Чиновник ДСНС розповів про можливу причину трагедії у “Вікторії”

Чиновник ДСНС розповів про можливу причину трагедії у “Вікторії”

Укрінформ
Київський райсуд Одеси під головуванням Віктора Чаплицького заслухав сьогодні, 27 листопада, свідчення у "справі Саркісяна-Ланіної" першого заступника очільника облуправління ДСНС Вадима Шулюка.

Підлеглі Шулюка гасили в ніч на 16 вересня 2017 року пожежу в корпусі №5 дитячого табору "Вікторія", де загинуло троє дівчаток. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Пожежа поширювалась на весь корпус з крайньої кімнати першого поверху, де проживала, як мені повідомили, художній керівник дитячого хореографічного колективу "Аделі" Тетяна Єгорова. Втім, коли я прибув близько 12 години ночі на місце пожежі, дерев'яний будинок уже горів, як свічка - це ж зруб. Думаю, що діти вчаділи ще до великої пожежі...", - зазначив Шулюк.

Відповідаючи на запитання адвокатів потерпілих родин та підсудних, чи можна було врятувати від загибелі трьох дівчаток, заступник очільника облуправління ДСНС уточнив: "Після прибуття я відразу спитав, чи всіх евакуювали з корпусу. У відповідь почув: так. Але хтось таки висловив сумнів. Тому я запропонував вожатим чи, може, заступникам директора Саркісяна організувати підрахунок дітей. Почали їх збирати - трьох не виявилось, але пояснили це тим, нібито батьки частину дітей уже забрали. Тому я наполіг, щоб подзвонили батькам тих, кого нема".

За словами Шулюка, так і з'ясувалось приблизно через дві години, коли пожежу вже локалізували, що немає трьох дівчаток.

Свідок не зміг відповісти на запитання адвокатів, чому вчаділи діти тільки з однієї кімнати, висловивши припущення, що "продукти горіння проникли в кімнату, де загинули діти, через можливі будівельні недоліки будівництва - щілини у перекриттях".

"А взагалі-то я - не технічний експерт. Ці дані слід шукати в експертних висновках", - додав Шулюк.

Шулюк підтвердив у суді, що "інспектор ДСНС Леонід Бондар влітку 2017 року декілька разів перевіряв дотримання правил пожежної безпеки у таборі "Вікторія", залишав акти та приписи про їх усунення". Однак не добився усунення порушень, тому зараз його судять разом з екс-очільником Київського райвідділу ДСНС Одеси Валерієм Дяченко.

Чиновник також засвідчив, що однією з причин трагедії міг бути недостатній тиск води у гідранті на території табору - пожежні рукави довелось протягнути з-поза меж табору, на що команди рятувальників затратили певний час. Детальний опис пожежі у ДСНС є, але документа в суд не взяв.

З урахуванням цього суддя Чаплицький задовольнив клопотання адвоката потерпілих родин Оксани Муравської про надання суду свідчень чиновника, які підтверджуються документами.

Суд вирішив викликати свідка Шулюка на наступне засідання, яке призначив на п'ятницю, 30 листопада.

Як повідомлялося, протягом листопада суд також заслухав свідчення у "справі Саркісян-Ланіної" неповнолітньої Каті Гариджук, матерів потерпілих внаслідок пожежі дітей Марії Нуржанової та Олени Заболотної, а також директора Одеського міськдепартаменту освіти і науки Олени Буйневич.

26 червня 2018 року Київський райсуд Одеси задовольнив клопотання облпрокуратури щодо продовження тримання під вартою екс-директора оздоровчо-спортивного табору "Вікторія", доки триває судове розслідування у кримінальних провадженнях за статтями 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки), 366 (службове підроблення) та 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу.

До кримінальної відповідальності притягнуто також старшу виховательку Наталію Янчик, що була відповідальною за пожежну безпеку в таборі "Вікторія". У службовій недбалості також підозрюють двох інспекторів Київського районного підрозділу ДСНС та віце-мера Одеси Зінаїду Цвірінько та керівника будівельної компанії, причетної до реконструкції табору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-