Промоїну Молочного лиману розчистили для нересту піленгаса

Промоїну Молочного лиману розчистили для нересту піленгаса

Фото
Укрінформ
Штучна промоїна, яка з’єднує  Молочний лиман з Азовським морем, розчищена для нересту піленгаса.

Про це в соцмережі Facebook написав голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль.

"Розчищення промоїни Молочного лиману відбувається у два етапи. Наразі перший етап, що включає розчищення гирла лиману з боку моря, завершено. Упродовж виконання робіт працівники і спеціальна техніка щодня розчищали по 40 метрів промоїни глибиною два метри. Таким чином, на сьогодні 650 метрів каналу повністю розчищені і готові до експлуатації. Другий етап, який передбачає розчищення каналу від піску після того, як риба зайде на нерест, буде виконувати переможець тендеру. У проміжках між розчищенням підрядник повинен підтримувати промоїну в стабільно працюючому стані", - розповів голова ОДА.

Бриль підкреслив, що цього року з обласного бюджету передбачено виділення 4 млн грн на підтримку діяльності каналу та розчищення промоїни лиману. Департаментом екології облдержадміністрації вже проведено тендерні торги, наразі триває етап класифікації переможця. Він й опікуватиметься каналом  протягом року, а не лише навесні та восени.

А поки до робіт із розчищення промоїни були залучені громадська організація "Екокорпус", організація "Кирилівка-курорт", асоціація "Міжобласний Північно-Азовський союз рибалок", дитячі табори, розташовані на узбережжі, Кирилівська селищна рада, а також небайдужі волонтери.

Читайте також: Із Генічеська на Арабатську Стрілку хочуть пустити тролейбус

Для того, аби промоїна працювала і не замулювалась, необхідно збудувати геотубу. Ця споруда стримуватиме пісок. Проте поки що на її будівництво фінансування не передбачено.

Тендер на розчищення промоїни вперше оголосили на початку лютого 2018 року. У торгах взяли участь дві фірми. Однак кваліфікаційна комісія відхилила пропозиції обох учасників.

Проект проведення регламентних робіт з підтримки проектних габаритів з’єднувального каналу Молочний лиман-Азовське море узгоджено з Міністерством екології України. Восени минулого року на лимані стався  мор піленгасу. Збитки, нанесені державі, склали понад 90 млн грн.

Молочний лиман є напівзакритою водоймою, яка відокремлена від Азовського моря косою. Єдиним виходом у море є штучна протока, створена  у 1943 році.  Проте, вона дуже часто засмічується піском від штормів і потребує штучного очищення. При закритій протоці до місця нересту в лимані не може дістатись піленгас або не може потрапити назад в море і масово гине.

Розчищення каналу, що з'єднує Молочний лиман з Азовським морем / Фото: Смольєнко Дмитро. Укрінформ

З 1974 року створений гідрологічний заказник загальнодержавного значення "Молочний Лиман", а вже у часи незалежності України його акваторію площею понад 22 тис. га включено до складу Приазовського національного природного парку.

У липні 2012 року Український державний інститут з проектування підприємств рибного господарства і промисловості "Укррибпроект" розробив проект каналу, завдяки якому з'єднано Молочний із Азовським морем заради збереження лиману.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-