Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Озеленити місто Кропивницький доручили підприємству, яке спеціалізується на заготівлі дров

Озеленити місто Кропивницький доручили підприємству, яке спеціалізується на заготівлі дров

Блоги
Укрінформ
І ніколи не спеціалізувалося на догляді за зеленими насадженнями. Не робить цього й зараз...

Навесні 2016 року активісти ГО «Озеленення. Кропивницький» намагались підрахувати, скільки дерев можна висадити за 600 тис. грн. Саме стільки було передбачено в міському бюджеті в розділі «заходи з озеленення міста» програми природоохоронних заходів на 2016 рік. Згодом вони дивувались відповідям міськвиконкому, в яких зазначалось: «в міському бюджеті на 2016 рік не закладені кошти на висадку нових дерев»… На які ж цілі було витрачено 600 тисяч гривень?

15 грудня 2016 року на засіданні постійної депутатської комісії була презентована програма природоохоронних заходів на 2017 рік. У вступній частині програми міститься звіт про виконання програми на 2016 рік. Виявляється, що 600 тис. грн пішли на обрізування 71-ої пухової тополі, «догляд» за деревами у кількості 152 одиниці та видалення 80 дерев.

Всі ці дерева знаходились на території закладів освіти (дитячих садків та шкіл). Саме на території дитячих садків та шкіл були виявлені факти обрізування дерев узимку «під стовп», внаслідок якого багато дерев загинуло. Зокрема, загинули білі тополі, які років 30 тому масово висаджували на території садочків та шкіл.

Розпорядником 600 тис. грн було управління земельних відносин та охорони навколишнього середовища, яке й уклало Договір з КП «Єлизавета» на «догляд», а замовником робіт виступило управління освіти.

У 2017 році управління земельних відносин та охорони навколишнього середовища вирішило не ламати традицію. З надходжень від екологічного податку буде використане 600 тис. грн на «Заходи з озеленення».

КП «Єлізавета»

Колективне підприємство «Єлізавета», код ЄДРПОУ 22218998, зареєстроване 27.12.1993. Керівник та підписант – Чернік Алла Степанівна. Серед засновників також є Чернік Сергій Степанович (очевидно, брат) та Борщ Михайло Вікторович.

Чернік Алла Степанівна балотувалась до Фортечної районної у місті Кропивницькому раді у 2002-му році.

Чернік Сергій Степанович працює генеральним директором ТОВ "КМДК" – лісозаготівельного заводу з виробництва пиломатеріалів у місті Кіров Російської Федерації.

Види діяльності підприємства:

  • 31.09 Виробництво інших меблів
  • 16.23 Виробництво інших дерев'яних будівельних конструкцій і столярних виробів
  • 43.21 Електромонтажні роботи
  • 43.22 Монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування
  • 43.29 Інші будівельно-монтажні роботи
  • 43.31 Штукатурні роботи
  • 43.34 Малярні роботи та скління
  • 43.39 Інші роботи із завершення будівництва
  • 81.29 Інші види діяльності із прибирання
  • 46.73 Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням
  • 47.52 Роздрібна торгівля залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами в спеціалізованих магазинах
  • 52.29 Інша допоміжна діяльність у сфері транспорту
  • 41.20 Будівництво житлових і нежитлових будівель (основний)

Як бачимо, підприємство аж ніяк не спеціалізується на догляді за зеленими насадженнями. Все, що пов’язане з деревиною – це її збут, прибирання або обробка.

Уникнення проведення процедури відкритих торгів

За 2006-й рік на «ремонт» та «утримання» зелених насаджень і інші подібні роботи, за даними порталу «Є-дата» та пошуково-аналітичної системи «007», КП «Єлізавета» отримало 3 033 848,74 грн. з міського бюджету, виконавши 57 транзакцій.

При цьому міська рада у них же і закуповувала дрова (напевне, зроблені з тих же «відремонтованих» дерев). 22 листопада 2016 року на суму 1680 грн управління освіти міськради закуповувались дрова пилені, договір №60/391 вiд 15.11.16 р.

Всі трансакції по договорам на ремонт та утримання менші 200 тис. Закупівлі, сума за які не перевищує 200 тис, є допороговими. Це означає, що торги жодного разу не проводились – ані в системі «Прозорро», ані за старою тендерною процедурою.

Порушення екологічного законодавства

А що ж законодавство? У Правилах утримання зелених насаджень, п. 9.1.12, чітко регламентовано випадки, в яких проводиться обрізка:

1) аварійне дерево, яке трухляве, сухе чи пошкоджене – таке підлягає знесенню.

2) аварійні гілки – це сухі, надламані, або ті що знаходяться біля електродротів. Тобто, підлягають видаленню одиночні гілки.

У ФБ-групі «Озеленення. Кропивницький» викладено десятки прикладів порушень цього простого правила, тобто – незаконної обрізки. Дерева обрізують цілий рік – і влітку, і взимку, хоча «Правилами утримання зелених насаджень у містах України» омолоджувальна обрізка дозволяється лише навесні. Тим часом як восени (і тільки в широтах із теплою зимою) проводиться виключно формувальна обрізка з видаленням лише 1-2 річних пагонів.

Згідно з п. 4.2 Доповнення 1 Наказу №154 «Про затвердження Порядку проведення ремонту та Утримання об'єктів благоустрою населених пунктів», омолоджувальна обрізка є капітальним ремонтом об'єкту благоустрою.

Для обрізки потрібен дефектний акт про обстеження дерев із висновком про те, що вони потребують омолоджувального обрізання (згідно з п. 9.1.11.3. Правил утримання зелених насаджень, омолоджувальне обрізання виконують лише в дерев, вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився). Цих дефектних актів виконавці робіт майже ніколи не мають, про що постійно пишуть місцеві активісти у своїй ФБ-групі.

Коментар директора КП «Єлізавета» Алли Чернік:

«Ми обрізкою дерев не занімаємся. Обрізкою дерев занімається КП «Благоустрій». Ми занімаємся видаленням. Це разні вєщі. Виконком надає замовлення і надає акти обстеження, згідно них ми працюєм. Всього доброго, бо я дуже занята, до побачення!»

Дмитро Сінченко

Розслідування проведено в рамках проекту «Транспарентність, фінансове здоров'я та конкурентоспроможність місцевого самоврядування в Україні» за підтримки Посольства США

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-