Квадрокоптери в Карпатах чи коні біля лиману?

Квадрокоптери в Карпатах чи коні біля лиману?

Укрінформ
Дитячий відпочинок у горах, на морі чи у лісі може бути надзвичайно захоплюючим — і не обов’язково захмарно дорогим.

Укрінформ вже писав про те, що літній відпочинок у дитячих таборах цьогоріч подорожчав на 15-40%: ціни коливаються від 6 до 13 тис гривень, а вартість зміни в англомовному кемпі “Артек-Буковель” сягає за тисячу євро.

Але, на щастя, для дітей є і більш бюджетні варіанти оздоровитися, знайти нових друзів і опанувати нові знання та навички.

ГОРИ

У Карпатах можна вибирати зі звичайних таборів, наметових містечок і “зіркових” готелів

У середньому ціна за заїзд у дитячий табір на Закарпатті стартує з 5 тисяч гривень за зміну. Саме стільки вартує проживання, наприклад, в дитячому таборі в Лумшорах на Перечинщині – на базі відпочинку в оточенні букових пралісів. Діти живуть у стаціонарних корпусах зі зручностями в номері чи на блок, їжа – чотири рази на день. Із розваг – прогулянки лісом, майстер-класи та квести.

Схожий за типом дитячий табір на Воловеччині з походами на вершини й полонини та типовою анімацією обійдеться вже у 7000 грн без трансферу.

Якщо бажаєте змінити для дитини тепличне середовище міської квартири на спартанські умови наметового містечка – такий варіант також пропонують. Зокрема, в Пилипці на Міжгірщині. Тут за 4 тисячі гривень з дитини зроблять Робінзона на десять днів: пропонують проживання в наметовому містечку, де діти самі готують собі їжу з місцевих продуктів (іноді навіть зібраними власноруч). Табір розташовано біля водоспаду Шипіт. Серед заходів – походи в гори і на водоспади.

Є навіть табори з авторськими спортивними програмами – як-от двотижневі заняття гімнастикою та спортивними танцями за методикою вітчизняної чемпіонки Стелли Захарової в селі Ізки (у якості перебивок між заняттями для дітей – анімація та екскурсії) – ціна такого задоволення від 8,5 тисяч грн без трансферу.

Англійські дитячі табори, традиційно популярні і в літній сезон-2018-го, організовують по всій області, проживання в таких стартує від 7,5 тисяч гривень за семиденну зміну. До прикладу, стільки коштує табір на Хустщині в селі Золотарьово за програмою «ONLY English». Якщо планувати відпочинок для дитини за окремими напрямком (наприклад, «квест-пригоди», або «Спорт-туризм» чи «Арт-дизайн»), ціна за зміну в 14 днів складе вже 10,5 тис. грн.

Можна віддати дитину в табір, де її навчать фінансової грамотності – як це пропонують на Берегівщині (вартість – від 9,75 тис. грн. за двотижневу зміну). У вартість входить проживання на базі відпочинку на зразок радянської, зі зручностями і навіть кондиціонером, 5-разове харчування, тренінги та заняття з дітьми й екскурсії. Життя в такому таборі проходить за принципами фінансової бізнес-гри CashFlow (Грошовий потік), що занурює підлітків у світ фінансів та грошей і вчить у ньому балансувати.

Унікальний спосіб поєднання відпочинку в горах та розвитку навичок з робототехніки пропонують в селі Ясіня на курорті Драгобрат – за 9 тисяч гривень дитину два тижні вчитимуть схемотехніці та конструюванню електронних автоматичних систем, освоювати графічні мови програмування, створювати роботів і керувати ними зі свого смартфона, управляти квадрокоптером, створювати 3D-моделі та друкувати їх на 3D-принтері і багато інших цікавинок.

Фото: campbooker.com.ua
Фото: campbooker.com.ua

На Прикарпатті цього літа планують оздоровити понад 25 тисяч дітей. Для цього тут відкриють не лише пришкільні і наметові табори, але й стаціонарні. В області будуть працювати 15 дитячих оздоровчих закладів, ще два планують відкрити у Верховинському районі.

Одним із найбільш відомих та популярних в Івано-Франківській області є літній табір «Смерічка», який діє на базі спортивно-оздоровчого комплексу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника біля курортного міста Яремчі, у селищі Микуличин. Особливістю цього закладу є те, що тут п’ять змін поспіль із дітьми працюватимуть студенти університету, викладачі, магістри та аспіранти. Відтак, стверджує директор табору «Смерічка», заслужений працівник освіти, професор Микола Соя, у таборі з дітьми працює потужний колектив.

