Чиновники запевняють, що епідемії вірусного гепатиту на Харківщини немає

Чиновники запевняють, що епідемії вірусного гепатиту на Харківщини немає

Укрінформ
Епидемії вірусного гепатиту А у смт Андріївка та Донець Балаклійського району Харківської області на сьогодні немає.

Так відповила на запитання кореспондента Укрінформу на прес-конференції щодо спалаху гепатиту "А" в Балаклійському районі в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Тетяна Колпакова.

"Незрозуміло, чому у ЗМІ протягом двох днів поширювали інформацію щодо спалаху гепатиту "А" у Балаклійському районі. Дані, які з'явилися на сайті Держпродспоживслужби щодо 41 захворілого у цьому районі (37 - у Андріівці та 4 - у Донці), включаючи 19 дітей, це стан за півроку - з  жовтня 2017 року. На сьогодні в смт Андріївці зафіксовано тільки 1 випадок гепатиту А, з початку року - всього 7 осіб, з них троє дітей. Тобто, епідемії у Балаклійському районі немає", - зазначила Колпакова.

За її словами, всі ці випадки пов'язані з поширенням інфекції контактно-побутовим шляхом: "В останньому випадку хворіли мати та дитина, потім захворів батько".

"Якщо у жовтні 2017 році епіддослідження у вогнищі вірусу виявило у питній воді з приватних колодязів ген вірусу, то на сьогодні про зараження від води мова вже не йде. Дали свій ефект проведені заходи, зокрема - дезінфекція колодязів за рахунок місцевого бюджету. Також продовжуєься підвіз питної води у цистернах", - додала Колпакова.

За її словами, продовжується дослідження стану вигрібних ям та організації вивозу нечистот. "Сільського голову Андріївки два рази оштрафовано за неякісне рішення цього питання", - додала Колпакова.

"Зважаючи на ризики повернення захворювання, у районі вирішується питання будівництва глибоководної свердловини та водогону для централізованого постачання питної води. Цю ініціативу підтримала голова Харківської ОДА Юлія Світлична. Фінансувати будівництво будуть з обласного, районного та селищного бюджетів. На проектні роботи вже виділено 697 тис. грн", - пояснила Колпакова.

За словами в.о. начальника Управління охорони здоров'я Харківської ОДА Галини Сіроштан, медики вже провели у селах Андріївка та Донець подворові обходи та обстежили всіх, хто контактував з хворими: "У транспорті та публічних місцях розмістили інформаційні матеріали щодо санітарних нормативів".

Читайте також: На Харківщині – спалах вірусного гепатиту: хворих вже більше 40

"З метою профілактики захворювання були виділені гроші на проведення вакцинації від вірусного гепатиту А: закуплено 193 дози бельгійської вакцини "Хаврікс-1440", щеплення проведені вже 127 людям. Вакцінація триває: сьогодні бригада інфекціоністів з Харкова виїхала у Балаклійський район. Також здійснюється щоденний моніторинг щодо показників захворюваністі у районі. До речі, в аптеках вакцину можна купити за 370-470 грн за одну дозу, цього разового щеплення досить до кінця життя", - додала Сіроштан.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держпродспоживслужби станом на 16.02.2018 р., у Балаклійському районі зареєстровано спалах гепатиту: 41 випадок захворювання, з них 19 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-