Чернівецькі розбірки. Краще жити без мера?

Чернівецькі розбірки. Краще жити без мера?

Укрінформ
Уже вдруге за 8 років міська рада відправляє у відставку обраного мешканцями Чернівців голову

26 липня депутати Чернівецької міськради проголосували за звільнення з посади чинного мера. За останнє десятиріччя це вже друге усунення міського голови Чернівців

26 липня депутати Чернівецької міської ради в результаті таємного голосування 29 голосами звільнили з посади мера міста Олексія Каспрука. Обов'язки Чернівецького міського голови до призначення позачергових виборів, виконуватиме автор проекту рішення, секретар міськради Василь Продан. Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук засудив дії міських депутатів  та звернувся до голови Верховної Ради України щодо призначення позачергових виборів міськради Чернівців.

Нагадаємо, за останнє десятиліття у Чернівцях уже двічі усували мера: крім Олексія Каспрука така ж доля спіткала у 2011-му і Миколу Федорука.

Укрінформу в пошуках відповіді на питання, як розвиватимуться подальші події у Чернівцях та чим такий прецедент загрожує іншим містам вдалося поспілкуватися з обома сторонами конфлікту.

ОЛЕКСІЙ КАСПРУК, ЕКС-ГОЛОВА ЧЕРНІВЦІВ: МОЄ ВІДСТОРОНЕННЯ - ЦЕ ЧЕРГОВЕ СВІДЧЕННЯ, ЩО В УКРАЇНІ НЕМАЄ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА

Фото: 0372.ua
Фото: 0372.ua

Відразу після відсторонення Олексій Каспрук заявив, що подаватимете позов до суду на таке рішення, тож ми перш за все поцікавилися, як справи з позовом.

- Наразі позов ще готується. Одразу подаватимемо їх декілька. Основні вимоги стосуються обґрунтування прийнятого депутатами рішення, а також процедури його прийняття. Ініціатор рішення - секретар міської ради Василь Продан за півтори доби до голосування оприлюднив понад 40 сторінок різних своїх домислів та оцінок. Наразі юристи усе це вивчають, готують доказову базу для спростування. За законом у нас є місяць на оскарження цього рішення. Але, думаю, ми так довго чекати не будемо, протягом наступного тижня подамо в суд позов.

Приємно, що чернівчани, мене підтримують, обурюються рішенням депутатів, пропонують допомогу, діляться своїми ідеями. Проводжу багато зустрічей.

Я передбачав такий розвиток подій і відчував підтримку чернівчан. Розумів, що все роблю правильно і люди це сприймають.

Наразі збираємо команду активних волонтерів. Є чимало грамотних юристів, які готові професійно оскаржувати дії влади. З нами і ті порядні чиновники, які для себе визначилися, що з «новою» командою Василя Продана, яка діяла, як на мене, всупереч волі громади, працювати не будуть. Ціную, що багато ідей і пропозицій надходить від молоді. Те, що сталося у місті, молодим людям болить. Вони готові відстоювати закон та не допустити згортання у місті демократичних перетворень.

Найбільше за ці 4 роки на посаді міського голови дошкуляло «зрадофільство». Це, коли зробили щось гарне, корисне, але все одно знайдуться і ті, хто не порадіє, спаплюжить.

Не кладеш асфальт - погано, кладеш - все одно погано, бо не так поклали, багато вкрали і т.д. Хоча конструктивну критику завжди сприймав із вдячністю, реагував, намагався оперативно виправити недоліки. Але для себе зробив висновок - щоб рухатися вперед, потрібно опиратись на людей, які мають позитивне бачення, розуміють, що місто змінюється у непростих умовах і треба докласти чимало зусиль, щоб отримати результат.

