Диверсія під Ічнею: експерт прокоментував три версії слідства

Диверсія під Ічнею: експерт прокоментував три версії слідства

Укрінформ
Слідство відпрацьовує три версії щодо здійснення диверсії на території 6-го арсеналу в Ічнянському районі Чернігівської області: за допомогою безпілотника, діяльність диверсійної групи та здійснення диверсії кимось із персоналу бази.

Про це у статті для dt.ua написав журналіст, військовий експерт Юрій Бутусов.

"На підставі наявної інформації можна стверджувати, що саме диверсія стала причиною загибелі арсеналу №6. Відпрацьовуються три версії", - зазначив Бутусов.

За його словами, це безпілотник, диверсійна група та здійснення диверсії кимось із персоналу бази.

"Версія атаки з безпілотника, на якій наполягає ряд військових і яку на (засіданні - ред.) РНБО також висунув голова Державної прикордонної служби, здається в цьому разі дуже складною для виконання. По-перше, не почути в тиху безвітряну ніч звук безпілотника досить складно, об'єкт атаки перебував недалеко від поста охорони, на якому було п'ятеро людей. По-друге, боєприпас повинен бути скерований з дуже високою точністю - адже поруч порожні майданчики, легко промахнутися, майданчик № 133 критий, розібрано тільки частину даху, необхідне дуже точне цілевказання. По-третє, щоб викликати детонацію і займання ракетного палива, бомба має бути дуже потужною, а отже - безпілотник повинен бути великим, тож імовірність його виявлення висока. По-четверте, якщо б було застосовано керовану ракету, то звук і слід пуску були б добре помітні", - наголосив журналіст.

Коментуючи версію про диверсійну групу, він зазначив, що в серпні 2018 року на базі було проведено протидиверсійні навчання. "Група спецназу ЗСУ дістала навчальне завдання організувати умовну диверсію на базі. Група успішно виконала завдання - внаслідок недбалої організації охорони спецназівці не були виявлені, в реальних умовах склад був би знищений. За результатами перевірки було знято з посади і звільнено із ЗСУ командира бази. Наскільки ефективною стала охорона після зміни командира бази? Чи було усунуто ті прогалини в обороні, які використав спецназ ЗСУ? Імовірність атаки на базу диверсантів цілком можлива. Про це говорять джерела DT.UA в українських спецслужбах", - наголосив Бутусов.

Він додав, що про ймовірних диверсантів кажуть і представники прокуратури - повідомляється про телефонний дзвінок біля місця вибуху, про спостереження двох невідомих у камуфляжній формі напередодні вибуху біля бази і про невідомого, виявленого безпосередньо перед вибухом з ліхтариком у лісопосадці біля периметру бази.

"За даними DT.UA, телефонний дзвінок з телефону з так званим нульовим IMEI-кодом був, але все ж таки не під час вибуху. Власником телефону, ймовірно, є місцевий мешканець. Ця версія зараз перевіряється. У разі, якщо на майданчику №133 було здійснено підпал з метою запалити реактивні снаряди, телефон міг використовуватися для проведення диверсії. Пожежа могла бути ініційована за кілька годин, виявити, що всередині штабелів на майданчику щось горить, вартові на периметрі не могли", - зазначив Бутусов.

За його словами, третю версію - про здійснення диверсії кимось із персоналу бази - слідство вважає досить імовірною. "Як мінімум, противник був добре поінформований про стан справ на арсеналі. 5 жовтня на майданчику № 133 проводили вантажні роботи - частину ракет вивезли у вантажний вагон на залізничну гілку. Частина працівників бази перебувала на майданчику. Невідомо, звісно, хто ще міг мати до нього доступ. І от незадовго до повного розвантаження саме тут відбувається вибух. Це дуже схоже на вибух на арсеналі в Калинівці. Там також вибухи почалися на майданчиках зберігання БМ-21 "Град", які зайнялися, і розліт знищив базу", - зазначив журналіст. 

Читайте також: Вибухи під Ічнею: Матіос каже, що біля артскладів бачили чоловіків у камуфляжі

Однак сценарій в Ічні, за його словами, складніший. Майданчик з "Градами" в Калинівці був повністю відкритий, він не використовувався, ракети багато років ніхто не чіпав, там можна було діяти тихо і непомітно. "Майданчик № 133, навпаки, саме напередодні вибуху розвантажували, там була активність, і майданчик був обладнаний, у порівнянні зі зберіганням ракет навалом. Тобто порядок зберігання контролювався, ймовірність виявлення вибухового пристрою і самого диверсанта була велика. Однак займання сталося саме тут. Диверсію, ймовірно, здійснив той, хто був добре знайомий з ситуацією на базі і отримував оперативну інформацію", - припустив журналіст.

Як повідомлялося, 9 жовтня о 03.30 стало відомо про пожежу поблизу селища Дружба Ічнянського району, на території складських приміщень в/ч А1479 Збройних сил України.

Із небезпечної зони евакуйовано понад 12 тисяч осіб. Інформація про постраждалих внаслідок вибухів офіційно не надходила.На подолання наслідків надзвичайної події уряд виділив 100 млн грн.

За фактами вибухів на артскладах прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею про недбальство, у Міноборони та СБУ також не виключають диверсію.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос 16 жовтня повідомив, що за даними спецслужб, вибухи на арсеналі під Ічнею ймовірно було здійснено за допомогою мобільного телефону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-