Волиньрада розбереться, хто і як купив 200 га

Волиньрада розбереться, хто і як купив 200 га "бурштинової" землі

Укрінформ
У Волинській обласній раді дві комісії розглянуть ситуацію довкола земель із покладами бурштину у Маневицькому районі, які скупила сумнівна львівська фірма.

Про це повідомляє прес-служба Волиньради.

"23 січня 2018 року об 11.00 в овальному залі приміщення обласної ради відбудеться спільне засідання постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального використання природних та з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією. Слухатиметься питання «Про ситуацію довкола виділення земельних ділянок у Маневицькому районі», - йдеться у повідомленні.

Таким чином депутати відреагували на розслідування журналістів регіональной телерадіокомпанії "Аверс". Ті з'ясували, що ТзОВ "Терлан-Ком" викупило у мешканців селища Маневичі 220 га землі з покладами бурштину. За документами засновником фірми "Терлан-Ком" є мешканець Будапешта, а зареєстроване товариство у Львові. Цікаво, що за тією ж адресою зареєстрована і фірма "Надрагазвидобування", яка належить екс-міністру екології Миколі Злочевському.

"220 га землі на хуторі Лоше спочатку виділили людям, у більшості яких складне соціальне становище. А потім якимось дивним шляхом земля була продана. Ось тільки власники не знали, що їхні землі продали без їхнього відома", - йдеться у сюжеті "Аверсу".

За інформацією журналістів, "викуплені" у селян землі вже огороджено парканом, за яким за допомогою ескаваторів вирито "ставки", більше схожі на штучні водойми для видобутку бурштину.

Своє розслідування провела також Телевізійна служба новин.

За їхніми даними, сумнівна схема з виділенням землі з'явилася два роки тому, коли 120 селян практично одночасно написали прохання про виділення їм землі під сільськогосподарські потреби серед лісу. Як зазначається у сюжеті, попри те, що земля неподалік селища Маневичі не оброблялася, працівники Держгеокадастру погодилися на її відчуження саме під потреби натурального господарства. Невдовзі всі акти на землю сконцентрувалися в руках одного власника – товариства з обмеженою відповідальністю "Терлан-Ком".

При цьому селяни свою участь в оборудці коментують неохоче, або й зовсім заперечують. Зізнаються, що називати організатора схеми бояться, і розповідають, що їх просто зібрали, взяли паспорти, відвезли до Луцька, де дали для підпису документи. Заплатили їм за це по 400 грн.

У Держгеокадастрі журналісти дізналися, що керівник, за якого виділяли землі в Держгеокадастрі, вже не працює. Його наступник ситуацію не коментує - посилається на нестачу часу. Речник управління кадастру у Волинській області Сергій Дмитрук пояснив, що "законних підстав громадянам не надати дозволу на проекту землеусторою не було", а всі подальші події вже не в компетенції земельного органу. Новий же власник прийшов реєструватися в Держреєстрі до луцького нотаріуса Тетяни Ариванюк – і та як державний реєстратор це зробила, бо були всі необхідні документи.

Знайшли журналісти і квартиру, де зареєстроване ТОВ "Терлан-Ком". Виявилося, що вона є в переліку тих, де боргують за комунальні платежі. Чоловік, який відкрив знімальній групі, підтвердив, що купив землю, бо "вартість була невисока". Він стверджував, що вирощуватиме там сільгосппродукцію, хоч і не міг відповісти, яку саме.

З посиланням на місцеву прокуратуру повідомляють, що правоохоронці вже взялися розслідувати цю справу за статтею про зловживання владою чи службовим становищем з корисливих мотивів. "Встановлюються підстави виділення цієї землі і перевіряється законність цього всього процесу", - пояснила речниця прокуратури Волинської області Наталя Мурахевич.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-