Жодного разу я не пошкодував про свій вибір у 2015 році (тоді Олексій Каспрук пройшов за списком Народного фронту до Верховної Ради і одночасно виграв вибори мера, проте обрав посаду міського голови, а не нардепа, - ред.). І зараз не шкодую. Знаєте, є таке гасло - «Ніхто, крім нас». Я поки що не бачу людини, якій би довірив керувати містом, за яку агітував би чернівчан на виборах мера. Хоча є чимало прогресивних потенційних кандидатів. Однак, комусь не вистачає досвіду, знань, комусь виваженості, відкритості, готовності до вирішення непростих проблем міста. Не хочеться, щоб чернівчани обирали кращого з гірших, треба обирати кращого з кращих. Особисто я на виборах сподіваюся на таку конкуренцію і до неї готовий.

Що ж до окремих питань, наприклад, ситуації з перевізниками в місті, то кроки ми зробили правильні, але не все встигли. Наше завдання було зробити ринок пасажирських перевезень у Чернівцях прозорим, легальним, забезпечити чернівчан якісними транспортними послугами, припинити монополію і шантаж приватних перевізників, забезпечити розвиток екологічного електротранспорту.

Для вирішення цих завдань хотіли оновити тролейбусний парк, створити комунальний парк автобусів, запровадити електронний квиток та муніципальну систему моніторингу роботи громадського транспорту, впорядкувати пільгові перевезення за рахунок впровадження «Картки чернівчанина».

На жаль, депутати відмовилися від кредиту ЄБРР на закупівлю нових тролейбусів і вирішили за кошти міського бюджету купувати вживані машини. Не дозволили і за рахунок наявного ресурсу міського бюджету купити нові, велико- і середньогабаритні комунальні автобуси, не зуміли визначити єдиного адміністратора моніторингу роботи громадського транспорту. Хоча усі ці рішення легко приймаються в інших містах.

З відставкою мера, транспортні проблеми у місті не зникли. Новій владі доведеться їх вирішувати. Втішуся, якщо будуть діяти у вже визначеному напрямку, не йтимуть на змову з перевізниками, вимагатимуть підвищення якості цих послуг, створюватимуть на цьому ринку конкуренцію, запустять е-квиток. Розумію, що тут їм вже буде не до популізму, не до мораторію на підвищення тарифів на проїзд, бо доведеться із обґрунтованим тарифом розібратися, і вирішувати проблему нестачі водіїв тролейбусів, оновлення тролейбусного парку, реорганізації маршрутної мережі. Тут уже не вийде постійно підбурювати то перевізників, то городян, аби ситуація була напруженою і всі були мером невдоволені.

Зауважу, що сценарій дострокового припинення повноважень міського голови у Чернівцях всупереч волі громади реалізовано вдруге. Вперше у березні 2011 році депутати 42 голосами відправили у відставку Миколу Федорука, якого за кілька місяців до цього понад 60 % чернівчан уп'яте обрали мером. Тоді громада понад 3 роки боролася за право обрати міського голову і здобула його лише завдяки Революції Гідності. І тоді, і зараз ляльководами цієї «операції з усунення мера», як на мою думку, були одні й ті самі дійові особи, яких відносять на Буковині до бізнесового клану Дмитра Фірташа. Це Василь Продан, Михайло Папієв, Юрій Борисов. У 2011 році голова ОДА, регіонал Михайло Папієв і  Юрій Борисов, в якому вбачаю нікого іншого, як «смотрящего від Фірташа», впевнений, особисто керували сценарієм відставки Миколи Федорука, тоді «піджимали», використовуючи правоохоронну систему, під себе депутатів нібито опозиційних на той час партій.

На жаль, після Революції Гідності з цієї ситуації не було зроблено належних висновків. Моє відсторонення - це чергове свідчення, що в Україні немає верховенства права. Внесені у закон «Про місцеве самоврядування» правки були недостатніми для упередження у майбутньому «ґвалтування» місцевого самоврядування задля особистих і політичних та інтересів окремих бізнесових груп. Через недосконалість українського законодавства подібні сценарії усунення обраних громадами міських голів повторюються у різних містах України і створюють загрозу для національної безпеки. Вважаю, що для збереження балансу потрібно позбавити депутатів міських рад права достроково припиняти повноваження міського голови без народної ініціативи, проведення місцевого референдуму.

