Переяслав-Хмельницькому повертають історичну назву

Переяслав-Хмельницькому повертають історичну назву

Укрінформ
Депутати міської ради Переяслава-Хмельницького проголосували за пропозицію повернути місту історичну назву, відмовившись від доданої за сталінських часів частини топоніму "Хмельницький".

Про це повідомляє прес-служба міської ради.

"Схвалити пропозицію громадської ради при виконавчому комітеті Переяслав-Хмельницької міської ради щодо поверненню місту Переяслав-Хмельницький Київської області історичної назви «Переяслав», - йдеться в опублікованому рішенні.

За нього проголосували 22 депутати з 28 присутніх. Ще двоє утрималися, двоє були проти, двоє не голосували.

Вирішено порушити клопотання перед Київською обласною радою щодо внесення подання до Верховної Ради України про повернення місту історичної назви.

В обгрунтуванні рішення йдеться про те, що місто, перша літописна згадка про яке датується 907 роком у договорі Русі з Візантією, було перейменоване з ідеологічних міркувань.

"У роки Другої світової війни, перейменувавши наше місто, ідеологи сталінізму прагнули вирвати з корінням дерево його тисячолітньої історії і пересадити в штучний горщик зразка 1943 року. Уся підступність колоніальної політики «старшого брата» полягала в тому, що додавши до назви нашого міста славне ім’я лідера національно-визвольної революції українського народу 1648-1657 рр. Богдана Хмельницького, вони прагнули назавжди «відрізати» Переяслав від державотворчих історичних витоків часів Київської Русі, загубивши його у величезному лабіринті провінційних міст, яке згадувалося хіба що у зв’язку із роковинами сфальсифікованого договору про «возз’єднання російського і українського народів», - зазначається в документі.

Підкреслено, що в сучасних політичних умовах роль Переяслава набуває надважливого значення в усвідомленні українцями свого загальноєвропейського цивілізаційного та національно-державницького вибору. 

"Повернення історичної назви місту Переяслав є сутнісним індикатором національної самосвідомості, самоідентифікації, невід’ємною ознакою державно-територіальної приналежності. В умовах «гібридної» війни Російської Федерації проти України збереження назви Переяслав-Хмельницький означатиме історичну, ідеологічну, ціннісну капітуляцію перед російським імперським неоколоніалізмом як у масштабах нашої малої батьківщини, так і України в цілому", - підкреслили автори обгрунтування.

Читайте також: У Києві перейменували кілька вулиць і провулків

Водночас, повернувши місту його споконвічну назву сучасне покоління виправить історичну несправедливість та відновить свою генетичну пам`ять,  вважають у міськраді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-