На Вінниччині заклали плантацію волоського горіха на 710 гектарах

На Вінниччині заклали плантацію волоського горіха на 710 гектарах

Укрінформ
На Вінниччині у Могилів-Подільському районі ТОВ «Український волоський горіх» заклало плантацію волоського горіха на площі 710 га, освоївши 227 млн грн інвестицій.

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

«На території Яришівської та Кремінської сільських рад ТОВ «Український волоський горіх» успішно реалізує інвестиційний проект з вирощування горіхів. Проект започаткований у 2015 році, його проектна потужність 970 гектарів, що дає можливість створити 60 додаткових постійних робочих місць. На сьогодні саджанці волоського горіха іноземної селекції висаджені на площі 710 гектарів», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що планова вартість цього інвестпроекту становить 218 мільйонів гривень. Станом на початок травня 2018 року обсяг освоєних інвестицій сягнув 227 мільйонів гривень.

У рамках проекту відновлюється зрошувальна система, що знаходиться на території Яришівської та Кремінської сільських рад. Розроблена проектно-кошторисна документація вартістю 240 тис. грн, вартість відновлення системи становитиме понад 4 мільйони гривень. Вже відновлені насосні станції, електролінії та трансформаторні підстанції, центральні магістралі. Облаштовано понад два кілометри нової внутрішньогосподарської зрошувальної системи. Полив буде здійснюватись на площі 710 гектарів.

Читайте також: Найдовшу в Україні липову алею висадили на Львівщині

Підприємство уклало договори оренди землі з 439 власниками паїв на території п’яти сільських рад, ставка орендної плати з 2018 року становитиме 12,5% від нормативно грошової оцінки нижчезазначених сільських рад.

Наразі площа горіхових садів у Вінницькій області перевищила 2 тис. гектарів, з яких 1000 га в плодоносному віці. Врожайність волоського горіха минулого року досягла 60 ц/га.

Вінниччина є провідним регіоном України з виробництва продукції садівництва, її переробки та вирощування посадкового матеріалу. В структурі виробництва валової продукції сільського господарства плодово-ягідна продукція займає 3,2%. Площа продуктивних багаторічних насаджень в усіх категоріях господарств становить 24,9 тис. га, В 2017 році площа багаторічних насаджень збільшилась на 527 гектарів.

Зростає частка площ високоінтенсивних садів. У 2017 році вона досягла 3,3%, що становить 8175 гектарів. Валовий збір плодоягідної продукції по всіх категоріях господарств в 2017 році становив 23,3 тис. тонн.

В області атестовано 7 розсадників. Найбільші з них ТОВ «Пфаннер-Бар» Барського району, де на площі 36,9 га вирощується 580 тис. штук саджанців яблуні та 300 тис. штук суниці; ФГ «Господар С» Вінницького району; ТОВ «Декоплант» Літинського району та ряд інших підприємств. Загалом область виробляє понад 730 тис. штук плодових саджанців, 960 тис. штук кущових ягідників, понад 7 млн штук розсади суниці, що дає можливість забезпечити область власним садивним матеріалом та реалізовувати його за межі області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-