Тривожить також, що за цих обставин споглядацьку позицію, як на мене, займає голова Асоціації міст України Віталій Кличко. Знаючи, якою є напруженою ситуація у Чернівцях, де вже кілька місяців готують відставку мера, я не дочекався від АМУ ні порад, ні підтримки. Хочу вірити, що це стосується тільки Чернівців і, можливо, пов'язане з тим, що дружина Василя Продана народний депутат Оксана Продан представляє АМУ в парламенті.

І у Верховній Раді, бачу, також наразі нема бажання вирішувати нашу проблему. Вже понад рік не розглядається моє подання та подання голови Чернівецької обласної державної адміністрації про призначення позачергових виборів Чернівецької міської ради. Тепер цього вже вимагає громада Чернівців, яка обурена тим, як депутати знехтували вибором чернівчан. Вважаю, що там іде активна протидія демократичному вибору містян з боку народних депутатів Оксани Продан, Віктора Короля, які, я думаю, не зацікавлені, щоб у Чернівцях був незалежний мер, щоб була переобрана міська рада. Їх, очевидно, влаштовує така консервація ситуації, коли чоловік Оксани Продан, помічник і бізнес-партнер Короля фактично керуватиме містом. Все в ручному режимі, і ніхто не має законних важелів перешкоджати  дерибану майна, комунальних підприємств, «прихватизації» землі.

Маховик цього процесу у Чернівцях уже запущено, бо що робила більшість у міській раді, як не запускала руку у землі громади? Але я намагався мінімізувати такі речі, протистояв правовими і публічними засобами, десятки разів застосовував право «вето». Наразі це робити буде важче.

Я періодично спілкуюся з питань розвитку міста з народними депутатами Максимом Бурбаком, Миколою Федоруком, Владиславом Севрюковим, Іваном Рибаком. Це нормальне явище, вони всі допомагають Чернівцям, лобіюють питання виділення коштів на розвиток стратегічних об'єктів, вирішення інших нагальних проблем.

Вважаю, що було б повною дурістю, якби міський голова не спілкувався із парламентарем, обраним від Чернівців - це говорю про Миколу Федорука. Не користувався б тим, що особисто знайомий із керівником однієї з найбільших фракцій (йдеться про Максима Бурбака - авт.) чи таке інше. Готовий спілкуватися з усіма, кому цікаві Чернівці, хто готовий порадити, допомогти. Але, на жаль, позиція частини депутатів дуже агресивна. Зараз активно обговорюється стаття нардепа Віктора Короля в одній з місцевих газет, де він публічно підтримує моє відсторонення. Але, незважаючи на те, що Віктор Миколайович є чернівчанином і проживає недалеко від міста, жодної пропозиції про допомогу від нього за три роки я не отримував. Це ж саме стосується і нардепа Оксани Продан.

Зараз уже чітко розумію свою помилку, що не можна було йти на вибори самому, самовисуванцем. Бо міський голова повинен мати у міськраді своїх вірних однодумців. Фактично не вистачало ще 2-3 порядних людей - і не було би дострокового припинення повноважень, і не було би подолання вето міського голови у «шкурних» земельних питаннях.

На жаль, закон у нас поки що діє такий, що тільки політична партія має висувати кандидатів до міської ради в депутати. Думаю, що зі своєю командою шукатиму підтримку в одній із політичних партій, яка має демократичні засади, щоб у наступній міській раді мати більшість, спрямовану на розвиток міста.

