В Одесі з нового року працюватимуть дві медслужби

В Одесі з нового року працюватимуть дві медслужби

Укрінформ
В Одесі створено комунальний заклад «Центр невідкладної медичної допомоги».

Завдяки запуску закладу з 1 січня 2019 року жителі міста зможуть зателефонувати у разі необхідності на телефон 15-50 і викликати бригаду міської служби невідкладної медичної допомоги.

Диспетчерська служба міської невідкладної допомоги буде працювати у взаємодії з диспетчерською службою обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, повідомляє прес-служба Одеської мерії.

"Одеська міськрада ухвалила рішення про створення комунального закладу «Центр невідкладної медичної допомоги» з метою реалізації державної політики в сфері охорони здоров'я шляхом надання населенню невідкладної і консультативної медичної допомоги, реалізації заходів з профілактики захворювань і підтримки громадського здоров'я", - зазначили в мерії.

Цілодобова служба невідкладної допомоги «15-50» функціонуватиме з січня, згідно з затвердженими статутом і умовами оплати праці співробітників КУ «Центр невідкладної медичної допомоги».

У міськраді уточнили, що нову службу створено на підставі наказу МОЗ України про надання невідкладної медичної допомоги населенню в режимі 24/7, яким цю функцію "покладено на медичні установи первинної ланки. В Одесі до них відносяться 11 Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) і 7 міських дитячих поліклінік".

Диспетчерська служба міської невідкладної допомоги працюватиме в чіткій взаємодії з диспетчерською службою обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Наразі відпрацьовується механізм комунікації і передачі викликів. Екстрені виклики обслуговуватиме служба «103», а невідкладні виклики - муніципальна служба невідкладної допомоги.

Читайте також: Одесу хочуть зробити найяскравішим різдвяним містом України

Як зазначається, закуплено і передаються установам 18 автомобілів невідкладної допомоги для цілодобового виїзду додому до пацієнтів. За медичними нормативами, обслуговування невідкладних викликів належить здійснювати протягом години. Всього ж планується забезпечити роботу 40 машин невідкладної допомоги.

Також працюватиме цілодобова консультативна служба з питань, пов'язаних зі здоров'ям. Одесити зможуть в режимі реального часу отримувати інформацію про захворювання, які не потребують виїзду бригад невідкладної допомоги. При цьому співробітники служби будуть відслідковувати стан того, хто подзвонив, і при необхідності оперативно направлять до нього бригаду екстреної або невідкладної допомоги.

Крім того, на міську службу невідкладної допомоги планується покласти функції допомоги одиноким особам зі станами, які можуть супроводжуватися втратою свідомості або падіннями, а також людям з обмеженими фізичними можливостями. Спеціальні пристрої дозволять передавати сигнал на диспетчерський пульт і забезпечити пацієнтів невідкладною медичною допомогою в цілодобовому режимі.

Як повідомлялося, в Одесі реалізують пілотний проект створення невідкладної медичної допомоги. За словами директора профільного департаменту мерії Олени Якименко, Одеса стане першим містом, де в січні розпочне функціонувати муніципальна служба невідкладної медичної допомоги, на яку з міськбюджету-2019 спрямовується 28 мільйонів 433 тисячі гривень.

Цілодобові пункти меддопомоги будуть діяти у всіх центрах первинної медико-санітарної допомоги та дитячих поліклініках, у разі потреби медики оперативно виїжджатимуть до пацієнтів. причому машини, оснащені GPS-трекерами для відстеження їх руху на електронній карті міста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-