Львівському забудовнику присудили відновити знесену пам’ятку

Львівському забудовнику присудили відновити знесену пам’ятку

Укрінформ
Сихівський райсуд м. Львова відмовив у визнанні мирової угоди між Львівською міською радою і президентом будівельної корпорації "Ріел" Ростиславом Мельником.

Угодою передбачалося замість зруйнованої пам’ятки історії - будинку, де розміщувалася музична студія імені композитора Ярослава Ярославенка, будівництво багатоквартирного житлового будинку. І хоча за угодою забудовник обіцяв вбудувати в багатоверхівку музичну студію, творчі майстерні і дахову котельню, цей план не був погоджений, повідомляє прес-служба суду.

“11 грудня суддя Сихівського районного суду м.Львова Бойко О.М. відмовила у визнанні мирової угоди між Львівською міською радою і Мельником Ростиславом Леонідовичем (президентом будівельної корпорації "Ріел") в процесі виконання рішення суду від 11.02.2014. Адже умовами зазначеної мирової угоди передбачено не відновлення зруйнованої пам'ятки історії у відповідності до визначеного рішенням суду проекту, а здійснення забудови земельної ділянки багатоквартирним будинком, у складі якого передбачено музичну студію ім.Я.Ярославенка. Відтак, укладеною мировою угодою по суті не врегульовується спір між сторонами щодо його предмету”, - йдеться в рішенні суду.

Як повідомлялося, відповідно до рішення Сихівського районного суду м.Львова від 11 лютого 2014 року Ростислава Мельника зобов’язано відновити за власний рахунок зруйновану пам’ятку історії – будинок №30 по вул. Я.Ярославенка у Львові, та відтворити її до первісного вигляду. В цій частині рішення суду набрало законної сили та було звернуто до виконання.

Читайте також: На Подолі горіла виставлена на продаж пам'ятка архітектури

Ярослав Ярославенко (Вінцковський), народився 30 березня 1880, Дрогобич, помер 26 червня 1958, Львів, — український композитор і диригент. 1982 року будинок композитора (вул. Ярославенка, 30) рішенням Львівського облвиконкому віднесений до переліку пам'яток історії міста.

Проте 2 вересня 2008 року Львівською міською радою було прийнято рішення «Про проектування громадянином Мельником багатоквартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями і автостоянками на вулиці Ярославенка, 30 зі зносом будинку», після чого пам'ятку було знищено. Руйнування пам'ятки спричинило обурення львівської громади, проте лише через 5 років після знищення — 13 лютого 2014 Сихівський районний суд Львова зобов'язав власника відбудувати пам'ятку відповідно до проектно-кошторисної документації на відновлення зруйнованого будинку. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-