Справа Кернеса: у суді кажуть, що закрили справу через прокурорів

Справа Кернеса: у суді кажуть, що закрили справу через прокурорів

Укрінформ
Київський райсуд Полтави у справі Харківського міського голови Геннадія Кернеса та його охоронців виніс рішення про закриття справи, але сам Кернес не виключає, що рішення суду у його справі може бути оскаржене.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів адвокат Кернеса Олександр Гунченко.

"Суддя Андрій Антонов оголосив про закриття справи. Однак ми очікуємо апеляції протягом семи днів. Скарга надійде до Апеляційного суду Полтавської області, і ми готові відстоювати там свою позицію", - зазначив адвокат.

Раніше 10 серпня суддя Київського райсуду Полтави Андрій Антонов після місячного вивчення справи у нарадчій кімнаті оголосив про закриття кримінального провадження щодо Кернеса і двох його охоронців у зв'язку з неявкою прокурорів, потерпілих та їх представників на сім останніх засідань суду поспіль без обґрунтованих причин.

Читайте також: Суд закрив справу Кернеса

В рамках юридичного положення про верховенство права, пояснили в суді, факт систематичної неявки сторони обвинувачення свідчить про відмову від обвинувачень: "У суду не вистачило доказів вини підсудних, а ґрунтуватися на припущеннях суд не може".

Кримінальне провадження проти Кернеса та його охоронців надійшло до суду в квітні 2015 року. З того часу проведено 75 судових засідань, однак на останні засідання прокурори не з'являлися, змусивши суд самостійно шукати докази вини.

Суддя Антонов, розповіли в суді, неодноразово просив Генпрокуратуру України забезпечити присутність будь-кого з 19-ти прокурорів ГПУ: "Відповіді жодного разу не було, що теж може розцінюватися як відмова від обвинувачень".

Що стосується суду, то на засідання прибули сам Кернес та обидва його охоронці, а також їх адвокати та представники ОБСЄ. У залі були один з двох потерпілих, другий без причини був відсутній, як і держобвинувач. Три десятки активістів зібралися біля будівлі з плакатами проти Кернеса. Поліція, включаючи кінологів, перевірила всіх, хто пройшов до будівлі суду, і в одного з активістів виявила травматичну зброю, яку вилучено на час засідання. Інцидентів не було. На суді були присутні журналісти понад 20-ти ЗМІ.

Як повідомляв Укрінформ, 10 липня Київський райсуд Полтави у справі Кернеса та двох його охоронців вирішив відмовитися від проведення дебатів, оскільки представники держобвинувачення, потерпілі та їх адвокати не з'явилися в суд без пояснення причин. Захист Кернеса, посилаючись на закон про захист прав людини, попросив суд піти до нарадчої кімнати й винести рішення щодо долі справи.

6 липня засідання Київського райсуду Полтави у справі Кернеса та його охоронців не відбулося через хворобу прокурора і відсутність обох потерпілих та їх адвокатів.

Засідання суду 3, 4, 5 липня у справі Кернеса та його охоронців перенесені через неявку прокурорів.

26 червня на засіданні Київського райсуду Полтави у справі Кернеса прокурор Олександр Ганілов намагався дати відвід судді Антонову "за упередженість", але суд розцінив це як зловживання правом прокурора на відвід з метою затягування справи, яка розглядається четвертий рік поспіль.

Кернес та його охоронці не вважають себе винними у викраденні, тортурах і погрозі вбивством двох активістів харківського Євромайдану взимку 2014 року. Обвинуваченим загрожує до 15-ти років в'язниці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-