"Якби не море, був би капець". Як виживають без води мешканці курортного Бердянська

Репортаж
Укрінформ
Кореспонденти Укрінформу побували на місці події і дізналися, чому роботи з ліквідації аварії на колекторі затяглися майже на тиждень

У результаті обвалення центрального каналізаційного колектора три великі райони курортного Бердянська у Запорізькій області залишилися без води. Поки в мерії шукають гроші на ліквідацію аварії, в поліції порушили кримінальну справу за статтею "службова недбалість", а колектор, тим часом, продовжує руйнуватися далі.

Кореспонденти Укрінформу побували на місці події і дізналися, як живуть без води близько 80 000 жителів міста і чому роботи з ліквідації затяглися майже на тиждень.

ЗАМІСТЬ ШКОЛИ – ПЛЯЖ І ЧЕРПАННЯ ВОДИ З МОРЯ

Івану 11 років, його сім'я живе в районі "Колонія". Два рази на день, Ваня разом зі своєю мамою приходить на Набережну, щоб набрати 8 літрів води. Цієї кількості родині не вистачає, але нести більше не можуть фізично.

"Якби не море, то був би ... капець", - каже школяр і продовжує черпати воду з Азова пластиковим відерцем.

Усього за півгодини ми побачили на узбережжі кілька десятків жителів. Пластикові пляшки, бочки, відра - воду набирають у всі ємності, які зручно нести. Кажуть, за морською водою ходять по 5 разів на день.

Щоб руки не замерзали, бердянці зробили спеціальні пристосування: на довгі дерев'яні палиці примотали кухлі, ними і черпають воду.

На сайті бердянської міської ради опубліковано графік підвезення технічної води, але більшість жителів "зневоднених" районів запевняють: машин із водою у дворах не бачили.

"Нам воду не привозили. Ми з чоловіком зовсім випадково побачили, як підвозять воду в районі Пролетарського проспекту, зупинилися і набрали. І ось зараз - вдруге. Доводиться купувати. Гривень 200 точно витратила вже, але це при тому, що на воді практично нічого не готуємо, їмо сухом’ятку, шкода воду витрачати ", - розповідає мешканка центральної частини міста Анжеліка Лисинська.

ПРОЕКТНА НЕСТИКОВКА

Про комунальну аварію стало відомо минулої неділі, 27 січня. Тоді, в КП "Бердянськводоканал" заявили, що відбулося обвалення центрального колектора, який транспортує до 80% стоків всього міста. Щоб нечистоти не затопило весь Бердянськ, було прийнято рішення зупинити насосні станції і відключити подачу води в нагірній частині міста, в Лісках, у центральній частині, в мікрорайонах Слобідка, Колонія, Курорт і Коса.

Вже наступного дня співробітники ДСНС, бійці Нацгвардії, прикордонники і міська рада організували підвіз технічної води. Виявилося, що трубопровід, діаметром 1000 мм тріснув одночасно в чотирьох місцях. Ще через добу в мерії заявили про припинення занять у дитячих садках і школах, розташованих у тій частині міста, що залишилась без води.

Комунальники, тим часом, намагалися відшукати аварійну ділянку. Роботу ускладнювало те, що колектор був прокладений на глибині 5 метрів. Принаймні, такі дані були вказані в проекті реконструкції, яку проводили в 2001-2002 роках. Підрядник, який виконував тоді роботи, запевняв, що трубопровід гарантовано прослужить не менш як 30 років. Фактично ж він відпрацював трохи більше половини відведеного терміну.

Олександр Македонський
Олександр Македонський

"Ми приступили до розробки місця обвалення відразу ж, щоб зрозуміти причини аварії. Виявилося, що зруйнований сам колектор, а труби прокладено на глибині 9-10 метрів, а не 5, як зазначено в проекті. Необхідно було змонтувати обвідну стічну трубу, довжиною 350 метрів і діаметром 300 мм і встановити два перекачувальні насоси, потужністю 300 метрів кубічних на годину. Обладнання такої потужності у нас нема", - розповів директор КП "Бердянськводоканал" Олександр Македонський.

Необхідного насосного обладнання не виявилося у всій області. Допомогти погодилися столичні водоканальники. Для того, щоб проводити роботи на такій глибині, з Маріуполя пригнали спеціальний екскаватор, ще 2 одиниці техніки найняли у приватних підприємств, три машини було на балансі бердянського водоканалу.