ВАСИЛЬ ПРОДАН, СЕКРЕТАР МІСЬКРАДИ, В.О. МІСЬКОГО ГОЛОВИ: МІСТО РУЙНУВАЛОСЬ НА ОЧАХ. ТАК ДАЛІ БУТИ НЕ МОГЛО

Фото: molbuk.ua
Фото: molbuk.ua

У коментарі кореспондентові Укрінформу автор проекту рішення про відсторонення мера Чернівців Олексія Каспрука, секретар міської ради Василь Продан сказав, що депутати не могли більше миритися з «безгосподарністю» керівника міста тому змушені були приймати таке рішення. Він вважає, що без нинішнього міського голови громада міста житиме краще, а саме місто почне розвиватися. Ми попросили зупинитися на основних моментах, тезово викладених в обґрунтуванні до проекту рішення про відсторонення міського голови Олексія Каспрука на більш як 40 сторінках.

- Ну, по-перше, вважаю, що міський голова регулярно порушував закони України, Конституцію, не виконував так, як потрібно, повноваження міського голови, не виконував програму соціально-економічного розвитку, не зміг організувати нормальну роботу міської ради. Внаслідок чого, на мою думку, місто просто руйнувалося на очах. Наведу один приклад. На момент припинення повноважень міського голови, фактично за сім місяців з початку року використання коштів по дорожньому фонду на капітальний ремонт доріг складало 5%. Тобто, у місті в цьому напрямку практично нічого не робилося. Так само є дитячий садочок, який мали здати в експлуатацію ще у 2016, потім у 2017 році. Цього року виявилось, що той садочок взагалі не можливо здати в експлуатацію, бо там не передбачена пожежна безпека дітей. Таких прикладів безгосподарності безліч.

Крім того, вважаю, що міським головою не виконувались рішення сесій. Деструктивна позиція щодо представників громади, мер увійшов у конфлікт з усіма перевізниками в місті.

Замість того, щоб комунальні підприємства працювали на громаду, громада працювала на комунальні підприємства. За три роки більш як 500 мільйонів із міського бюджету пішло на покриття збитків, які завдали комунальні підприємства.

Порушення міським головою закону зафіксовані численними рішеннями судів. Наприклад, незаконні звільнення працівників, які через суд поновлюються, а він їх знову звільняє. І на сесії говорить, що якщо суд знову поновить того працівника, він його знову звільнить. Хоч я вважаю, що та людина - на своєму місці. Так не можна, ти ж не цар і не бог. Якщо ти порушив закон, і суд на це тобі вказав, то будь ласка, виконуй рішення суду. Не можна чотири роки поспіль звільняти керівника однієї з медичних установ. Він поновлюється через суд, мер його знову звільняє. І так продовжується усі ці роки. Сукупність цих факторів призвела до ситуації в місті, яку я розцінюю як повну безгосподарність.

Останньою краплею став сюжет журналістів одного з місцевих телеканалів про хабар для мера (канал «Чернівецький промінь», власником якого є чоловік рідної сестри дружини Василя Продана Роман Скигар, за два дні до голосування опублікував відео «Пентхаус для Каспрука»  - авт.).

Вважаю, це остаточно переконало всіх, що така людина не може керувати Чернівцями. Не знаю, чи ви бачили той сюжет. Журналісти стверджують, що квартира на 10 і 11 поверхах записана на родичів Каспрука. А коли медійники поїхали до тих родичів запитали в них, ті навіть не знали, де та квартира знаходиться, скільки вона коштує. Зрозуміло, що тут щось не чисто.

Після відсторонення від посади Олексія Каспрука всі ключові керівники департаментів пішли у відпустку, тим самим , можна сказати, саботуючи прийняття важливих рішень (у відпустці перебувають керівники департаментів освіти, економіки та містобудівного комплексу, - авт.). Але нічого страшного, ми маємо досвід керування містом без міського голови. У 2011 році припинили повноваження Миколи Федорука і тоді буквально через рік місто стало найкомфортнішим містом для проживання в Україні за версією журналу «Фокус». А цього року за рейтингом цього ж журналу ми посідаємо останнє місце в Україні за комфортністю.

