«Кулінарна книга» Голодомору

«Кулінарна книга» Голодомору

Укрінформ
Спогади про Голодомор жителів Сумщини, сформовані у вигляді книги «рецептів» виживання, вражають

У цій незвичній книзі – 89 рецептів тих “страв”, які змушені були готувати й їсти українці під час Великого Голоду, щоб вижити. А за кожним рецептом – спогад людини або історія родини.

Художник, дослідник, автор “Кулінарної книги” Голодомору («Україна – 1933: Кулінарна книга. Пам’ять людська») Микола Бондаренко мешкає в селі Успенка Буринського району на Сумщині, де, власне, й була задумана та впорядкована ця книга. У ній – 89 проілюстрованих графікою Бондаренка рецептів того, що готували і змушені були їсти українці у 1932-33 роках, аби хоч якось вижити. За кожним із цих рецептів – реальний спогад, історія людини чи родини, розказані художнику свідками подій 85-річної давнини.

«Листя верби, лози – сушили, перетирали, переточували на сито. Замішували на воді, пекли коржики». «Осот – зрізали молоді рослини, сікли ножем. Разом з іншими рослинами варили зелений борщ». «Ловили й їли різних гризунів та дрібних звірів (мишей, ховрахів, їжаків, кротів та інших)». Це лише кілька «рецептів» виживання, від яких нині стає моторошно.

Зустрівши кореспондента Укрінформу з маршрутки, Микола Бондаренко веде до себе додому. І вже дорогою своєю гарною українською починає розповідати про те, що спонукало його до створення такого видання.

- Матеріал для книги я збирав ось тут, на Буринщині нашій, весь час живу в селі, люди поруч. Знаєш усіх, і всі знають тебе, не бояться розповісти. Тему Голодомору 1932-1933 років я випадково відкрив для себе ще в дитинстві, навчаючись у четвертому класі. Якось вчив урок з історії СРСР. А що був слухняним учнем, то, як веліла вчителька, читав удома вголос, – аби краще запам'яталося. І все про успіхи... А бабуся, яка поралася біля печі, й питає: «А про голод там не пишуть?». «Ні», – відповідаю. А вона: «Їли людей, собак, котів. Чого тільки не їли». Помовчала трохи, а потім каже: «Голодовка – страшніше за війну. Тільки про це нікому не розказуй. Мовчи!» Я був дуже здивований цим порівнянням. Адже що може бути страшніше за війну? Тоді я дуже довіряв книжкам і на бабусю сильно розсердився. Але тема вже не проскакувала повз вуха. Коли потім почали приходити до бабусі її рідні сестри – баба Кулина й баба Ненілка, а також баба Хівря й баба Маша і згадували про голодовку 1933 років, то починали плакати. Тоді я був – увесь увага», – згадує Микола Михайлович.

Його обійстя нічим не відрізняється від інших в Успенці. Тримає він разом із дружиною невелике господарство, є корова. Питаю, куди дівають молоко.

- Здаємо заготівельникам, хоча ціни могли би бути й вищими, – говорить господар.

Запросивши до помешкання, Микола Михайлович одразу всаджує мене за стіл, де лежать його книжки.

- Оце ось, найпершого видання, американського. А ось ця – вже українська, – знайомить автор зі своїми дітищами й простягає мені останню з дарчим написом.

За його словами, збирати спогади свідків тієї трагедії він почав наприкінці 80-х років минулого сторіччя.

- Щоб почати художньо втілювати тему Голодомору, самого знання було недостатньо: мені потрібно було дорости до якогось духовного рівня. Почав збирати матеріали до задуманої теми в 1988 році. Розпитував свідків, робив замальовки рослин, їх решток тощо. Люди підсвідомо відчували своє приниження голодом. Жінки завжди плакали, у чоловіків з’являлася якась суворість на обличчі, коли починали згадувати той страшний час, – розповідає Микола Михайлович.

Краєзнавець наводить свідчення бабусі, яка, розповідаючи про Голодомор, прохала нікому про її слова не розповідати, бо «люди засміють».

- Повідала мені, що в них був дуже гарний кіт, давав лапку, коли його про це просили. І кота того… з’їли.

“Скільки я виплакала сліз за тим котом, хоч мені було вже 15 років”, – згадує одкровення своєї землячки Микола Бондаренко.

Він наголошує, що тему Голодомору вирішив для себе показувати не «в лоб» (замучені люди, кістяки і тому подібне), а саме через їжу, яку, за свідченням очевидців, споживали в ті часи.

«У мене виникло питання: а в який спосіб уживали те листя, коріння?.. Що, отак брали та їли? Просив людей пригадати способи приготування тієї їжі. Так з’явилися ті сумні «рецепти», а звідси й назва – «Кулінарна книга».

