Запорізький мурал поєднав три покоління захисників України

Запорізький мурал поєднав три покоління захисників України

Фото
Укрінформ
На будівлі Запорізького обласного театру ляльок на честь 100-річчя Української Революції відкрито мурал єдності поколінь  захисників України. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"1917–1921 роки – це доба Української революції, тож ми вшановуємо спробу відродження української державності на початку 20-го сторіччя. Ми знайшли доволі цікаві нові факти з історії Української революції саме в Олександрівську, тобто Запоріжжі. Зокрема, це і події, пов’язані з Українськими січовими стрільцями, події, пов’язані з махновським рухом, події, пов’язані безпосередньо з переможним походом Петра Болбочана на Крим у 1918 році", – зазначив під час відкриття муралу директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко.

На муралі зображено трьох захисників України. Перший - це збірний образ українського козака, другий - полковник армії Української Народної Республіки Петро Болбочан - саме його дивізія в 1918 році провела успішний кримський похід і встановила в Севастополі прапор України,  третій - боєць сучасної української армії, який протистоїть російській агресії.

Читайте також: У Києві з'явиться мурал, присвячений бою під Крутами

Автором ескізу муралу є харківський художник, який народився у Запоріжжі - Михайло Дьяченко. Безпосередньо розпис робив запоріжець Максим Тунік.

Роботи виконувались протягом двох тижнів. Кошти були виділені з обласного бюджету.

За словами Владислава Мороко, найближчими роками у Запоріжжі буде створено близько десяти муралів патріотичного спрямування.

У відкриті розпису також взяли участь представники різних конфесій. По завершенню відкриття вони провели спільну молитву за захисників України.

Як раніше повідомлялось, Петро Болбочан – видатний український воєначальник, який увійшов у історію як один з найкращих полководців УНР, був командиром республіканського полку. У 1918 році Болбочан сформував республіканський курінь.

фото: Depo.Запоріжжя

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-