Є у нас такий клан, який називають «кланом Бурбака-Каспрука». Це таке угрупування, яке, я вважаю, протиставляє себе всьому місту. Таке враження, що вони вважають Чернівецьку область своєю «вотчиною». Мовляв, тільки вони тут мають керувати. Абсолютно усі фракції, крім їхньої, були проти Каспрука. Тобто, треба ще примудритись так керувати, щоб усі були проти тебе. Бо вони ні з ким не рахуються. Можливо вважають, що вони найкращі, найрозумніші.

Розклад сил в області, як і в Україні, ми побачимо після президентських виборів у 2019 році. А чергові вибори міської ради будуть аж у жовтні 2020 року. Зараз говорити, як розвиватимуться події у 2020 році ще зарано. У нас в країні важко спрогнозувати ситуацію на найближчі кілька місяців, що вже говорити про кілька років. Якщо будуть призначені вибори міського голови, то прекрасно. Але поки що про вибори ніхто не думає. Думаємо, як покращити стан життя міста.

Звичайно, може бути прийнято і судове рішення (на користь Каспрука, - авт.). Чому ні? Враховуючи, що міністр юстиції - це однопартієць Каспрука, то можливо все. Якщо він хоче і надалі продовжувати конфлікт у місті, то будь ласка, нехай продовжує. При Каспруку, як на мене, були не сесії, а суцільні образи і звинувачення депутатів у всяких крадіжках, що всі йому заважають. Тобто, фактично, він звинувачував громаду, яка обрала не тих депутатів.

Якщо суд прийме таке рішення, то ми, звичайно, будемо його виконувати. Подивимось, яке обґрунтування буде в того рішення. Зараз він каже, що подаватиме позов щодо процедурних моментів прийнятого рішення. Якщо він вважає, що це нормально, - скасовувати рішення через якісь процедурні моменти - будь ласка. Важливо, щоб рішення прийняли не на користь Каспрука чи Продана. А щоб рішення пішло на користь громади і міста Чернівців. А якщо він хоче судитись тільки заради того, щоб повернутись у крісло, ну, це його рішення. Ніхто не може йому цього заборонити.

***

Коментуючи рішення депутатів Чернівецької міськради про звільнення Каспрука з посади мера, голова облдержадміністрації Олександр Фищук засудив дії депутатів і зауважив,  що замість конструктивного діалогу, який за іронією долі описує гасло, що досі висить над Чернівецькою міськрадою - «Спільними зусиллями», - поміж міськими депутатами чомусь панують розбрат і чвари. Від такої  деструктивної роботи міськради, що тягнеться вже давно, страждають прості люди, містяни.

Олександр Фищук / Фото: www.bukoda.gov.ua
Олександр Фищук / Фото: www.bukoda.gov.ua

Здавалося б, позиція керівника області досить однозначна, проте буквально 10 серпня голова ОДА звинуватив у скандальності і, якоюсь мірою, у ситуації, що склалася, народного депутата ВР від Чернівецької області Максима Бурбака ("Народний фронт"): "На жаль, нардеп Максим Бурбак у своїй політичній діяльності послуговується іншими засобами роботи - скандалами, постійною і безпідставною критикою всіх і вся, чим сприяє дестабілізації ситуації в області. Вважаю, що саме його вина в тому, що міський голова так і не зміг сформувати в раді більшості. Бо політика - це мистецтво домовлятися і працювати спільно, а не займати позицію «а баба яга проти». Досить воювати одне з одним. Потрібно об'єднуватись довкола розбудови держави і нашого регіону зокрема. Остання заява про те, що Максим Бурбак іде в опозицію до ОДА, мене загалом шокувала. Зрештою, чи не опиниться він в опозиції до самого себе?!»

Так чи інакше, але поки чернівецькі депутати і чиновники різних рівнів активно чубляться, судяться і звинувачують одне одного "у зраді", чудове місто залишається без гідних керманичів, без отої влади, що дбала би насамперед про Чернівці, а не про себе.

Віталій Олійник, Чернівці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-