Голова ОДА Сумщини обіцяє залишити пільговий проїзд, зокрема — для АТОшників

Голова ОДА Сумщини обіцяє залишити пільговий проїзд, зокрема — для АТОшників

Укрінформ
На Сумщині обласна влада і надалі забезпечить безоплатний проїзд для пільгової категорії громадян, зокрема – учасників АТО.

На цьому у четвер, 26 липня, під час засідання колегії Сумської облдержадміністрації наголосив голова ОДА Микола Клочко.

„Сумська облдержадміністрація стала однією із перших в Україні, що розробила і прийняла відповідну місцеву програму. А відсутність наразі суттєвих скарг доводить її ефективність, тому обласна влада і надалі впроваджуватиме програми, що забезпечуватимуть надання пільгового проїзду для тих, хто має на нього право. Щодо монетизації пільг, то вона має враховувати специфіку самої території та категорії пільговиків, але у будь-якому разі монетизація забезпечить рівномірність доступу до цих пільг і забезпечить прозорість використання бюджетних коштів”, – зазначив Клочко.

Як відзначив директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Михайло Дубровський, на сьогодні в Україні відсутня єдина державна політика, яка регулювала б надання пільг – це питання кожна область вирішує самостійно на власний розсуд. Як приклад, у Волинській області монетизували проїзд тільки для членів родин загиблих бійців, а у Чернігівській – надають безоплатний проїзд тільки учасникам АТО.

Читайте також: У Сумах пропонують дати пільги підприємцям, які працевлаштовують воїнів АТО

„На сьогодні на Сумщині пільговим проїздом користуються понад 62 тисячі громадян, віднесених до окремих категорій населення, які згідно із законодавством мають на нього право, і понад 208 тисяч – пенсіонерів за віком. Втім, державне фінансування на компенсацію вартості наданих пільг не передбачено ще з 2016 року. Власне на реалізацію обласної програми у цьому році необхідно 5,3 мільйони гривень, з яких 4,3 – це для учасників АТО та інших ветеранів війни”, – зауважив посадовець.

Успішним досвідом вирішення і баченням цього питання на місцях перед учасниками колегії поділився голова Тростянецької ОТГ Юрій Бова.

„Ми вивчили досвід Прибалтійських країн і запровадили картку тростянчанина, яка матиме конкретний перелік послуг, одна з яких – реєстрація пільгового перевезення саме в місцевому автотранспорті. Власне для цього потрібен зчитуючий пристрій у транспорті і картка з чіпом, де зберігаються персональні дані користувача. Вартість такої картки 25 гривень, що компенсує міський бюджет. Зараз ми збираємо дані, і вже до 1 вересня усі пільговики Тростянеччини, а їх близько 8 тисяч, будуть забезпечені такою карткою”, - розповів Бова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-