель серії Arleigh Burke спустили в 1998 році, але завдяки постійному оновленню систем озброєння есмінець є одним з флагманів Шостого флоту США і важливим інструментом підтримання стабільності у Чорноморському регіоні.

Ескадрений міноносець ВМС США четвертого покоління має потужну вогневу систему, але основною його зброєю є 96 керованих крилатих ракет "томагавк", що мають дальність польоту до 2500 кілометрів і здатні нести ядерні заряди. Крім ракет, які спроможні точно вражати цілі на суходолі, на борту Donald Cook розміщені також ракети протиповітряної оборони.

"Особливо команда корабля пишається новітньою системою відслідковування й перехоплення цілей на великих відстанях, в тому числі перехоплення балістичних ракет у космосі. Donald Cook встановив рекорд - виявив і перехопив одну з балістичних ракет на висоті 170 кілометрів. Ось зараз маєте змогу побачити найпотужніші радари, що відстежують сотні загроз з повітря, в тому числі шпигунські цілі. Специфіка есмінця Donald Cook - гарантовано вражати далекі цілі на землі", - сказав Шмід.

На борту корабля, прапор США над яким щодня піднімають о восьмій ранку, також розміщені засоби боротьби з морськими об'єктами - новітні торпедні апарати та апаратура виявлення і супроводження підводних човнів противника. На ракетній палубі функціонує система протикорабельних ракет "гарпун". Тут можуть здійснювати посадки гвинтокрили "морський яструб" середнього класу - як ВМС США, так і країн-партнерів, які спроможні націлювати команду корабля на рухомі підводні цілі.

система протикорабельних ракет
Система протикорабельних ракет "Гарпун"

Найбільш рутинні завдання - тренування команди есмінця з турецькими та грузинськими ВМС. Чи буде есмінець брати участь в міжнародному навчанні Sea Breese 2019, команда корабля поки що не знає, каже прес-офіцер.

Як повідомлялося, ескадрений есмінець Donald Cook відправили у Чорне море через ескалацію напруженості та загрозу нової агресії Росії. Корабель візьме участь у спільних навчаннях з Україною та іншими союзниками.

Михайло Аксанюк, Одеса

Фото: Ляшонок Ніна, Аксанюк Михайло

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-