У Житомирі вшанували пам’ять загиблого в зоні АТО полковника СБУ Юрія Возного

У Житомирі вшанували пам’ять загиблого в зоні АТО полковника СБУ Юрія Возного

Укрінформ
Житомир став 14-м українським містом, де представили виставку картин «Невидима варта» та показали виставу-реквієм «Війна без строку», які присвячені загиблим в зоні АТО співробітникам Служби безпеки України.

Благодійний захід відбувся в неділю, 4 лютого, в Житомирській обласній філармонії ім.Святослава Ріхтера, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ідея такого проекту, на жаль, з’явилася через сумні події, коли в неоголошеній війні загинули наші співробітники. Єдине, що можемо зробити ми – це нести пам’ять про них, про їхні вчинки і подвиг. Ми зібрали відеоматеріали про наших співробітників, а потім курсанти Національної академії Служби безпеки України вирішили присвятити їм виставу-реквієм «Війна без строку». Цей захід вже побував у 13 містах України», - розповів ректор Національної академії СБУ Сергій Кудінов.

Співробітниця СБУ Леся Шиденко разом зі своєю донькою Олександрою створили 19 картин, на яких зображені загиблі героїв. Один із них – 41-річний житомирянин полковник СБУ Юрій Возний.

«Співробітники СБУ – це невидима варта. Ми лицарі, які несуть безпеку на своїх плечах. Трагедія 24 червня 2014 року, коли підбили гелікоптер і дев’ять українських воїнів загинуло, з яких я знала трьох, вразила мене. Там, на чергуванні я вже знала їхні прізвища, а у родинах ще чекали живими сина, тата, чоловіка. На фотографіях з чорними стрічками я не впізнала хлопців, бо за життя вони були інші, усміхнені, щасливіші. Отак виникла ідея створити свою невидиму варту портретів. Подумала, а може намалювати портрет кожного, де він буде посміхатися в оточенні улюблених речей, своєї мрії і це буде передаватися з покоління у покоління», - поділилася ідею створення серії картин Леся Шиденко.

За словами художниці, всі портрети вона малювала після спілкування з рідними загиблих співробітників СБУ. Авторка додала до портрету молодого чоловіка гітару, хтось радіє черговому 1201-му стрибку з парашута, закоханий несе дружині квіти, інші марять морем чи милуються простором.

Житомирянина Юрія Возного художниця  зобразила на фоні Альпійських гір, про які він мріяв. Картину передали рідним загиблого. Крім того, колеги зняли короткий фільм, в якому розповідають про Юрія Возного.

Юрій Возний загинув 27 червня 2017 року під Костянтинівкою на Донеччині під час вибуху автомобіля. 18 років свого життя він присвятив службі в СБУ. У нього залишилися троє дітей, дружина та батьки. Юрій Возний посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня та орденом «Народний Герой України».

Зібрані на благодійному заході кошти передали Житомирському військовому шпиталю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-