На Донеччині відкрили пам'ятник авторові

На Донеччині відкрили пам'ятник авторові "Щедрика"

Фото
Укрінформ
У місті Покровськ, в Донецькій області урочисто відкрито пам'ятник композиторові, авторові "Щедрика" Миколі Леонтовичу.

Про це 26 серпня кореспондентові Укрінформу повідомив керівник прес-служби Покровської міської ради Юрій Коваль.

"Пам'ятник Леонтовичу відкрили сьогодні увечері. Він встановлений на вході в парк "Ювілейний» в мікрорайоні Південний. Річ у тому, що Микола Леонтович чотири роки жил в Покровську, працював в музичній школі, яку заснував. Композитор тут написав і свого легендарного "Щедрика", - сказав Коваль, зазначивши, що цей пам'ятник створено коштами місцевого бюджету.

Автор пам'ятника - заслужений художник України, переселенець з Горловки Петро Антип розповів кореспондентові Укрінформу детальніше про відкритий у Покровську пам'ятник композиторові.

"Ідея цієї скульптурної композиції моя, але для її виконання я запросив ще скульпторів і архітектора. Терміни були стислі, тому довелося залучати людей. Наш колектив з п'яти чоловік працював впродовж майже трьох місяців над створенням пам'ятника", - сказав Антип. І додав, що в роботі брали участь скульптори Микола Бірючинський, Іван Гутима, Сергій Лебедницький, а також скульптор-майстер по металу, який відливав у бронзі, - Олександр Сердюк і архітектор Сергій Шапошніков.

"Цей пам'ятник з бронзи, граніту і скла. Його в Харкові відливали, в Києві ліпили, граніт брали в Житомирі, скло відливали у Дніпрі. Цікава, об'ємна вийшла композиція, зі скляними елементами. Бронзова фігура Леонтовича в ній на центральному місці - 2,2 метра у висоту", - розповів Антип.

За його словами, замовником пам'ятника виступила Покровська міськрада, проект цей недешевий, тому що усі матеріали дорогі.

Скульптор підкреслив, що сам є прихильником української пісні, хорового співу і йому дуже близька творчість Леонтовича.

"Фігура Леонтовича для мене цікава. Я сам з Донбасу, а він тут 4 роки жил, працював, заснував музичну школу. Я взагалі люблю українську пісню, хоровий спів. Це мені близько серцю, тому композитора хотілося показати реалістично, передати дух того часу - початок минулого століття", - сказав Антип. Він зазначив, що Леонтович працював у школі на залізничній станції Грішино, теперішньому Покровську, тому в скульптурній композиції є і залізничний вокзал, і школа того часу.

Читайте також: У Покровську на Донеччині відкриють пам'ятник автору "Щедрика"

"Ми вивчали історію, дуже щільно працювали з історичним музеєм Покровська. Фахівці музею давали нам потрібну інформацію, починаючи від того, які черевики, який костюм повинні зафіксувати, створюючи образ композитора", - пояснив автор пам'ятника. 

На відкритті скульптурної композиції співав дитячий хор "Щедрик" (м.Київ), лауреат міжнародних конкурсів в США, Канаді, Польщі та Італії. 

В урочистостях взяли участь члени журі конкурсу хорів в Покровську, запланованого на грудень 2019 року: віце-президент Асоціації хорів Європи (European Choral Association) Габор Макзар (Gabor Moczar, Угорщина) і голова всеукраїнського хорового суспільства ім. М.Леонтовича - Олександр Тарасенко. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-