 «Багато освітян у нас працюють по 5-15 років поспіль. Головні напрямки роботи: національно-патріотичний у темі «Моя земля - земля моїх батьків», спортивно-туристичний, який відкриває дітям гори і передбачає походи та ночівлю в наметах на кілька днів. Етнографічний напрямок познайомить дітей із колоритом Гуцульщини, її майстрами, автентикою, а напрям вивчення іноземних мов говорить сам за себе. Цього літа, як і 10 років поспіль, у нас працюватимуть волонтери з американського штату Техас, які відкриють «Школу англійської мови» і привезуть для цього найрізноманітніші ігрові програми. Вперше у «Смерічці» працюватимуть студенти з польських міст Жешув та Лодзь, вони вестимуть «Школу польської мови». Є й домовленість зі студентами Китаю, яких теж чекаємо цього літа. Щоправда, зі «Школою китайської мови» питання поки відкрите», - констатує Микола Соя.

Він зауважив, що на відпочинок у «Смерічку» їдуть школярі з Дніпра, Запоріжжя, Черкас, Одеси, Буковини, Закарпаття та інших областей. у «Смерічку» щороку діти приїжджають з усіх регіонів України.  Каже, батькам, треба поспішити з придбанням путівок, оскільки вже у березні деякі зміни викупили повністю.

 Фото: Kurs.if.ua
Фото: Kurs.if.ua

Літній сезон «Смерічка» відкриє зміною для дітей молодшого шкільного віку з 2 червня на 14 днів. Решта чотири зміни будуть довшими – по 18 днів. Відповідно вартість таких путівок буде дорожчою на 400 грн і складе 6 300. Кожної зміни у «Смерічці» очікують до 300 дітей. Пільгові категорії – діти учасників АТО та діти викладачів університету.

До речі, якщо пощастить, навіть у супердорогий “Артек-Буковель” можна потрапити за прийнятною ціною. В усякому разі, так стверджують у прес-службі табору.

«Як зекономити? У нас щороку у містах Івано-Франківськ, Галич, Рогатин та Калуш відбуваються розіграші путівок для дітей. Якщо забронювати путівку на сайті заздалегідь, можна отримати 10-відсоткову знижку. Але найбільше радимо стежити за нашими акціями на Фейсбуці. За кількістю вподобань та поширень наші друзі можуть отримати не лише знижку на путівку у 50%, але й дарунок на повну її вартість», - зазначили у “Буковелі”.

МОРЕ

Сезон починається з червня, у липні ціни ростуть

На Миколаївщині найбільше дитячих закладів відпочинку знаходиться на березі Чорного моря в районі селища Рибаківка Березанського району. Один з них - «Морська хвиля», приймає дітей віком від 7 до 16 років. Знаходиться на першій лінії, тут є власний пляж. Дітям пропонують кімнати на 4-6 осіб, деякі обладнані санвузлами у кімнатах, інші мають зручності на поверхах.

У червні вартість одноденного перебування дитини складає від 392 до 446 гривень, з липня ціни підвищуються і сягають від 458 до 561 гривень за добу. Окрім проживання, у цю суму входить п’ятиразове харчування.

Фото: http://vikna.if.ua
Фото: http://vikna.if.ua

Неподалік розташований ще один дитячий табір – «Космос». Тут оздоровлюють дітей від 7 до 17 років. Щоправда, приймають лише організовані групи із супроводом дорослих. Пропонують також п’ятиразове харчування, власний пляж, проживання в кімнатах на 6-8 осіб зі зручностями на поверсі. У червні за такий відпочинок ви заплатите 365 гривень за добу, а з липня ціна збільшується до 400 грн.

Ще один тутешній табір «Маяк» також пропонує п’ятиразове харчування та проживання в 4-6-місних кімнатах зі зручностями на поверсі. Одна доба відпочинку тут у червні коштуватиме 430 гривень, з липня вона виросте до 450 грн.

Кому не до вподоби Рибаківка, може їхати до Очакова. Зокрема, це дитячий табір «Спортіум» (колишня «Перлина»). Тут пропонують більш комфортабельні умови: є басейн, п’ятиразове харчування та кімнати на 3-6 осіб. Частина кімнат мають усі зручності та обладнані кондиціонерами. Найнижча ціна – 377 грн на добу, найвища – 555 грн. На території табору є готель для батьків або супроводжуючих. Вартість двомісного номера - від 600 до 950 грн без харчування.

Крім того, під Миколаєвом на березі Бузького лиману знаходиться комунальний дитячий оздоровчий центр «Дельфін». Тут немає моря, але поряд лиман, а на території табору є басейн. Ціни тут стабільні протягом усього сезону і становлять 7750 гривень за 14 днів (554 гривні на добу). Діти проживають у 6-8-місних кімнатах, забезпечуються 5-разовим харчуванням, також дітлахам пропонують рибалку, походи, уроки верхової їзди тощо.

ЛІС

Лісові табори на Поліссі, Тернопільщині та Буковині пропонують найдоступніший відпочинок.

Цього року літній відпочинок дітей в оздоровчих закладах Житомирщини обійдеться батькам у середньому 4,5 тис. грн. Йдеться про тих, хто не має пільг, а купуватиме путівку самостійно.

