У затопленій зливою Чернігівській обласній бібліотеці рахують знищені книжки

У затопленій зливою Чернігівській обласній бібліотеці рахують знищені книжки

Укрінформ
У Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Короленка, перший поверх якої залило під час зливи 30 червня, спеціально створена комісія рахує втрачені книжки й газети.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила директор установи Інна Аліференко.

"Зараз у нас працює комісія, яка робить переоблік фондів, адже кожна книжка потребує індексації. До кінця місяця комісія виведе кількість втрачених книжок (тих, які не можна відновити), і лише тоді ми зможемо порахувати збитки", - розповіла вона.

За словами Аліференко, загальний фонд бібліотеки становить 859 тис. примірників. Від потопу постраждало, орієнтовно, понад 25 тис. одиниць літератури з мистецтва, близько 2800 газетних підшивок, 31 тис. примірників журналів, приблизно 300 нот і платівок, а ще - майже 5 тисяч книжок обмінного фонду. Сушили їх як бібліотекарі, так і небайдужі чернігівці, котрі брали книжки й підшивки додому.

Найбільшу увагу працівники установи приділяли сушінню газет, втрата яких - безповоротна.

"Ми намагалися, перш за все, врятувати газети, бо це - найбільша наша цінність. Адже якщо книги виходять великими тиражами, і зайвим із нами можуть поділитися колеги з інших бібліотек України, то підшивок чернігівських газет практично ніде немає", - зазначила директор.

На сьогодні бібліотека вже замовила проектно-кошторисну документацію на ремонт постраждалого від води першого поверху. Коли ж його буде зроблено, тоді установа й розішле запит на книжки, яких не вистачатиме.

Читайте також: Злива змила стихійну торгівлю: соцмережі про київський "армагеддон"

Як повідомлялося, під час зливи 30 червня у Чернігові бурхливий потік води, який нісся центральним проспектом Миру, вибив вікна першого поверху обласної бібліотеки і затопив приміщення книгосховища. У трьох із них рівень води сягав 165 см, у інших - 20-25 см. Всього постраждало 15 кімнат.

Будівля Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка є пам’яткою архітектури 1913 року. За понад сторіччя рівень землі піднявся до вікон першого поверху і вони тепер виглядають як вікна напівпідвального приміщення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-