На Вінниччині розчистять витоки річки Рось

На Вінниччині розчистять витоки річки Рось

Укрінформ
На Вінниччині цьогоріч здійснять комплексну реконструкцію витоку річки Рось - правої притоки Дніпра.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Микола Ткачук.

«У минулому році в області почалися активні роботи з розчистки русла річки Південний Буг, а цьогоріч, окрім цього, планується відновлення річок басейну Дністра та Дніпра. Зокрема, річки Рось, що є правою притокою Дніпра. Наразі розпочалися громадські обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля запланованих робіт щодо відродження витоку річки Рось та реконструкції гідротехнічних споруд на території заказника, розташованого на цій території. Роботи з реконструкції витоку украй необхідні, бо наразі там відбулося замулення джерел та руйнування гідротехнічних споруд», - розповів Ткачук.

За його словами, комплексна реконструкція витоку Росі дозволить збільшити повноводність річки. Відповідні роботи планується здійснити поточного року на території за межами с. Ординці Левківської сільської ради Погребищенського району. Зокрема, вони передбачають очистку від мулових наносів та благоустрій ставка (0,54 га) та русла річки Рось на відстані 504 метри від витоку, відновлення греблі та водовипускної споруди, розгортання мулу і посів багаторічних трав уздовж берегів водойми.

Орієнтовна вартість робіт з реконструкції витоку річки Рось – 1,5 млн гривень. До співфінансування проекту долучиться місцева громада.

Читайте також: На Вінниччині у січні захворіли на кір вже понад 1100 осіб

Початок річці Рось дають три джерела, розташовані на північний захід від села Ординці Погребищенського району Вінницької області у балці Дубина. У 70-х роках минулого століття у місці витоку Росі збудували комплекс споруд та створили гідрологічний заказник місцевого значення під назвою «Зелені криниці». Наразі джерела замулились, а за більш ніж 40 років функціонування гідротехнічні споруди майже повністю зруйновані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-