Путівка у позашкільний заклад оздоровлення та відпочинку «Супутник» Житомирської міської ради (с. Іванівка, Житомирського району) за зміну тривалістю 16 днів коштує 4603,59 грн. У вартість входять 6-разове харчування, культурно-масові заходи в закладі та медичне обслуговування. Крім того, у «Супутнику» діти матимуть можливість упродовж літа купатися у басейні.

Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Дзвіночок» (с. Дениші Житомирського району) пропонує маленьким відпочивальникам більше послуг, а батькам – меншу вартість. Санаторна зміна триватиме 21 день і обійдеться 6720 грн, а відпочинкова – 14 днів за 4480 грн. Дітям забезпечують 5-разове харчування, культурно-розважальні заходи в закладі, екскурсію в Тригірський монастир та до віковічних дубів. До того ж, у вартість путівки входить повноцінне лікування, а саме фізпроцедури, ароматерапія, масаж, лікувальні ванни, цілющі грязі та вода з бювету. Спектр медичних послуг залежить від індивідуальних потреб дитини. У закладі є літній та закритий басейни. Діти проживатимуть у 3-місних кімнатах із санвузлом у кожній.

Фото: Ресурсний центр ГУРТ
Фото: Ресурсний центр ГУРТ

У літній період на Тернопільщині діятиме 10 заміських дитячих оздоровчих таборів. Середня вартість однієї доби перебування дитини у таборі коливається від 200 до 260 гривень.

Наприклад, дитячий оздоровчий заклад “Лісова пісня” розташований у лісопарковій зоні мальовничого куточку Борщова. Тут переважно приймають до 200 дітей у зміну. Діти живуть у кімнатах по 4-7 чоловік. У кожному із двох корпусів функціонують душові кімнати. Харчування в закладі п’ятиразове. До послуг дітей – стадіон, футбольне поле, волейбольні та баскетбольні майданчики, клуб, кімнати для різноманітних гуртків. Оздоровлення дітей триває 21 день. Вартість – 260 грн на добу.

А ось оздоровчий комплекс “Лісовий” розташований у лісовій зоні на березі річки Стрипа і місцевого озера за 100 км від м. Тернополя. Діти харчуються в їдальні 4 рази на добу. Вартість за добу – до 220 грн.

У спортивно–оздоровчому таборі “Сокіл”, що поблиз села Чорний ліс Збаразького району, діти проживають у 19 дерев’яних будиночках по 5–6 осіб. Харчування також чотириразове, є гаряча вода. Вартість за добу з однієї дитини – 200 грн.

На початку червня розпочинається сезон відпочинку і в дитячих таборах Буковини. Цього року оздоровити школяра можна буде за ціною від 200 гривень за день (при оплаті повної вартості путівки).

Один з найпопулярніших в області дитячих таборів «Буковинське орлятко» уже зараз проводить набір дітей віком від 6 до 16 років. Відпочинок розпочнеться з 17 червня. Якщо взяти путівку наперед, до першого червня, то 300 гривень зможете зекономити.

«Тривалість однієї зміни 18 днів. Вартість повної путівки за звичайною програмою – 6600 грн, мовна програма із залученням іноземців «Англійська Республіка» коштує 9 300 грн. Зараз триває акція «Весняні ціни», – розповідає директор ПП «Буковинське орлятко» Наталія Дембіцька.

У вартість путівки включено 5-разове харчування, розваги, гуртки, майстер-класи, басейн, дискотеки тощо.

«Програма складена так, що діти зайняті від самого ранку й до вечора. Табір є класичним: ми пропонуємо не одну якусь тематику, а дуже широкий спектр занять: і спорт, і креатив, і стратегічні ігри, і багато іншого. Серед родзинок: у нас працює професійний хореограф, тому концертні номери діти пам’ятають навіть через рік; ми також пропонуємо бейсбол та стрільбу з лука – табір має своє обладнання», – сказала Дембіцька.

В таборі повідомили, що наразі активно продаються путівки на всі три зміни. Приміром, друга зміна заповнена вже наполовину.

Активно розкуповують путівки на дитячий відпочинок і в іншому таборі - «Вербиченька», який розташований на березі річки Малий Серет у с. Давидівка Сторожинецького району. Ціни там трохи нижчі: 4500 грн за 21 день відпочинку однієї дитини. 5-разове харчування, приймають дітей віком від 7 до 18 років.

«Якщо купувати путівки заздалегідь, то можна зекономити від 200 до 400 гривень залежно від місяця купівлі, – говорить директор дитячого пансіонату «Вербиченька» Дарія Кушнір. – У нас дуже гарний педагогічний колектив, який проводить якісну виховну роботу, є басейн. Діти постійно зайняті різними масовими заходами – танцювальними, розважальними, спортивними тощо».

Тетяна Когутич, УЖГОРОД. Ірина Дружук, ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Алла Мірошниченко, МИКОЛАЇВ. Ірина Чириця, ЖИТОМИР. Олег Снітовський, ТЕРНОПІЛЬ. Віталій Олійник, ЧЕРНІВЦІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-