Її Микола Бондаренко оформив аркушами своїх гравюр. Кожна з них виглядає, наче вікно селянської хати. На трьох світлих його шибках художник зобразив надію голодної людини на виживання. На темній шибці – рецепт приготування їжі, а рама вікна – то водночас і Хрест.

Власне, з цією книгою можна ознайомитися в Інтернеті, мені ж цікаво було насамперед відчути, так би мовити, дух її автора.

- От кажуть, «фашисти». Так, було таке. Але давайте порахуємо, скільки у нас на Буринщині людей загинуло під час німецької окупації? А скільки – під час Голодомору? Виходить – у рази більше саме від голоду.

І як приклад Микола Бондаренко наводить село Піски Буринського району, де завдяки керівникові краєзнавчого гуртка «Пам’ять» Антоніні Коров’яковській збереглися свідчення того страшного часу.

«Книга реєстрації актів про смерть за 1933 рік. Із 7 січня до 25 серпня 1933 року зареєстровано 1184 смерті моїх односельців. І це далеко не повний перелік жертв тогочасного режиму. А от під час війни, згідно з офіційними записами, загинуло близько 400 мешканців села», – розповідає Бондаренко.

Саме завдяки таким от історичним довідкам і розвідкам краєзнавця у Пісках з’явився обласний меморіал пам’яті жертв Голодомору. Туди щороку 24 листопада представники обласної влади (і прості собі люди) несуть квіти, хоча Микола Бондаренко, зазначає, що є тут «політика».

- У моєму попередньому виданні є фото з тодішніми очільниками області, які зробили багато чого для появи книги у світ. Коли влада змінилася, почали говорити, що, мовляв, оця фігура на фото не бажана, й оця…

Під час нашої розмови митець згадав, як розпочала свою ходу світом його книга й виставка робіт, присвячених Голодомору.

- Як не дивно, але першу виставку ліногравюр «Украина-1933: кулинарная книга» я експонував у рік 60-річчя трагедії (1993-ій) на батьківщині Леніна в Ульянівському. У короткій текстівці було зазначено, що «за кілька місяців померли в страшних муках (за різними даними) від 7 до 9 мільйонів людей», згадує художник.

Як свою особливу гордість, Микола Бондаренко показує першу книгу, яка вийшла за сприяння науково-історичного відділу УПЦ в США.

«Їх у мене обмаль, тому не можу подарувати. Це видання побачило світ як пам’ять про мільйони українців, які померли під час Великого Голоду 1932-1933 років», – зауважує автор.

У той час, каже художник, це мабуть, був найбезпечніший варіант збереження зібраного матеріалу.

«Адже тоді тема Голодомору була закрита, про нього не говорили, й аби не втратити ці свідчення, я скористався допомогою з-за океану», – розповідає Бондаренко.

А ще він згадує виставку своїх лінотипів в Українському домі в Києві 2005 року.

«Це було за присутності тодішнього Президента України Віктора Ющенка, завдяки якому, власне, ми зараз і говоримо на цю тему. Так от, він тоді своїм помічникам дав команду виготовити альбом на основі моїх матеріалів, а ще – підручник для української школи. На жаль, і те, й інше, залишилося тільки в записниках радників», – ділиться спогадами Бондаренко.

Особливо йому болить за підручник. Адже, переконаний митець, можна було б у доступній формі розповісти дітям про те, що сьогодні не кожний дорослий знає.

Слова художника і дослідника підтверджує експозиція робіт майстра у Центрі дослідження Голодоморів, що працює на базі Сумського міжрегіонального вищого професійного училища.

Під час неї дітям запропонували зробити їжу за «рецептами» Бондаренка, зокрема – «маторженики» (кульки, приготовані із суміші подрібненої на жорнах березової та дубової кори з водою та дрібкою борошна, так, щоб тільки “купи трималося”).

«Матеріали для цього майстер-класу були зібрані вихованцями училища, відвезені однією зі студенток до бабусі в Охтирський район. У неї ще збереглися справжні жорна, тож саме на них, задля історичної достовірності, перетерли «тісто» для маторжеників, – розповідає куратор Центру досліджень Голодоморів Людмила Говійна.

 Людмила Говійна
Людмила Говійна

За її словами, це найкращий спосіб донести до людей і, насамперед, молоді розуміння трагедії Голодомору.

«Коли ти з кори дерева намагаєшся зробити щось їстивне, а потім пробуєш його скуштувати – мабуть, тоді і приходить розуміння того, що відбувалося у нас в 30-ті роки», – розповідає Говійна.

Виставка серії графічних робіт Миколи Бондаренка «Україна-1933: кулінарна книга» об’їхала від часу своєї появи уже практично весь світ.

Сергій Ханін, Суми
Фото автора та Данііла Шамкіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-