На Закарпатті протестують через приїзд ідеолога русинського руху

На Закарпатті протестують через приїзд ідеолога русинського руху

Укрінформ
Канадський вчений Пол Роберт Магочій (Магочі), відомий як головний ідеолог політичного русинства, завтра планує провести презентацію своєї нової книги в Ужгороді. 

У місті протестують проти цього та апелюють до СБУ, мовляв, як може людина, що не раз висловлювалася проти територіальної цілісності України, в умовах гібридної війни вільно їздити країною і ще й проводити презентації?

Ситуацію кореспонденту Укрінформу прокоментував письменник Олександр Гаврош.

"Із новою нижкою "Євреї та українці" Пол Магочій об’їздив понад десяток міст України, де зустрічався зі студентами та викладачами. Всюди його сприймали вдячно, адже мало хто знає, чим насправді займається Пол Магочій.  Окрім, власне, Львова, де націоналісти зірвали його презентацію, та Ужгорода, де через протести громадськості зустріч з ідеологом неорусинства у Закарпатській обласній бібліотеці скасували. Але ось на 1 вересня цю зустріч планують провести уже в готелі "Ужгород", - сказав Гаврош.

Навіть попри те, що в цій книзі Магочій не порушує прямо русинського питання, він усе ж торкається цієї теми – у книзі дає карту Закарпаття, на якій позначено, що українці тут живуть у меншості. Та й попередніх його історичних робіт і висловлювань досить, аби не дозволяти публічних виступів.

"Це виглядає щонайменше дивно, коли в Україну СБУ не пускає якусь іспанську журналістку, що написала одну статтю в газеті, і разом з тим заплющують очі на турне письменника, що системно пише  про окремішність Закарпаття, про окремий народ - русинів. І для нього не тільки не заборонений в’їзд у країну, він вільно проводить лекції та публічні зустрічі. Чому той, хто каже, що Крим і Донбас – це не Україна, вважається сепаратистом, а той, хто постійно пише таке про Закарпаття, ним не є?" - запитує письменник.

Читайте також: Російську журналістку Курбатову видворили з України із забороною в'їзду - СБУ

Нагадаємо, зустріч Пола Роберта Магочія із приводу презентації книги "Євреї та українці" мала відбутися в Ужгороді ще понад місяць тому – в Закарпатській обласній бібліотеці. Тоді її скасували – через протести громадськості, та усне попередження голови ОДА Геннадія Москаля.

Цього разу, як пояснили у прес-службі Москаля, зустріч проводять не в державному закладі: готель "Ужгород" – приватний, відтак просити про скасування презентації книги Магочія в Ужгороді влада не має права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-