Відпочинок по-запорізьки: з дніпровських плавнів - у

Відпочинок по-запорізьки: з дніпровських плавнів - у "сталінський ампір"

Укрінформ
Відвідати музей конструктивізму, проїхатися верхи Хортицею та пожити у хостелі на воді. Такими цікавими справами можна зайнятися на дозвіллі у Запоріжжі

Запоріжжя – місто легендарної Хортиці, не менш легендарного запорізького козацтва та приголомшливої краси природи. Знамениті дніпровські плавні та скелі, чудові пляжі, парки, Дніпрогес - тут є на що подивитися і де побувати, щоб отримані враження залишилися з вами на все життя.

НАЙДОВША ДИТЯЧА ЗАЛІЗНИЦЯ

Більшість гостей Запоріжжя приїжджають до міста залізницею на центральний вокзал «Запоріжжя-1». І якщо ви подорожуєте з дітьми, то найближче місце, куди варто заглянути - Дитяча залізниця. Щоб дістатися до неї, достатньо перейти через привокзальну площу і пройти, не змінюючи напрямку, близько 500 метрів.

Не помітити ДЗД неможливо - на постаменті біля входу красується старовинний паровоз, який видно здалеку.

Дитяча залізниця в Запоріжжі має найбільшу протяжність в Україні – 9,4 км. І якщо ви не дуже втомилися від своєї «дорослої» подорожі, по її вузькоколійці можна покататися і подивитися на Гребний канал і береги Дніпра. А при бажанні і вийти на одній з 8 станцій, щоб прогулятися.

У приміщенні будинку дитячої залізниці є тераріум, акваріум і невеликий зимовий сад.

ДУБОВИЙ ГАЙ

Якщо після тривалої подорожі знову вирушати на залізницю, нехай й дитячу, бажання немає, найближче місце для приємного проведення часу - Центральний парк культури та відпочинку Запоріжжя «Дубовий гай», який у народі називають «Дубівка». Його територія – близько 57 гектарів, п'ять з яких відноситься до природно-заповідного фонду. Тут ростуть трьохсотлітні дуби, працює парк атракціонів, безліч спортивних майданчиків і протікає річка Московка, по якій можна відправитися у невелику водну подорож на звичайному весловому човні або плавзасобах, оформлених у вигляді старовинних кораблів, фігурок тварин або автомобілів. З колеса огляду в дальній частині парку відкривається вид на все місто, острів Хортицю і води Дніпра. У «Дубовому гаю» можна і перекусити, і оселитися: окрім кількох кафе та мангальної зони, де можна організувати пікнік самостійно, тут працює ресторанно-готельний комплекс SunRise Park.

ПРОГУЛЯНКИ-ЕКСКУРСІЇ ПО ДНІПРУ

Вийшовши з Дубівки з боку парку атракціонів, ви опинитеся на Річковому вокзалі. У період навігації звідси можна відправитися у подорож по Дніпру на катері або теплоході. Такі прогулянки організовує компанія «Річковий трамвайчик». У переліку регулярних маршрутів - поїздки навколо острова Хортиця, в район Дніпровських плавнів або уздовж Набережної Запоріжжя з проходом через шлюз Дніпрогесу та висадкою в Річковому порту поряд із знаменитою греблею.

В залежності від обраного маршруту, в поїздці ви зможете дізнатися про заснування Олександрівської фортеці, з якої почався розвиток міста і етапи будівництва індустріального Запоріжжя, познайомитися з історією Запорізького козацтва, спорудження Дніпрогесу, а також незвичайною природою Дніпровських плавнів і островів Дніпра.

БАЙДАРКИ, КАЯКИ ТА ХОСТЕЛ НА ВОДІ

Ще один спосіб познайомитися з Запоріжжям, подорожуючи по воді - відправитися в плавання на каяках, байдарках або каное. Останнім часом у Запоріжжі такий вид активного відпочинку набуває все більшої популярності, і пунктів прокату всіляких плавзасобів досить багато. Один з них - клуб «Байдарка», база якого знаходиться на лівому березі Дніпра - в урочищі Сагайдачному. Тут вам не тільки допоможуть підібрати човен для подорожі, навчать управляти ним (потренують спочатку на березі, а потім – на воді) і підкажуть цікавий маршрут «до снаги», але і гарантовано забезпечать повернення на сушу, якщо сил все-таки не вистачить. Тут працює школа каякінгу, а додатковий бонус для іногородніх - єдиний у Запоріжжі хостел на воді з паркінгом, WiFi і приголомшливим видом на північну Хортицю. У кемпінгу «Сагайдачний» є також наметове містечко, а на території урочища арт-спільнота періодично проводить різноманітні фестивалі та свята.

