Вінничани розробили мобільний додаток для комунікацій і контролю в ОСББ

Вінничани розробили мобільний додаток для комунікацій і контролю в ОСББ

Укрінформ
Першими продукт стартаперів оцінили голови і члени об'єднань співвласників багатоквартирних будинків у Вінниці

Вінницька компанія IT-Room розробила мобільний додаток для співвласників багатоквартирних будинків, який дозволяє налагодити ефективні комунікації керівництва і членів ОСББ, а також контролювати фінансову і господарську діяльність об’єднання онлайн.

- Нині нашим онлайн-функціоналом вже користуються об’єднання співвласників багатоквартирних будинків міста. В середньому до нього підключилися по 55% жителів багатоповерхівок, які до них входять, а в одному з них не зареєстрованою в сервісі залишилася тільки одна квартира. Це дуже важливо, адже суттєво спрощує життя головам ОСББ і дає можливість усім його членам в онлайн-режимі обговорювати важливі питання і приймати спільні рішення, - каже автор проекту, креативний директор компанії IT-Room Дмитро Дідик.

Над розробкою свого програмного продукту вінницькі айтішники працювали кілька місяців. Аби з’ясувати, які проблеми найчастіше виникають у внутрішньому житті ОСББ, спеціалісти компанії провели понад сто «круглих столів» з головами та мешканцями будинків і завдяки цьому розробили продукт, у якому об’єднані всі аспекти, що їх хвилюють. Відтак, вважають мобільний додаток OCBB.UA інноваційно-революційним. Адже це і зручний месенджер для обговорення сусідами важливих питань, і доступ до всіх документів, тарифів, списку боржників та фінансових звітів, що дає можливість контролювати, як і на що використовуються кошти.

- При розробці проекту нашим принциповим завданням було надання людям доступу до всієї фінансової звітності та онлайн – голосувань, механізм яких буде налагоджено так, що у 90% випадків головам ОСББ не потрібно буде збирати підписи. Завдяки технології блокчейн, яка унеможливлює підробку даних, онлайн-голос матиме юридичну силу. І це можна вважати революцією у сфері управління багатоквартирними будинками, адже економить час і головам ОСББ, і самим мешканцям, - каже Дідик.

Розробники додатку OCBB.UA запрограмували в ньому складний функціонал, який виводиться на 130 екранів. Отож, перелік опцій у ньому передбачений величезний. Скористатися ними можна у відповідних розділах. Скажімо, «Мій  будинок» надає детальні відомості про технічні характеристики будівлі, тарифи, всю документацію ОСББ, боржників тощо. В «Подіях будинку» відображаються всі онлайн-голосування, актуальні обговорення та оголошення керівництва ОСББ чи управляючої компанії. До речі, якість роботи останньої мешканці багатоквартирних будинків можуть оцінювати щодня за допомогою лайків і дизлайків.

Решта опцій покликана налагодити комунікації між сусідами – для цього є розділ «Спілкування». Це форум для обговорення та вирішення усіх проблем між ними. Аж до відомостей, які держномери мають сусідські автівки. Отож, якщо вас хтось «підпер» на паркуванні, можна зателефонувати сусіду і попросити звільнити виїзд.

Також у додатку OCBB.UA передбачені й інші можливості, зокрема, комерційні. Це і виклик лікаря, і замовлення квитків чи доставка їжі від перевірених постачальників, можливість продати або купити нерухомість без ріелторів, сплатити за комунальні послуги і навіть отримати відомості про цікаві події у місті.

- Цей мобільний додаток вже використовують 50 з 479 вінницьких ОСББ. Спочатку його мусить завантажити голова об’єднання. А потім реєструються його члени. Причому, він активно впроваджується навіть у тих будинках, де живуть літні люди, - все залежить насамперед від активності голови. Наприклад, в одному з ОСББ вона використовує для реєстрації старшого покоління ноутбук. Це люди активні, в них багато ідей. Нам розповідали, що вони навіть гуртом ходили до перукарні, аби потім зробити колективну фотографію для публікації в додатку, щоб просувати свою ініціативу. До того ж, ми зробили максимум, щоб ця програма була доступною та зрозумілою, - розповідає автор проекту.

Стартап від компанії IT-Room як її засновник і співавтор проекту презентував землякам лідер гурту «ТіК» Віктор Бронюк. Каже, що як колишній працівник міськради та громадський діяч, а згодом голова Благодійного фонду «Подільська громада» реалізував у місті чимало важливих соціальних проектів. Безкоштовний онлайн-функціонал OCBB.UA – один із таких, який Бронюк реалізує у співпраці з професіоналами IT- сфери. Він упевнений у користі і перспективності додатку OCBB.UA і тому популяризує проект, аби він став у нагоді об’єднанням співвласників багатоквартирного житла і в інших регіонах. 

За словами шоумена і співавтора проекту, наразі в Україні на ІР-ринку пропонуються три схожі продукти. В одного з них 50 користувачів, в іншого – 40, у третього – 30. Зі стартапом вінничан уже працюють 50 місцевих ОСББ, іще 70 на підході. Загалом, завантажити його може будь-хто на Google Play та App Store безкоштовно. Щоправда, поки що тільки у Вінниці. Загалом же ринок для такого програмного продукту в Україні дуже перспективний, адже в нашій країні створено 38 тисяч ОСББ, а всього налічується 155 тисяч багатоповерхівок, у яких розташовані 15,5 мільйона квартир. А це – 7, 1 мільйона потенційних користувачів мобільного додатку.

Застосунком OCBB.UA активно цікавляться голови ОСББ із Києва, Харкова, Львова, Рівного та інших міст і просять повідомляти, коли цей сервіс стане доступним і для них. Окрім того, нині творці додатку мають запити на придбання права на використання програми у декількох країнах, які також запроваджують створення ОСББ. Та поки айтішники тестують свій продукт у рідному місті.

Антоніна Мніх, Вінниця

Фото: Олександр Лапін, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-