По всій Україні мітингували лісівники

По всій Україні мітингували лісівники

Укрінформ
По всій Україні у вівторок, 28 листопада, пройшли мітинги лісівників, які протестували проти прийнятої нещодавно урядом Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року.

Про це повідомляють кореспонденти Укрінформу з Чернігівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Закарпатської, Волинської, Рівненської та інших областей.

"Сьогодні ми підтримали всеукраїнську акцію протесту "В чиїх руках майбутнє лісу?", спрямовану проти впровадження Стратегії реформування лісового господарства, ухваленої Кабінетом Міністрів України. Загалом під обласною радою стояло близько 500 працівників 12 лісгоспів", - розповіла агентству голова Чернігівської обласної організації профспілки працівників лісового господарства України Наталія Кудласевич.

На Тернопільщині вимоги лісівників напередодні підтримала обласна рада, а завтра про це йтиметься і на засіданні колегії облдержадміністрації.

«Наша вимога – відмінити Стратегію розвитку лісового господарства і ухвалити ту, яку запропонували виробничники, науковці працівники лісового господарства. Ухвалена Стратегія веде до знищення галузі, підприємств, до зубожіння народу, до ліквідації лісогосподарських структур і до передачі лісів у приватні руки. Власником лісу може бути лише держава. Тут є сьогодні представники майже 20 підприємств лісової галузі Прикарпаття і головне наше гасло: «Ні Стратегії розвалу», - повідомив голова Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників лісового господарства Ігор Хомишин.

На Закарпатті, за словами прес-секретаря облуправління ЛМГ Юлії Давидової, працівники лісгоспів, а також підприємці, що працюють у галузі, зібралися на пікети під стінами усіх РДА. Загалом в області на вулиці вийшли понад 3 тисячі лісівників.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль також виступив різко проти ініціативи Кабміну, яка передбачає ліквідацію всіх державних лісогосподарських підприємств і створення суб’єкта господарювання з корпоративними правами.

Читайте також: Журналістам перешкоджали знімати сюжет про "Свидовець"

Взагалі працівники державних лісогосподарських підприємств вимагають: відмінити рішення уряду від 15 листопада 2017 року «Щодо схвалення Стратегії розвитку лісового господарства на період до 2022 року»; допрацювати проект Стратегії, який розроблений Держлісагентством із залученням фахівців лісової галузі та схвалений міжнародними експертами, із широким обговоренням в суспільстві та узгодженням з галузевою профспілкою; відновити фінансування бюджетної програми 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорони і захисту лісів» на 2018 рік в сумі не менше 730 млн грн; передбачити пряме підпорядкування Держлісагентства Кабміну та визначити його головним розпорядником бюджетних коштів; вважати неможливим подальший курс на створення в Україні єдиного лісогосподарського підприємства (компанії), що може привести до ліквідації діючих лісогосподарських підприємств; унеможливити приватизацію державних лісогосподарських підприємств або передачу їх в концесію.

На сесії Черкаської обласної ради 56 депутатів проголосували за звернення до Кабінету Міністрів щодо змін до Стратегії реформування лісового господарства України. Таке звернення планує прийняти також Волиньрада. Херсонська облдержадміністрація передасть зауваження лісівників до профільного міністерства.

Як повідомлялося, Стратегія реформування лісового господарства України має на меті забезпечення до 2022 року сталого ведення та ефективного управління лісовим господарством. Документ розробило державне Агентство лісових ресурсів України. Уряд ухвалив цю Стратегію 15 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-