Муфтій

Муфтій "Умма" пояснив, чому окупанти закрили єдину діючу мечеть у Донецьку

Укрінформ
Закриття мечеті "Аль-Амаль" у Донецьку є переслідуванням місцевих віруючих і має за мету змінити лідера мусульман на окупованій території Донбасу.

Таке переконання висловив муфтій Духовного управління мусульман України "Умма" Саід Ісмагілов у коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Я розцінюю це як продовження переслідувань віруючих на окупованих територіях. На це мусять звернути увагу всі правозахисні організації. Про це мусять знати всі мусульманські організації в усіх країнах. Бо раз зачищається мусульманське поле - а ця мечеть працювала у Донецьку 4 роки безперешкодно, і це була єдина мечеть, яка працювала у Донецьку. Всі віруючі всього міста у своїх релігійних потребах зверталися лише туди, бо більше не було куди звертатися. І претензій не було, а тут раз - і в минулий четвер, тобто минуло вже більше тижня, її закрили. І потім про це пишуть на сайті так званої "ДНР" - зі звинуваченнями, з фото. Коли подібне відбувається, у мене виникає питання: а для кого це робиться?" - сказав Ісмагілов. 

За його словами, якщо єдину діючу мечеть закривають, то окупаційна влада мусить запропонувати мусульманам альтернативу - куди ходити молитися, хто задовольнятиме їхні релігійні потреби.

"Тому я думаю, що слід очікувати появи якогось так званого офіційного релігійного лідера і легітимної з точки зору "ДНР" культової споруди, до якої накажуть іти всім мусульманам. Тобто слід очікувати, що щось виникне і хтось виникне. Мусить виникнути якийсь релігійний діяч, тому що єдина мечеть, де були релігійні діячі і де проводилися релігійні обряди, вже не працює, закрита", - зазначив Ісмагілов.

Водночас він нагадав, що в Криму окупаційна влада запропонувала муфтія, який перейшов на бік Росії, і він зараз нібито керівник і лідер мусульман окупованого півострова. 

Читайте також: У Донецьку бойовики опечатали мечеть, імама та прихожан допитують

"Так само слід очікувати, що з’явиться якась постать, яку будуть репрезентувати як голову мусульман на окупованій території Донбасу", - заявив муфтій ДУМУ "Умма".

Як повідомляв Укрінформ, на окупованій території Донбасу не припиняються репресії та переслідування на релігійному грунті за надуманими та безпідставними звинуваченнями. З 2014 року потерпають від переслідувань і репресій християни різних конфесій, а дехто з християнських духовних служителів зазнав катувань і незаконно утримуються. З різних джерел надходить інформація, що в окупованому Донецьку так зване МДБ "ДНР" провело обшук у мечеті "Аль-Амаль" у Калінінському районі міста, вилучивши молитовники та релігійну літературу, що нібито розпалює ворожнечу. Мечеть опечатана, вірним заборонено збиратися там для відправлення молитов. Служителів мечеті викликали на допит, з них взято підписку про невиїзд.

Фото: Іслам в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-