Хортиця: заповідник, святилище і місце сили

Хортиця: заповідник, святилище і місце сили

Укрінформ
Тутешні кургани - ровесники єгипетських пірамід, а «Запорозька Січ» - символ козацької вольниці

Хортиця – місце унікальне, овіяне легендами, міфами і переказами різних епох. Тут піднімаються на земну поверхню граніти, вік яких перевищує 2,5 мільярда років, саме тут знаходяться кургани – ровесники єгипетських пірамід і стародавні храми – кромлехи. Це місце сили, куди тисячі людей приходять підзарядиться життєвою енергією, а «Запорозька Січ» - символ епохи козацької вольниці, військової доблесті і самобутності українського народу.

ЗАПОВІДНИК ВСЕРЕДИНІ ПРОМИСЛОВОГО МІСТА

Хортиця – найбільший острів на Дніпрі (площа 23,59 кв. км), розташований трохи нижче греблі ДніпроГЕСу. Його довжина з північного заходу на південний схід - 12,5 км, а середня ширина - близько 2,5 км. Острів добре видно з прибережних територій центральних районів Запоріжжя, у «спальному» Хортицькому районі проживає понад 100 тисяч людей, і вони щодня перетинають Національний заповідник «Хортиця» дорогою на роботу і з роботи, адже він знаходиться в серці промислового Запоріжжя.

Від центрального проспекту міста – Соборного дістатися на острів можна за кілька хвилин будь-якою «маршруткою», що йде в Хортицький район від зупинки «проспект Металургів». Їдучи на своєму транспорті Набережною магістраллю, достатньо перетнути Дніпро через міст Преображенського, щоб потрапити у заповідник. З нього, до речі, відкриваються чудові види на «Запорозьку Січ», «ДніпроГЕС», скелі північній частині Хортиці і південну частину острова, яка переходить у плавні.

На території Хортиці, за словами співробітників Національного заповідника, - унікальний біокомплекс, на якому зосереджені практично всі види ландшафтів півдня України. Мальовничі скелі берегової лінії, мішані та соснові ліси, поля, луки, степи, озера, плавні... кожен тут знайде куточок природи на свій смак. На острові більше тисячі видів рослин, 104 з них - ендеміки, які зустрічаються лише на цій території.

Навесні галявини та виярки Хортиці покривають первоцвіти і занесена в Червону книгу України сон-трава. Влітку вітер колише сивий ковил. Тут можна зустріти унікальні «висячі болота» - болотні рослини, що ростуть прямо на скелястих схилах трохи північніше балки Черняхівка, і заблукати в непрохідних плавневих лісах південної частини острова. У центральній частині Хортиці, на території заснованого в середині минулого століття дендропарку, можна побачити «кримські рослини», завезені з Нікітського ботанічного саду, насолодитися чистим повітрям у ялівцевим гаю і прогулятися алеєю Закоханих серед заростей спіреї.

Тваринний світ Хортиці не менш різноманітний: зайці, їжаки, куниці, лисиці, ховрахи, білки, величезна кількість видів птахів... Попрямувавши вглиб заповідника, ви напевно зустрінете когось з цих корінних мешканців острова. А якщо пощастить, зможете побачити козулю чи дикого кабана. Останні, до речі, іноді і самі виявляють несподіваний інтерес до людей. Кілька років тому художники, що брали участь у фестивалі дерев'яної скульптури на території єдиного в Україні кінного театру «Запорозькі козаки», були всерйоз стурбовані своєю безпекою, коли їх «перекус» поцупило чимось приваблене до місця заходу сімейство диких кабанів.

Подорожувати Хортицею можна пішки, на велосипеді або верхи. Годинна прогулянка обійдеться близько 150 гривень з людини. Ніяких особливих навичок або спецпідготовки не потрібно. На автомобілях в межах острова можна пересуватися лише асфальтованими дорогах, а підхід до Хортиці та прилеглих островів на будь-яких видах плавзасобів заборонений.

