Катерину Гандзюк вбивали 96 днів - мер Херсона

Катерину Гандзюк вбивали 96 днів - мер Херсона

Укрінформ
У Херсоні попрощалися з виконувачкою обов’язків керуючого справами виконкому Херсонської міськради Катериною Гандзюк, яка померла в лікарні 4 листопада 2018 року.

Попрощатися з Катериною Гандзюк до обласного палацу молоді та студентів прийшли загалом більше 1 тис. людей, на жалобній церемонії були присутні місцеві, всеукраїнські і навіть зарубіжні ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми прощаємось з Катею, прощаємось з тією людиною, яку вбили. Її вбили не 4 листопада, і навіть не 31 липня. 31 липня її катували, а потім вбивали 96 днів – 96 днів суцільного болю і страждання. Я не знаю, ким треба бути, щоб приректи молоду дівчину на таку смерть і за що», - сказав у виступі на церемонії прощання Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко.

Як наголосив мер, Катерина Гандзюк в житті хотіла одного: будувати нову країну – справедливу, соціальну, сучасну. «Вона не розбудувала цю країну. Але я знаю, що друзі, найближчі люди будуть продовжувати її справу. Вічна пам’ять, і вибачте, що ми її не вберегли», - заявив Миколаєнко.

До Катерини Гандзюк у херсонців було різне ставлення, про що розповіла журналістам присутня на церемонії прощання депутат Херсонської міської ради Оксана Д’якова. «Катя була активною, Катя була різною. Її багато хто любив, багато хто не любив, до неї було різне ставлення. До кожної людини різне ставлення. І це дуже жорстоко - так із нею вчинити. Ніхто не має права на цьому світі позбавляти життя іншу людину, не можна так чинити з людьми», сказала депутат.

На її думку, за цим злочином стоять люди дуже високого рангу. «Я не вірю, що ось там дрібні якісь активісти, якась там помста. Я думаю, що там усе набагато серйозніше. Це моя думка, я її дотримуюсь. І враховуючи, що справа набула всеукраїнського, навіть можна сказати – європейського резонансу, я все-таки сподіваюсь, що винних знайдуть», - заявила Д’якова.

У свою чергу, херсонець, друг Катерини Гандзюк Іван Антипенко, відповідаючи на запитання журналістів, наголосив: «Катя була боєць. Нам бракує таких людей, хочеться щоб їх було більше. Катя завжди говорила прямо про корупцію у владі. Вона була абсолютно нетерпима до бандитів у погонах, до бандитів у високих кабінетах».

На церемонії прощання друзі і знайомі Катерини Гандзюк перед «Відкритим мікрофоном» повідомили, що докладуть усіх зусиль, щоб завершити те, що вона розпочала. «Ми не збираємось ні забувати, ні зупинятися. Ми гідно продовжимо те, що робила Катя. Ми мали честь знати тебе, Катя. Ти для нас великий взірець, який ми будемо передавати всім, з ким спілкуємось. І ми кістьми ляжемо, але знайдемо цих покидьків», - казали люди у мікрофон.

Крім того, один із виступаючих повідомив, що іменем Катерини Гандзюк буде названа одна з громадських організацій, яка опікується багатодітними сім’ями.

А земляк батька Катерини Гандзюк із Борщівського району Тернопільської області зазначив у своєму виступі: «Друзі, а крім того, ми також причетні до смерті Каті. Ми пасивно спостерігаємо, що відбувається в нашій Україні  Якщо будемо і далі так спостерігати пасивно, то ми будемо нескінченно очікувати - хто наступний». І нагадав присутнім відомі слова великого Тараса Шевченка: «Борітеся – поборете».

Читайте також: Вбивство Гандзюк: у Херсоні біля будівлі поліції активісти палять шашки

Як повідомляв Укрінформ, Катерина Гандзюк, яку влітку облили сірчаною кислотою, пішла з життя 4 листопада. 96 днів вона провела в реанімації, перенесла понад 10 складних операцій. З 1 серпня вона перебувала в опіковому центрі Києва. Їй було 33 роки.

Напад на Гандзюк стався 31 липня 2018 року. Її облили сірчаною кислотою, внаслідок чого вона отримала хімічні опіки і частково втратила зір. В організації цього замаху підозрюють п’ятьох осіб, усіх затримали.

4 листопада слідчі змінили кваліфікацію нападу на Гандзюк на умисне вбивство – за пунктами 4, 6, 11, 12 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України «Умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, на замовлення; скоєне за попередньою змовою групою осіб».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-