Антимайдановец Топаз вийшов із СІЗО за

Антимайдановец Топаз вийшов із СІЗО за "законом Савченко"

Укрінформ
"Антимайдановец" Гнат Кромськой, відомий на прізвисько Топаз, якого Жовтневий райсуд Харкова ухвалив звільнити з-під варти за так званого закону Савченко, вже залишив СІЗО.

Це кореспондентові Укрінформу підтвердив по телефону адвокат Кромського Олександр Шадрін.

За його словами, Кромськой уже вийшов із СІЗО і поїхав на таксі "на відпочинок".

У самому суді пояснили, що було розглянуто клопотання адвоката про перегляд строків тримання Кромського під вартою у відповідності з "законом Савченко", і суд врахував доводи захисту й ухвалив рішення про його негайне звільнення".

Потім постанову про звільнення було передано в СІЗО, куди Кромського доправили після засідання суду.

Як повідомляв Укрінформ, один із адвокатів Кромського Дмитро Горшколепов 28 вересня написав у Facebook, що Жовтневий райсуд Харкова перерахував строки тримання Гната Кромського і прийняв рішення відпустити його на свободу.

Кромськой у лютому 2014 був охоронцем Антимайдана в Маріїнському парку в Києві. 28 березня 2014 р. він був затриманий у рамках кримінальної справи за фактом захоплення будівлі Харківської ОДА 1 березня 2014 року.

29 березня 2014 суд у Харкові посадив його під домашній арешт, але він утік, зрізавши електронний браслет. У квітні співробітники СБУ затримали його в Донецьку. У вересні суд обрав йому особисте зобов'язання як запобіжний захід. У листопаді Кромськой не з'явився за викликом до суду. У грудні він затриманий при спробі втечі до РФ і взятий під варту.

30 січня 2018 року Київський райсуд Харкова частково підтримав позицію прокуратури області, визнавши винним 31-річного Кромського в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участі у масових заворушеннях та незаконному заволодінні транспортним засобом (ч. 1 ст. 110, ч. 1 ст. 294, ч. 1 ст. 294, ч. 2 ст. 289 КК України), і призначив покарання у вигляді 8 років позбавлення волі. Кромськой також повинен заплатити балансоутримувачу КП "Держпром" 700 тис. грн як компенсацію за пожежу, що сталася навесні 2014 року в будівлі Харківської ОДА.

Читайте також: Апеляційний суд залишив "Топазу" вісім років

12 липня Апеляційний суд Харківської області залишив у силі вирок суду першої інстанції.

Відповідно до прийнятого в листопаді 2015 року "закону Савченко" у разі приговорения особи до позбавлення волі суд зараховує термін попереднього ув'язнення в строк відбуття покарання з розрахунку один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі".

21 червня 2017 року набув чинності закон "Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув'язнення", яким скасовується "закон Савченко".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-