КОНСТРУКТИВІЗМ І СТАЛІНСЬКИЙ АМПІР

Для тих, хто цікавиться архітектурою, безумовно, не зайвим буде знайомство з «Соцмістом» - частиною «Міста майбутнього», яка пережила війну і потрясіння наступних років. «Місто майбутнього» на території нинішнього Запоріжжя почали зводити паралельно з будівництвом Дніпрогесу. Свого часу проект «ідеального соціалістичного міста» викликав захоплення в Європі та Америці (у 1937 і 1939 роках був відзначений на всесвітніх виставках у Парижі та Нью-Йорку), а на батьківщині довгий час вважався еталоном містобудування.

Тут на відносно невеликій території зосереджено безліч пам'яток архітектури. Від рідкісних зараз зразків конструктивізму 20-30-х років XX століття до розкішних прикладів післявоєнного «сталінського ампіру». Знаменитий «Запорізький Кремль», «Круглий будинок», облицьоване вірменським туфом «амбулаторне містечко», «будинки Лаврова» - усі ці шедеври конструктивізму та модернізму можна побачити, прогулявшись міськими кварталами в районі перетину центрального міського проспекту - Соборного з проспектом Металургів. Навесні в арт-галереї «Barannik» (проспект Соборний, 193), яка з 2010 року проводила на своїй території «Тижні конструктивізму» та організовує виставки та екскурсії Соцмістом, відкрився Музей конструктивізму, де можна дізнатися багато цікавих і несподіваних фактів.

ПО ХОРТИЦІ ВЕРХИ

Ще один спосіб незабутньо провести час у Запоріжжі – кінні прогулянки Хортицею. На острові цю послугу надають відразу кілька клубів та шкіл верхової їзди, розташованих практично в одному місці – на дорозі від «Цимежа» (так називається одна із зупинок громадського транспорту на острові Хортиця) до селища овочівників. Якщо ви рухаєтеся з боку центру міста, після першого мосту Преображенського потрібно піти наліво, «пірнути» за потоком машин під залізничний переїзд і далі триматися того основного потоку до закінчення приватного сектора з лівого боку. Дорога, що йде звідси вглиб острова, – та, що вам потрібна. Не помітити клуби, які організовують кінні прогулянки, не вийде навіть при бажанні - їхні території виходять прямо на дорогу буквально в кілометрі від з'їзду - відразу за пам'ятником українській писанці.

Ще одна – найбільша школа верхової їзди на Хортиці працює в глибині острова – на території селища овочівників. Без особистого транспорту дістатися туди не вийде: автобус ходить лише кілька разів на день. А для тих, хто подорожує машиною і не боїться розбитих доріг, додатковий стимул для її відвідування – близькість школи до Музею судноплавства, де експонуються і реставрують старовинні кораблі, підняті з дна Дніпра біля берегів Хортиці. А також відносна близькість комплексу «Скіфський стан», що вважається «місцем сили» і плавнів, які зачаровують у будь-яку пору року.

Подорож верхи викликає абсолютно особливі відчуття. Їх марно описувати, але абсолютно точно варто спробувати. Попередня підготовка для кінної прогулянки не потрібна: все пояснять-покажуть-розкажуть на місці. Особлива екіпіровка – теж: підійде будь-який зручний одяг і взуття. А ось замовити прогулянку краще заздалегідь, особливо, якщо ви збираєтеся подорожувати в будній день. Практично у всіх клубів є власні сайти в мережі, так що зробити це не складно.

ЗАПОРІЖСТАЛЬ

Найближчим часом перелік об'єктів, де можна отримати яскраві враження, обіцяє поповнити меткомбінат «Запоріжсталь», відомий старшому поколінню завдяки радянському фільму «Весна на Зарічній вулиці», що був знятий на Одеській кіностудії. Окремі екскурсії заводом проводяться вже зараз, проте повноцінний туристичний маршрут поки на стадії розробки.

Олена Запорізька, Запоріжжя

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-