На Грибовицькому звалищі “луснула” недобудована дамба

На Грибовицькому звалищі “луснула” недобудована дамба

Укрінформ
Не добудована дамба для стримування інфільтратів на Грибовицькому сміттєзвалищі у Львові вже має тріщини і може прорватися.

Про це йшлося на засіданні обласної комісії з Техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За рішенням попереднього засідання комісії ТЕБ і НС було створено робочу групу для обстеження дамби інфільтратів-накопичувачів ЛКП «Збиранка». Комісія 2 і 5 лютого обстежила територію сміттєзвалища. На дамбі для стримування інфільтратів, на будівництво якої Львівська міськрада вже витратила 9 млн грн, з’явилися тріщини. Є загроза, що її може прорвати у будь-який момент», - зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник.

За його словами, встановлено, що стан дамби, яка вже на 85 відсотків збудована, не відповідає чинним будівельним нормам. Чітко видно відшаровування кромки дамби, тріщини, просочування інфільтрату і те, що дамба збудована без дисперсних матеріалів, тому протікає.

Читайте також: Львів планує бурити Грибовицьке звалище - оголошує конкурс

За словами Гречаника, за результатами обстеження складено відповідний акт, який передано в обласну комісію ТЕБ і НС.

За рішенням комісії вирішено провести додаткове обстеження із залученням експертів із Державної архітектурно будівельної інспекції, технічного нагляду.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка доручив скерувати усі матеріали щодо виявлених недоліків у правоохоронні органи. Адже прорив дамби загрожує новими зсувами та екологічною катастрофою. В першу чергу – забрудненням поверхневих вод.

Як повідомлялось, після катастрофи, яка сталась на Грибовицькому сміттєзвалищі у травні 2016 року, тут почали споруджувати дамбу для стримування інфільтратів, які загрожують вилитись у довкілля, отруюючи землю і ріки. На сміттєзвалищі встановили тепловізор, камери відеоспостереження та розробили проект посилення дамб на озерах з інфільтратами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-