На Донеччині шахтарі провели страйк і готові до масштабних протестів

На Донеччині шахтарі провели страйк і готові до масштабних протестів

Укрінформ
У місті Українську Донецької області, на шахті «Україна» ДП «Селидоввугілля», яка налічує понад 1,5 тис. гірників, провели попереджувальний страйк і готові до масштабних акцій протесту через невиплати заробітної плати з листопада 2017 року.

Про це кореспондентові Укрінформу заявив голова місцевої первинної профспілкової організації Незалежної профспілки гірників України Іван Чуков.

«У нас на шахті «Україна» 15 січня перша зміна гірників не вийшла на роботу, частина другої і третьої змін їх підтримали і теж не вийшли. Сьогодні в шахту спустилися. Учора була така одноденна акція, хотіли нагадати про себе. Але ситуація дуже критична. Якщо зарплата не буде виплачена шахтарям у повному обсязі, то протест  перейде в масштабну акцію», - сказав Чуков.

Він пояснив, що за листопад минулого року ще не виплачено 35% зарплати, за грудень взагалі нічого немає,  хоча видобуток вугілля на шахті йде, є і реалізація, і план виконується теж.

За його словами, на даний момент на шахті «Україна» працює 1600 осіб, а ще нещодавно було 1900, «ми втрачаємо людей - йдуть в основному молоді кадри».

Він повідомив, що представники профспілки наразі поїхали в Київ зустрічатися з міністром енергетики і вугільної промисловості України Ігорем Насаликом, щоб хоч якось роз'яснити ситуацію. 

Чуков наголосив, що шахта «Україна» знаходиться в Українську, недалеко від міста Селидове, або за 40 км від окупованого Донецька.  

«Тобто фактично ми працюємо у прифронтовій зоні. У нас державна шахта і держава відповідальна за ситуацію, що виникла», - сказав Чуков.

Читайте також: На шахті «Україна» страйкують гірники - зарплату чекають з листопада

Він також повідомив, що гірники занепокоєні тим, що Україна закуповує вугілля за кордоном, але не вкладає кошти у власні  шахти.  «Обладнання шахтного немає, працюємо на старому мотлосі, яке часто ламається.  При цьому тільки на нашій шахті є 63-67 млн тонн запасів вугілля, яке можна добувати», - уточнив Чуков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-