Мигія. Центр України з екстремальних туристичних розваг

Мигія. Центр України з екстремальних туристичних розваг

Аналітика
Укрінформ
Столиця рафтингу і “маленька Швейцарія” - все це про мальовниче село на Миколаївщині

Рекреаційно-туристичний потенціал і природно-заповідний фонд Миколаївщини можуть здивувати туристів і відпочивальників. Завдяки унікальному рельєфу та клімату сьогодні тут розвивається понад 15 різних видів туризму. Окрім відпочинку на піщаних пляжах Чорноморського узбережжя тут можна займатися яхтингом, рафтингом, кайтингом, віндсерфінгом, велосипедними та пішими прогулянками, ходити на екскурсії до парків, заповідників, знайомитися з неймовірно красивими куточками природи, вдихати цілющі аромати безкрайніх степів, і, при цьому, розширювати свій кругозір і розвивати ерудицію.

Наша перша розповідь з Миколаївщини у проекті “Сім днів у регіоні” про село Мигія Первомайського району, яке розташоване на північному заході області. Його називають столицею «українського рафтингу» та «маленькою Швейцарією» за велику кількість скелястих островів посеред Південного Бугу, річкових порогів, багату флору та фауну і мальовничу природу. До речі, воно потрапило до десятки фіналістів Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017».

СТОЛИЦЯ УКРАЇНСЬКОГО РАФТИНГУ

Але Мигія — це не лише мальовниче село, де мешкає трохи більше двох тисяч жителів. Це одне з найвизначніших туристичних місць області і навіть усієї країни. Тут збереглися унікальні природні комплекси та об'єкти, які ваблять туристів не лише з України, а й з-за кордону. На Мигійських порогах проводяться міжнародні змагання з плавання на байдарках та рафтах, адже тутешня байдарочна траса посідає друге місце в Україні за складністю сплаву.

«За останні три роки Мигія пережила серйозний туристичний бум. Кількість охочих тут побувати стрімко зростає. І якщо раніше це був лише відпочинок з наметами, то сьогодні тут можна отримати послуги будь-якого рівня комфорту і щодо проживання, і харчування та інші. Наразі, без перебільшення можу сказати, що це центр України з екстремальних туристичних розваг. Тут можна займатися рафтингом, водним слаломом, роуп-джампінгом, тімбілдінгом тощо. А ще цього літа тут відкрили 500-метровий тролей», - розповідає начальник управління з питань молоді та туризму Миколаївської ОДА Олександр Максименко.

Мигійські пороги є частиною Національного природного парку «Бузький Гард», що займає територію понад 6 тисяч гектарів. Це вузький скелястий  каньйон на річці Південний Буг. Саме через цю особливість він популярний серед любителів екстремальних водних видів спорту – рафтингу, слалому. Для них це одне з найкращих місць відпочинку в Україні. Каньйон є найбільшим у степовій Україні, поділяється на верхній поріг – «Млиновий» і нижній, що отримав назву «Інтеграл» або «Червоні ворота».

Сотні туристів щороку вирушають на Південний Буг, щоб сплавитися річкою. Стрімкий берег із гранітними скелями, водотоки, ланцюги порогів та островів, які трапляються вздовж річки - все це вабить екстремалів, які захоплюються активними видами туризму.

Термін «рафтинг» походить від англійського «raft» - пліт (мається на увазі сплав річкою на плоту). Ідея комерційного сплаву прийшла до нас з-за кордону. Багато ветеранів спортивного туризму в сучасних економічних умовах зробили рафтинг своєю професією, вклавши в цю справу весь свій багаторічний досвід сплаву складними річками.

На рафтингу використовуються багатомісні рафти зі спеціальними зливними отворами. Веслярі сидять на бортах, тримаючись ногами за «стріпфути» - спеціальні лямки, вклеєні у дно. По периметру рафта проходить страхувальна мотузка, за яку можна втриматися, якщо випасти з нього. Великі розміри і діаметр борту забезпечують хорошу остійність. У екіпіровку веслярів входить весло, каска і рятувальний жилет.

За словами керівника фірми «Рафтинг на Бузі», тренера з підготовки інструкторів Олександра Мірошника, Мигія вабить туристів з багатьох причин. По-перше, тут є пороги від першої до третьої категорії складності з шести можливих. Це робить мигійську трасу цікавою як для початківців, так і для людей із певним досвідом. По-друге, це степовий регіон – отож у річці тепла вода, яка влітку прогрівається до 20 і більше градусів. Це дуже важливо, особливо для новачків. Крім того, влітку і восени, коли рівень води невисокий, ця траса є доступною для людей без особливої підготовки. На мигійській ділянці Південного Бугу визначено кілька маршрутів, загальною довжиною до 12 км. Сплавлятися можна як на плотах (рафтах), так і на байдарках і каное. Скажімо, люди середнього віку більше цікавляться довгими маршрутами, де можна не лише відчути адреналін, а й помилуватися мальовничими краєвидами, яких тут безліч. Для молоді цікаві більш короткі, але насичені складними перепонами ділянки.

«У Мигії є три ділянки порогів. Для мене найбільш привабливими з точки зору складності є так звані «Млинові пороги». Навесні, коли більш висока вода, досить цікавим є сплав через пороги під назвою «Червоні ворота». У цей час сплавляються люди, які вже мають певні навички. А ось влітку та восени – ідеальний час для новачків», - розповідає Мірошник.