Єдине місце, де не діє заповідний режим – туристичний пляж в північній частині острова, по сусідству з мальовничою балкою Генералкою. Його довжина – трохи менше кілометра. Піщаний пляж з усіх боків обмежений гранітними скелями, тому тут дозволено не тільки палити багаття, а й ставити намети, чим користуються любителі активного відпочинку, облаштовуючи в теплу пору року стоянки на кілька днів, або й тижнів. На цьому найбільшому хортицькому пляжі влітку відпочивають тисячі запоріжців і гостей міста, тут проводять фестивалі барди і регулярно проходять тренування зі скелелазання. В ніч на Івана Купала саме тут збираються шанувальники язичницьких вірувань східних слов'ян для проведення обрядів, пов'язаних з літнім сонцестоянням.

МІСЦЕ СТАРОДАВНІХ СВЯТИЛИЩ

За даними представників Національного заповідника «Хортиця», територія острова протягом всієї його історії практично не використовувалася для побутових цілей: острів вважався місцем зв'язку з могутніми силами, які керують життям на Землі і непідвладні людині. Підтвердження цієї теорії - безліч культових споруд: кам'яних закладок, кромлехів, і святилищ різних епох, виявлених на Хортиці при проведенні археологічних досліджень. Одна з останніх значущих знахідок - унікальний комплекс періоду ямної культури з кам'яним похованням, яка датується III тис. до н. е. Він був відкритий в 2015 році археологічною експедицією під керівництвом відомого українського археолога Олега Тубольцева.

За його словами, цей кам'яний комплекс епохи ранньої бронзи з похованням чоловіка не має аналогів у світі. «Комплекс являє собою циліндр діаметром близько 50 метрів з ровами, орієнтованими по сторонах світу, кількома входами, величезним скупченням обпалених кісток тварин, сховищами керамічного посуду періоду шнурової кераміки і жертовником, під яким ми виявили нижню щелепу людини, що свідчить про здійснення тут людських жертвоприносин. Аналогічні за формою комплекси раніше були виявлені на території Португалії та Азії. Але, на відміну від запорізького, жоден з них не має кам'яних поховань, схожих з виявленим нами в південній частині комплексу похованням чоловіка – жреця, вождя чи ідейного лідера індоєвропейського племені, яке жило на цій території близько 2-х тис. років до н. е», - розповів Тубольцев. Завляки подальшим розкопкам і дослідженням археологи сподіваються знайти відповідь на питання про те, чим викликані ці відмінності і ким була людина, якій одноплемінники створили таке унікальне поховання. Але станеться це навряд чи незабаром: на розкопках комплексу археологи працюють понад 15 років, але відкрили за цей час лише четверту частину.

До речі, розкопки унікального кам'яного поховання, за словами керівника археологічної експедиції, супроводжувалися низкою подій, які інакше як містикою не поясниш. «Тільки-но ми намагалися відкрити поховання, починався найсильніший дощ з грозою, і ми змушені були переривати роботу. Так повторювалося кілька разів, а коли ми поховання все-таки відкрили, у мене в руках з незрозумілих причин в буквальному сенсі слова розсипалася трубка, яку ми вирішили розпалити, виявивши, що сигарети закінчилися», - розповів Тубольцев.

Сьогодні це культова споруда перебуває у стадії дослідження та доступна для огляду. Проте цілий ряд інших кам'яних закладок, кромлехів і святилищ, пов'язаних із стародавніми віруваннями людей, може побачити будь-хто: кромлехи епохи енеоліту, вік яких перевищує 5,5 тисяч років, святилище скіфської епохи в районі Чорної скелі, древнє святилище-обсерваторія, що датується ІІ тисячоліттям до н. е. біля знаменитого комплексу «Запорозька Січ» відкриті для відвідування безкоштовно, цілодобово і цілорічно, як і вся територія Національного заповідника «Хортиця».

