Зубко презентував кроки децентралізації на наступні два роки

Зубко презентував кроки децентралізації на наступні два роки

Фото
Укрінформ
Геннадій Зубко презентував кроки реформи децентралізації на наступні два роки. Зокрема, за наступний рік планують сформувати 100% перспективних планів для ОТГ.

Про це віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ поінформував на засіданні Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочемо обговорити з вами наступні кроки з реформи децентралізації... Ми ставимо завдання наступного року сформувати вже 100% перспективних планів України. Тому за 2019 потрібно сформувати перспективні плани, включаючи Закарпатську, Київську, Харківську області, і на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, і в АР Крим", - сказав Зубко.

Він додав, що таким чином буде продемонстровано, як після деокупації цих територій можуть бути сформовані адміністративні центри майбутніх громад.

Урядовець зауважив, що й надалі продовжуватиметься надання субвенцій для місцевого самоврядування на впровадження державної політики, в тому числі на реалізацію реформи первинної медицини, освіти.

Читайте також: Зубко заявляє про рекордні надходження до місцевих бюджетів - 212 мільярдів

Крім того, Зубко заявив, що серед завдань реформи децентралізації після ухвалення закону про засади адміністративно-територіального устрою - формування нових адміністративних округів. Зубко наголосив, що процес об'єднання громад залишається добровільним.

Урядовець зауважив, що в рамках реалізації реформи децентралізації владі необхідно досягнути таких цілей: затвердження нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні громад і районів, передача повноважень виконавчої влади (розділити повноваження між областями, районами, територіальними органами центральної влади), сформувати належну ресурсну базу для здійснення повноважень місцевого самоврядування.

Також Зубко наголосив на необхідності створити ефективну систему служби в органах місцевого самоврядування, впорядкувати систему державного нагляду за дотриманням законодавства, розвивати форму прямого народовладдя, удосконалити механізм координації діяльності місцевих органів виконавчої влади.

Геннадій Зубко презентує нові кроки реформи децентралізації / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

За словами Зубка, в Україні вже сформовано 874 об'єднані територіальні громади, і територія ОТГ покриває 37% площі території України.

Як повідомлялося, 5 грудня Прем`єр-міністр Володимир Гройсман анонсував нову хвилю реформи децентралізації тривалістю 600 днів з січня наступного року. Він зауважував, що нова хвиля передбачає ухвалення змін до Конституції щодо децентралізації місцевого самоврядування, підвищення спроможності територіальних громад, покращення їх економічного розвитку, розвиток місцевої демократії, зокрема законодавче врегулювання питання проведення місцевих референдумів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-