На Дніпропетровщині УПЦ МП звільнив настоятеля та кліриків за

На Дніпропетровщині УПЦ МП звільнив настоятеля та кліриків за "ухилення в розкол"

Укрінформ
На Дніпропетровщині трьом священикам УПЦ МП - настоятелю та клірикам Свято-Покровського храму с. Рубанівське Васильківського району - заборонили служіння за «ухилення у розкол».

Про це повідомив сайт Дніпропетровської єпархії УПЦ МП.

«Наказом Керуючого Дніпропетровською єпархією Української Православної Церкви митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея настоятель та клірики Свято-Покровського храму с. Рубанівське Васильківського району Дніпропетровської області: протоієрей Василь Пишний, священик Володимир Дерев’янко та священик Павло Тєпін, на підставі 10, 11 та 39-го правила святих Апостолів, 2-го правила Антиохійського Собору, за ухилення у розкол, грубе порушення присяги священнослужителя ... звільняються з посади настоятеля та кліриків ... та забороняються у священнослужінні без права причастя Святих Христових Таїн", - йдеться в повідомленні єпарїії.

Раніше у ЗМІ була оприлюднена інформація про перехід цього храму до помісної Православної церкви України. Вказував на це й ресурс РІСУ, позначивши її на карті переходів до ПЦУ від УПЦ МП ще 15 грудня 2018 року.

Однак, Дніпропетровська єпархієя УПЦ МП 28 грудня 2018 року дала спростування цього.

Читайте також: У Вінниці священики Московського патріархату пікетували ОДА

Свято-Покровський храм (Червона церква) у Рубанівському збудовано на кошти спадкової дворянки Катерини Павлівни Василенко над похованням її чоловіка – губернського та повітового гласного Івана Григоровича Василенка в середині 19 сторіччя. Вона також заснувала Знаменський монастир.

У радянські часи храм пережив розруху і перебудови, а в 1991 році після відновлення знову став чинним. Наразі тут покояться мощі ігумені Знам'янського монастиря Єлизавети і священномученика ієрея Олександра, змученого більшовиками в 1918 році. Поблизу будівлі залишилися поховання священиків і засновника села козака Рубана. На території храму розташований історико-культурний заповідник, упорядковується фруктовий сад, город, квітники, у дворі знаходиться колодязь.

Поруч з церквою влаштовано музей-хату Івана Манжури, відновлено надгробки поховань священиків, життя і діяльність яких пов’язана з Червоною церквою, будуються нові споруди церковного комплексу.

Як повідомлялося, у соборі Святої Софії у Києві 15 грудня 2018 року відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Сьогодні, 6 січня 2019 року у патріаршому храмі Святого Георгія в Стамбулі відбулася церемонія передачі Томоса про автокефалію об’єднаної Православної церкви України. Вселенський патріарх Варфоломій передав Томос митрополиту Київському і Всієї України Епіфанію.

В УПЦ МП и РПЦ звинуватили Варфоломія за надання Томосу Православній церкві України та заявили, що він "ухилився в розкол".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-