Герої декомунізації: Москаль розказав, як міняли Леніна на Леннона

Герої декомунізації: Москаль розказав, як міняли Леніна на Леннона

Укрінформ
Жителі Закарпаття не дуже поспішали перейменовувати вулиці, названі на честь радянських діячів, тому до процесу декомунізації довелося долучатися обладміністрації.

Поміняти Леніна на засновника гурту Beatles Джона Леннона місцеві погодилися за умови, що їм зроблять дороги. А Ендрю Воргол їм - майже земляк.  Про це голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль розповів в інтерв'ю Укрінформу.

"Коли прийшов процес декомунізації, в цих районах (Тячівщина, Хустщина, приміром) ніхто пальцем не ворухнув! Голови сільрад мені сказали: приїдуть наші люди додому на Паску чи Різдво - а де вулиця Леніна, Терешкової, Маяковського? Тому ми перейменовували вулиці та площі в тих населених пунктах розпорядженням голови ОДА. Тому й виникли чудернацькі назви. З Леноном же як було? Спитали бабцю в селі Калинах: де у вас тут вулиця Леніна? А вона перепитує: яка-яка, Леннона? Так ми й назвали. Вони кажуть: хай буде, але ви зробіть нам дорогу. Ми зробили, і вони заспокоїлись", - сказав очільник області.

Що ж до творця поп-арту Ендрю Воргола, то цей "герой декомунізації" на Закарпатті виник дуже доречно, вважає Москаль. Він же з Лемківщини, а в області цілих два райони є лемківських.

Читайте також: Із "чорними лісорубами" треба воювати не в інтернеті - Москаль

Фото: Тетяна Кугутич, Укрінформ

Перейменувавши площу Жовтневу в селі Минаї на площу Воргола, Москаль обіцяв влаштувати в атріумі ОДА виставку творів митця - із музею в сусідній Словаччині. Але ідею реалізувати не вдалося.

"Заборонила вчена рада у Словаччині перевозити твори через кордон, і наглядова рада в Нью-Йорку заборонила вивозити його твори з музею. Сказали, як бажаємо, їхній художник може зробити копії. Ми відмовилися, у нас самих є художники, які це можуть. Є навіть мій портрет у стилі Воргола — місцевий художник презентував. Ми ще, до речі, нікому не показували, ви ось перші будете", - похвалився голова ОДА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-