Фахівці зазначають, що з кожним роком кількість охочих відчути адреналін на мигійських порогах збільшується приблизно на 20 відсотків. «Я пригадую одні цікаві вихідні цього літа. Так ось за два дні – суботу та неділю - було біля 2 тисяч охочих сплавитися. Човни стояли у черзі біля одного з порогів. Це свідчить про зростаючу популярність рафтингу в цілому, і Мигійської траси, зокрема», - впевнений Олександр.

Мигія приваблює і професійних спортсменів. Тут регулярно проводяться різні змагання. Наприклад, у серпні цього року тут пройшли Всеукраїнські змагання з веслувального слалому. А в середині жовтня тут плануються видовищні змагання з екстремального сплаву Water4All Мигія-2017. Туристи-водники з усієї України мають продемонструвати свою майстерність у проходженні найбільших рівнинних порогів України. Вони виступатимуть на одномісних каяках та дошках для SUP.

«Для усіх бажаючих ми працюємо з квітня по жовтень. Туристи можуть приїхати в будь-який день тижня і в будь-якій кількості. Їх чекає чудовий рафтинг, професійні інструктори, комфортна база, смачна їжа і, звичайно ж, наша привітність», - зазначає наш співбесідник.

Ціни на сплави у Мигії досить демократичні. Вони залежать від довжини та складності траси. Скажімо, сплав через великі Мигійські пороги з проходженням порогів Червоні ворота або Інтеграл коштує 80 грн з людини, 7-кілометровий від Мигії до Куріпчиного вартує вже 160 грн. А ось найдовший 12 кілометровий сплав від Мигії до Іванівського мосту, який триває до 3 годин - 180 грн.

ВІД РОУП-ДЖАМПІНГУ І ТРОЛЕЮ - ДО ПОСЕЛЕНЬ ЕПОХИ НЕОЛІТУ ТА БРОНЗИ

Безумовно, рафтинг є родзинкою Мигії. Але останніми роками тут успішно розвиваються й інші напрями екстремальних розваг. Серед них роуп-джампінг, більш відомий в народі під назвою «тарзанка». Любителям пропонують стрибнути з моста, висотою 35 метрів над річкою Південний Буг. Міст цей - у селі Іванівка, навколишні краєвиди якого теж зачаровують. Роуп-джампінг - відносно молодий напрямок екстремального спорту, який полягає у здійсненні стрибка з висотних об'єктів природного та промислового походження з використанням професійного альпіністського спорядження.

Ще один вид розваг у Мигії пов'язаний із відкритим два місяці тому біля Чорного (родонового) озера 500-метровим швидкісним спуском по крутонахиленому тросу (тролеєм).

Організатори не дарма вибрали це місце. Гранітний кар'єр, розташований на території регіонального заповідника «Гранітно-степове Побужжя» завжди приваблював туристів. Торік тут навіть облаштували спеціальний оглядовий майданчик. Автобуси та численні автомобілі з пасажирами зупиняються неподалік, щоб дати можливість людям помилуватися неймовірно захопливим пейзажем. Після затоплення, кар’єр перетворився на озеро з прозорою водою незвичайного блакитного кольору. Його глибина - понад 40 метрів, а скелясті береги додають цьому місцю якоїсь таємничості.

Отож спуск розпочинається саме з оглядового майданчика і проходить через все Родонове озеро. Гальмівний механізм інвестори, а це одна з одеських фірм, замовили аж в Америці, бо у нас немає досвіду виготовлення обладнання для таких високошвидкісних трас. Коштує ця розвага наразі 250 гривень. Організатори запевняють, що це найвищий, найкрутіший і найшвидкісніший тролей в Україні. Його точна довжина - 457 метрів, висота - 72 метри, максимальна швидкість - до 104 км на годину. Також тут можна записати свій політ на відеокамеру.

Але Мигія славиться не лише своїми екстремальними розвагами. Це село має багату віковічну історію. Тут виявлено поселення епохи неоліту, бронзи (VI, II тисячоліття до н. е.), скіфського періоду (V—II ст. до н. е.) і черняхівської культури (II—VI ст. н. е.). На цій території побував давньогрецький історик Геродот. На початку XVIII сторіччя на місці теперішнього села було засновано запорізький зимівник.

Крім того, тут налічується понад 900 видів рослин, 26 із яких занесені до «Червоної книги», 4 – до «Червоного списку Європи».

Неподалік мигійських порогів є будівля парового млина, зведена ще у 1888 році. Його побудував місцевий поміщик Йосип Скаржинський - людина-легенда півдня, патріарх степового лісорозведення. П'ятиповерховий будинок, споруджений серед велетенських кам’яних брил, нагадує старовинний замок. Будівля пережила чимало різних подій: повінь, реконструкції, пожежі, але й досі радує око. Свого часу це було досить потужне промислове підприємство, яке виробляло до 3 тисяч пудів борошна в день, чим прославило миколаївський край на всю Європу.

Отож подорож у ці місця принесе задоволення навіть справжнім туристичним гурманам. Приїздіть, не пошкодуєте!

Наша наступна розповідь з Миколаївщини - про ще одне тутешнє природне чудо, яке називають «долиною диявола» - Актовський каньйон.

Алла Мірошниченко, Миколаїв

Фото Олександра Кремка 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-