31 січня у місто прибула аварійна бригада Київводоканалу.

ЗА КРОК ДО ЕКОЛОГІЧНОЇ КАТАСТРОФИ ТА НА МЕЖІ ЗАМЕРЗАННЯ

"У ніч з 31 січня на 1 лютого ми намагалися запустити в роботу обладнання, але стався п’ятий провал в районі храму. Ми зверталися до мешканців із проханням обмежити користування каналізацією. Вночі ситуація була критичною - нечистоти почали виходити на поверхню. Довелося переносити насосне обладнання, що мінімум на 8 годин затримало роботу", - розповідає Македонський.

Бердянськ міг залишитися не тільки без води, а й без тепла. Жителі почали зливати воду з системи опалення. На допомогу прийшли бердянські рятувальники.

"Ми забезпечили безперебійну подачу тепла в місті. З початку виникнення аварії ми організовуємо підвезення води в котельні, лікарні, поліклініки та геріатричний пансіонат, у якому перебуває 300 осіб", - розповів начальник бердянського міськрайонного управління ГУ ДСНС у Запорізькій області Андрій Мовчан.

На кожній пожежній машині працює мінімум по три людини. Підвозом води рятувальники займаються між змінами - на час ліквідації аварії, вони сформували резервні бригади.

"Добу відчергувати, день відпочили - і вийшли. Люди буквально біжать до машин. Варто тільки заїхати у двір, як біля машини збирається натовп мешканців. За день робимо по 10 ходок. Працюємо від ранку і до упору", - говорить начальник варти Дмитро Чечоткін і додає: воду будуть розвозити доти, доки питання з водопостачанням не вирішиться.

Крім того, рятувальники встановили у дворі Святомиколаївського храму (поряд з місцем обвалу колектора) намет. У ньому є буржуйка, умивальник, ліжко, стіл, гаряча вода. Намет поставили, щоб аварійні бригади могли виконувати роботи цілодобово.

ФІНАНСОВЕ ПИТАННЯ

Як розповів нам у телефонному режимі заступник глави облдержадміністрації Віктор Скобліков, зараз готуються документи на виділення фінансування з резервного фонду як обласного, так і державного бюджетів. Йдеться приблизно про 8 млн грн.

"Законодавство говорить, що якщо є надзвичайна ситуація, то згідно з 415 постановою Кабміну, можна виділяти гроші з резервного фонду. Ситуація складна. Роботи ведуться. Колектор на великій глибині. Не потрібно влаштовувати ажіотаж, але і говорити, що все легко і просто - теж неправильно", - каже чиновник.

Для ліквідації аварії потрібно відремонтувати трубопровід діаметром 1000 мм і довжиною 150 погонних метрів. Труби замовлені і доставлені.

Станом на 31 січня "Бердянськводоканал" витратив на ліквідацію аварії 1 млн 345 тис. грн. Вартість монтажу тимчасової системи перекачування стоків складе орієнтовно 5 млн грн.

Крім того, в аварійному стані перебувають і 358 погонних метрів другої черги бетонного колектора. Їх також потрібно міняти. Ціна питання - близько 7,3 млн грн. Це без урахування розробки проектно-кошторисної документації.

БЕЗ ПАНІКИ, АЛЕ АВАРІЙНЕ ВІДКЛЮЧЕННЯ МОЖЕ ПОВТОРИТИСЯ

Офіційно надзвичайна ситуація у місті не оголошена, але вже сьогодні в мерії натякають, що аварія на колекторі може призвести до непередбачуваних наслідків.

У ГУНП в Запорізькій області за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість). Правоохоронці встановлюють коло осіб, які допустили масштабну аварію.

У той же час, міський голова Бердянська Володимир Чепурний заявив, що в 2001-2002 роках, під час капітального ремонту колектора, були допущені значні технологічні порушення і екстрена зупинка водопостачання може статися у будь-який момент.

"Особисто рекомендую: тримайте вдома запас води", - сказав мер.

За попередніми прогнозами, водопостачання буде відновлено сьогодні, 2 лютого.

Ольга Звонарьова, Бердянськ

Відео автора, фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-