У центрі Харкова пікетували на захист ромів та проти ксенофобії

У центрі Харкова пікетували на захист ромів та проти ксенофобії

Фото
Укрінформ
Пікет на захист ромів та проти ксенофобії відбувся на площі Конституції у центрі Харкова.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Два десятки учасників пікету тримають плакати з написами: "Солідарність замість расизму і ксенофобії", "Ні - правому радикалізму", "Расизм і ксенофобія руйнують нас зсередини", "Ворог не в таборі, ворог в Москві". Вони скандували: "Свобода слова - свобода людини", "Харків - для всіх", "Шануємо свободу - протистоїмо насильству", "Україна - без фашизму!"

За словами співорганізатора акції, студентки і майбутнього дизайнера Євгенії ("Моє прізвище не має значення"), акція - відповідь на дії неонацистів у Львові, які напали на табір ромів, де загинув молодий чоловік і були поранені ще троє, включаючи дитину: "Акція проводиться з ініціативи громадських організацій, в тому числі, екологів та ЛГБТ. Ми не підтримуємо дії активістів праворадикальних організацій, які переслідують нацменшини і ЛГБТ-спільноти, і наші акції будуть продовжуватися".

Читайте також: На Закарпатті невідомі вбили ромку - ЗМІ

Серед пікетувальників - молодий чоловік на ім'я Тимур з чорно-червоним прапором: "Я представляю організацію анархістів і протестую проти того, щоб вбивали за національною ознакою. У нас є зовнішній ворог, і цього досить".

Учасники пікету роздавали перехожим листівки з інформацією про події у Львові 23 липня.

Навпроти учасників пікету стояв гурт молоді з символікою "Національного корпусу" та організації "Порядок і Традиції". Вони реагували на пікет, скандуючи "Слава Україні - героям слава", "Слава нації - смерть ворогам", "Свобода вище прав людини!". За їхніми словами, пікет - провокація: "Такі пікети викликають агресивну реакцію у людей, оскільки ставлення до ромів у суспільстві неоднозначне".

Читайте також: Німецький омбудсмен закликав Україну покарати винних у нападі на циган

На місці події спочатку були присутні представники громади ромів: їх було кілька людей, вони обмежилися роллю глядачів і скоро покинули майданчик.

Кордон правоохоронців відділяв пікетувальників від їх опонентів. Інцидентів не було. Через деякий час поліція вивезла учасників пікету з площі на автобусі.

Як повідомляв раніше Укрінформ, 23 червня у Львові невідомі напали на поселення ромів. Під час нападу вбито 24-річний хлопець і поранено три людини, у тому числі 10-річна дитина і його мати. Організатори акції звинувачують в події "націоналістичні організації". Порушено кримінальне провадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-