Вбивство екс-чемпіона Європи з тайбоксингу: підсудний заблокував судовий процес

Вбивство екс-чемпіона Європи з тайбоксингу: підсудний заблокував судовий процес

Укрінформ
Підсудний Бебек Демір-огли Гасанов, якого прокуратура звинувачує в убивстві екс-чемпіона Європи з тайбоксингу Сергія Лащенка, заблокував разом з адвокатом на півроку розгляд кримінального провадження у Малиновському райсуді Одеси.

Відмову брати участь у процесі молодик мотивує відсутністю професійного перекладача з азербайджанської мови. Сьогоднішнє засідання судової колегії під головуванням Сергія Журика також було зірване підсудним і його захисником, оскільки сторона звинувачення не зуміла забезпечити прибуття до суду перекладача, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Cуд задовольнив клопотання сторони захисту і зобов'язує сторону обвинувачення залучити професійного перекладача з азербайджанської мови для відновлення кримінального провадження", — озвучив ухвалу суддя Журик.

Останнє засідання, на якому колегія суддів розглядала по суті кримінальну справу громадянина Азербайджану Гасанова, відбулося 19 квітня 2018 року. Трьох свідків сторони обвинувачення судом було допитано в закритому режимі, на чому наполягла прокурор Світлана Кологрьова, висунувши мотив їхньої безпеки.

Після цього засідання перекладачі один за одним відмовлялися брати участь у судовому процесі, оскільки в залі спалахували суперечки й конфлікти. А представник родини убитого Лащенка пояснював відмови залякуванням перекладачів з боку осіб, що прибували до суду для підтримки підсудного.

Водночас, колегія винесла декілька ухвал, відмовивши у клопотаннях адвоката підсудного Михайла Непорожнього про зміну міри запобіжного заходу — із тримання під вартою на особисте зобов'язання.

Однак продовжити слухання справи судова колегія не може через відсутність у підсудного перекладача, на залученні якого обвинувачений та його адвокат наполягають.

Хоча суд неодноразово звертався до міністерств закордонних справ України та Азербайджану, а також посольства Азербайджану в Україні — для сприяння в залученні до участі в судовому процесі українсько-азербайджанського перекладача — досі позитивним результатом ці зусилля не увінчались.

Читайте також: Одеський суд залишив під вартою обвинуваченого в убивстві екс-чемпіона Європи з тайбоксингу

Як повідомлялося, прокуратура Одеської області інкримінує обвинуваченому вчинення злочинів за ознаками п. 5 і 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою зловмисників способом, небезпечним для життя багатьох осіб) та ч. 4 ст. 296 (злісне хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної зброї чи іншого предмета, спеціально заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень) Кримінального кодексу України.

Вбивство боксера Сергія Лащенка сталося вночі 8 квітня 2015 року. Група вихідців з Кавказу увірвалась до приймального відділення Одеської міськлікарні № 1, де один із нападників розстріляв із пістолета 28-річного Лащенка, а злочинці втекли з місця вбивства на автомобілі BMW темного кольору. Підозрюваний у скоєнні злочину 24-річний Гасанов більше року переховувався від правосуддя і був оголошений у міжнародний розшук. Його затримали на території РФ, звідки здійснили екстрадицію до Одеси. У 2017 році суд задовольнив клопотання прокуратури — санкціонував арешт Гасанова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-