Патріарх Філарет освятив новий храм на Харківщині

Патріарх Філарет освятив новий храм на Харківщині

Фото
Укрінформ
Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет освятив храм Святого Архистратига Михаїла у Харківській області.

Новий храм відкрито у селі Руські Тишки, що у 30 км від україно-російського державного кордону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Храм Святого Архистратига Михаїла висотою до 20 метрів із куполом у стилі козацького бароко побудований протягом 3 років на кошти спонсорів - місцевих підприємців. На будівництво пішло 2 млн грн.

Учасниками церемонії стали до двохсот чоловік: місцеві мешканці, представники Харківської ОДА, активісти.

Філарет освятив найсхідніший храм «Архистратига Михаїла» / Фото: Мадієвський В'ячеслав. Укрінформ

Серед почесних гостей були митрополит Білгородський та Обоянський Іоасаф, а також архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій, єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій, єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон, архієпископ Полтавський і Кременчугський Федір, єпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Харківський та Богодухівський Митрофан.

Як сказав Патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет про значення храму, побудованого на кордоні із країною-агресором, цей храм - форпост української державності: "Храм - свідчення шанування віри батьків, а хто любить батька та матір, той любить і Вітчизну".

"Київський патріархат почав рости після 2014 року, а до цього були гоніння. За роки незалежності в Україні побудовано 4 тисячі храмів УПЦ КП. Це свідчить про те, що українці шанують віру батьків і готові відстоювати свою церкву і свою землю", - зазначив він.

Глава УПЦ КП також висловив надію на позитивне рішення Вселенського патріархату про надання автокефалії українській православній церкві і заявив, що звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу на таку автокефалію підписали також 10 ієрархів УПЦ МП.

"Звернення українських ієрархів до Вселенського патріарха Варфоломія про автокефалію української церкви підписали і десятеро з 80-ти архієпископів РПЦ. Ми очікуємо на позитивне рішення Варфоломія, бо це затвердить Єдину помісну українську церкву, чого так бояться ієрархи РПЦ, які мають намір зберегти своє панівне становище у православ'ї. Якби у нас була автокефалія, Крим був би наш, і окупації Донбасу не було б", - заявив Патріарх Філарет.

У рамках урочистості Патріарх Філарет нагородив церковними нагородами підприємців, які виділили кошти на будівництво храму, а також привітав із 40-річчям єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана і нагородив його орденом Св. Володимира.

У Харківській області діють 11 храмів УПЦ КП, і два з них побудовані за останні роки.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Читайте також: Патріарх Філарет вірить в автокефалію української церкви до річниці Хрещення

18 квітня Глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію із підписами всіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-