На Сумщині жалобні заходи пройшли в селі, де в Голодомор померло дві третини населення

На Сумщині жалобні заходи пройшли в селі, де в Голодомор померло дві третини населення

Укрінформ
На Сумщині основні скорботні заходи 25 листопада пройшли біля меморіалу в селі Піски Буринського району,  де від голоду у 1932-1933 роках померло дві третини населення.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У Пісківській сільраді, на території якої ми зараз знаходимося, у 30 роках ХХ століття проживало 2140 осіб. Голод 1932 – 1933 років забрав майже дві третини людей – 1185 чоловік. Науковці стверджують, що саме на цьому місці, де зараз створено Меморіал жертвам Голодомору, поховано близько 250 осіб. Усі вони померли жахливою смертю від голоду, а не від надуманих радянською владою хвороб”, - зазначив під час вшанування пам’яті померлих  керівник апарату Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький.

За словами посадовця, немає жодної родини в Україні, якої б не торкнулась ця трагедія. Не оминув голод і його родину.

"Коли мій дід, уродженець Кролевецького району, розказував мені про Голодомор, він не міг стримати сліз. Адже у нього брати і сестри померли від голоду в ті роки. На їхньому подвір’ї зробили колгоспний двір і забрали все, крім насіння буряка та коноплі. Саме це доводилося варити і їсти...Ми не маємо права про це забувати. Трагедія Голодомору не повинна повторитися”, - наголосив Живицький.

Читайте також: В Одесі у пам'ять про жертв Голодомору поклали квіти та відслужили панахиду

Пройшли скорботні заходи цього дня  також і в обласному центрі. Тут біля пам’ятника жертвам Голодомору відбувся мітинг-реквієм, а на вулиці Соборній містяни в рамках всеукраїнської акції "Засвіти свічку!" виклали хрест із запалених свічок та вшанували хвилиною мовчання  всіх невинно замучених голодом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-