Одесу посилено охороняють через річницю трагедії 2 травня

Одесу посилено охороняють через річницю трагедії 2 травня

Відео
Укрінформ
В Одесі у середу, 2 травня, вулиці та площі перекриють через поминальні заходи до четвертих роковин трагічних подій у місті, коли під час масових заворушень загинули до півсотні людей.

Про це повідомляє прес-служба ГУ Нацполіції в Одеській області.

"По периметру та території Куликового поля та Соборної площі патрулюють поліцейські та нацгвардійці. Нагадуємо, що на територію Куликового поля громадяни можуть потрапити тільки через встановлені там фільтраційні рамки. Вхід на Соборну площу - вільний. Також у цих районах діють обмеження руху транспорту. Крім того, нагадуємо про заборону виготовлення, поширення та публічного використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів", - зазначається у повідомленні поліції.

Трагічні події в Одесі сталися 2 травня 2014 року. Напередодні футбольного матчу між одеським «Чорноморцем» і харківським «Металістом» була запланована спільна хода уболівальників обох команд і проукраїнськи налаштованих одеситів центральними вулицями міста. Тим часом, учасники одеського Антимайдану, наметове містечко яких розташовувалося на Куликовому полі (неподалік від місцевого залізничного вокзалу), побачили в цьому загрозу власній безпеці й вирішили зібратися на Олександрівському проспекті біля перетину з вулицею Жуковського. О 15 годині колона футбольних фанатів, активістів місцевої "Самооборони" та Євромайдану зібралася на Соборній площі й рушила у напрямку до Парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка, на центральний стадіон «Чорноморець». Коли вона дійшла до Олександрівського проспекту, то була атакована антимайданівцями. Досить швидко масові заворушення, в яких брали участь кілька тисяч людей, перейшли на всі центральні вулиці Одеси – Грецьку, Дерібасівську, Грецьку площу.

Невдовзі пролунали і перші постріли. Ситуація вийшла з-під контролю. Десь о 18 годині проукраїнські сили почали тіснити антимайданівців до місця їхньої дислокації – Куликового поля. Табір сепаратистів було спалено, а самі антимайданівці забарикадувалися у Будинку профспілок. Сторони конфлікту закидували одне одного пляшками із запальною сумішшю, стріляли. Невдовзі в будівлі виникла пожежа, в результаті якої загинуло кілька десятків осіб. Загалом під час заворушень в Одесі загинуло 48 людей, понад 200  звернулися за медичною допомогою. Більшість жертв трагедії загинули у Будинку профспілок.

Згодом слідством було встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані й умисно сплановані.

Рішенням Одеської міськради цього дня вшановують пам’ять загиблих. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-