На Буковину приїхали кількасот паломників-хасидів

На Буковину приїхали кількасот паломників-хасидів

Фото
Укрінформ
Близько 600 паломників-хасидів з Канади, Великої Британії, Ізраїлю та США приїхали в Чернівецьку область, щоб помолитися в святих для себе місцях і відвідати могилу засновника вижницької хасидської династії раббі Менахема Мендл бен Хаїма Хагера.

Про це  кореспондентові Укрінформу повідомив головний рабин Чернівецького регіону Менахем Мендель Гліценштейн.

«Найбільша делегація хасидів прибуває з Ізраїлю, але є також паломники і з інших країн – Канади, США, Британії. Всього прибуло до 600 осіб», - розповів він.

Читайте також: На Рош-Гашана до Умані прибули понад 33 тисячі хасидів

Спочатку хасиди молилися на цвинтарі у Садгорі у Чернівцях, потім перейшли до  відреставрованої синагоги, потім поїдуть у Вижницю, де зустрічатимуть шаббат. В суботу вони відвідають могилу засновника вижницької династії Хаїма Хагера і молитимуться у Вижницькій синагозі.

За словами головного рабина області, вони будуть разом вчити тору. 

Після першої зірки у суботу хасиди вирушать додому.

Хасиди на Буковині / Фото: Олійник Віталій, Укрінформ

Євреї-хасиди поселилися в Західній Україні в 14 столітті, і вже в 17 столітті цей регіон став центром хасидизму. Засновник Вижницької хасидської династії раббі Менахем Мендл бен Хаїм Хагер поселився на Буковині у 1854 році.  Від нього і тягнеться ланцюжок передачі традицій хасидського напрямку «Вижниця» – аж до теперішнього часу. 

Після Голокосту вціліли лише кілька десятків сімей вижницьких хасидів, які вирушили за своїм Ребе  в Ерец-Ісраель, де оселилися в місті Бней-Брак.  Зараз вижницькі хасиди – потужна та впливова сила в ізраїльському суспільстві (вони мають  своїх депутатів у Кнесеті).  До вижницького напрямку належать сотні тисяч юдеїв – за оцінками ізраїльських ЗМІ, він є другим за числом вірників після урських хасидів (течія хасидизму родом із польського міста Ура Кальварія).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-