В Україні 80% ФАПів недоукомплектовані - Порошенко

В Україні 80% ФАПів недоукомплектовані - Порошенко

Укрінформ
Наразі в Україні 80% фельдшерсько-акушерських пунктів потребують доукомплектації.

Про це заявив Президент Петро Порошенко на нараді з медиками під час робочої поїздки у Львівську область, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“80% фельдшерсько-акушерських пунктів по Україні потребують доукомплектації, 10% не існують”, - сказав глава держави.

У цьому контексті він наголосив, що поліпшенню ситуації у сфері охорони здоров’я в селі сприятиме реалізація закону про сільську медицину.

“Це (закон — ред.) - не просто будівництво нових фельдшерсько-акушерських пунктів. Це не так. Це є затверджений мінімальний обсяг обладнання, яке має бути в кожному селі, умови для перебування там лікаря або представника персоналу первинної ланки, який зможе зробити всі необхідні аналізи на цьому обладнанні, передати висококваліфікованому фахівцю, який з хабу розподілить”, - розповів Президент.

Крім того, за його словами, кожне село має бути забезпечене автомобілями, які зможуть швидко доправити пацієнта до лікарні.

Водночас він застеріг чиновників від того, щоб допустити уповільнення реалізації проекту.

“Я не хочу, щоб ми витратили гроші, побудували ФАПи і на цьому зупинилися. Якщо не буде телемедицини, якщо не буде хабів, якщо не буде професійних лікарів, якщо не буде працювати система, якщо не буде обладнання, якщо не буде всього, і ця “кампанєйщина” закінчиться через рік, я не хочу до цього братися”, - підкреслив Порошенко.

Читайте також: Президент підпише закон про сільську медицину разом із медреформою

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 14 листопада 280-ма голосами ухвалила президентський закон № 7117 "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості".

Документ передбачає такі нововведення, як запровадження у селах щорічних виїзних прийомів лікарями-спеціалістами, а також впровадження сучасних технологій з медичного обслуговування у сільській місцевості, зокрема з використанням засобів телемедицини та телеметрії, особливо коли відстань є критичним чинником для діагностування та надання допомоги.

Крім того, згідно з цим законом сільська медицина також отримає авіаційні, водні, автомобільні спеціальні санітарні транспортні засоби", у тому числі обладнаних як реанімобілі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-