СКІФСЬКИЙ СТАН

Одне з найзагадковіших місць Хортиці – «Скіфський стан» - унікальний історико-культурний комплекс і територія, вважається особливою енергетичною точкою землі – місцем, де на поверхню виходить її життєва енергія. Навіть люди, яким властиво зі скепсисом сприймати ідеї про існування подібних явищ, зазначають, що «в цьому місці повітря ніби пронизане якимись особливими струмами, що міняють і сприйняття, і хід думок».

«Скіфський стан» - найвища точка Хортиці (майже 60 метрів над рівнем Дніпра), а три курганні насипи комплексу є ровесниками єгипетських пірамід.

У північній частині «Скіфського стану» розташований унікальний музей кам'яних скульптур – лапідарій, де під відкритим небом, зібрані кам'яні пам'ятки історії різних епох. Кіммерійські, скіфські й половецькі скульптури, кам'яні хрести різних епох, шляхові та воротні стовпи, жорна... всього не перелічити. Тут же і реконструйовані козацькі дозорні вишки - бекети, з допомогою яких козаки сповіщали одне одного про наближення ворога. На думку більшості тих, хто побував на території «Скіфського стану», цей комплекс – один з самих незвичайних і інформативних на Хортиці.

ЗАПОРІЗЬКА СІЧ – ОБРАЗ ВОСЬМИ СІЧЕЙ УКРАЇНИ

І все ж перший образ, який постає перед очима при слові «Хортиця» - це козацтво. Знаменитий «Запорозький марш», дзвін шабель, козаки, що летять на конях.

Острів Хортиця – козацька столиця України. Тут розташований головний символ легендарної епохи - історико-культурний комплекс «Запорозька Січ». Тут працює Музей історії запорозького козацтва, Козацький Круг, єдиний в Україні кінний театр «Запорозькі козаки» і піднята з дна Дніпра знаменита козацька чайка. Сюди 14 жовтня з усієї України з'їжджаються люди на свято Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва, дата яких з 2014 року і стала датою самого патріотичного державного свята - Дня захисника України.

Нині Музей історії запорозького козацтва, відомий колекцією зброї козацької доби та експозиціями про історію виникнення і військове мистецтво запорожців, закритий на реекспозицію. Але частину експонатів можна побачити на легендарній «Запорозькій Січі».

Ідея створення цього комплексу, який нині є візитівкою острова і всього Запорозького краю, виникла ще в 1965 році, але до набуття Україною незалежності відкидалася, як прийнято було говорити, «з ідеологічних міркувань». До будівництва взялися лише в 2004 році. Причому, спочатку планувалося, що комплекс буде історико-етнографічним. Проте надалі концепція змінилася: за даними Запорізької облдержадміністрації, у 2006 році «дирекція Національного заповідника «Хортиця» і представники науки дійшли висновку, що це буде не реставрація Запорозької Січі, як планувалося раніше, а узагальнений образ усіх вісьмох Січей, які існували на території України. Тобто не історико-етнографічний, а меморіально-туристичний комплекс, з усіма його атрибутами». Пізніше комплекс став історико-культурним. Завдяки журналістським посвідченням ми з колегами кілька разів потрапляли на «Запорозьку Січ» в період будівництва, і, пам'ятається, вже тоді були вражені масштабністю споруди, з оглядових майданчиків башт якої відривався вид на десятки кілометрів навколо. А дізнавшись пізніше, що споруджуваний комплекс «дещо зменшена копія справжньої Січі», почали сприймати культуру козаків зовсім по-іншому. Сьогодні, комплекс «Запорозька Січ» дарує можливість поринути в атмосферу часів козацтва сотням тисяч відвідувачів щороку. Крім власне Січі з вражаючими фортифікаційними спорудами, вежами, куренями, будинком кошового отамана і храмом Покрова Богородиці, комплекс приваблює можливістю ознайомитися з побутом, традиціями і військовим мистецтвом козаків. А також – з різноманітними експозиціями епохи запорозького козацтва, яка стала для сучасних українців джерелом натхнення, прагнення до волі і віри в себе і свій народ.

Олена Запорозька, Запоріжжя

Фото: Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-