В Одесі річниця визволення від нацистів не обійшлася без конфлікту

В Одесі річниця визволення від нацистів не обійшлася без конфлікту

Фото
Укрінформ
Керівники Одеси та області, депутати і представники громадськості урочисто відзначили 10 квітня 73-річницю визволення міста від фашистських окупантів.

В урочистій церемонії покладання квітів до пам'ятника Невідомому матросу та меморіалу «Крила Перемоги» взяли участь керівники облдержадмінстрації та облради Максим Степанов і Анатолій Урбанський, мер Одеси Геннадій Труханов, представники духовенства, громадськості, ветерани армії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"10 квітня - світлий і пам'ятний день для одеситів, ми віддаємо данину шани тим, хто героїчно захищав рідну землю зі зброєю в руках, самовіддано працював в тилу і загинув, звільняючи Одеську область від нацистських окупантів. Їхні імена зберігають пам'ятники, обеліски, меморіальні дошки, назви багатьох вулиць. Але найголовніше - це пам'ять про їхні подвиги, яка живе в наших серцях", - зазначив, вітаючи мешканців міста, голова облради Урбанський.

Урочисту акцію покладання вінків та квітів супроводжували мелодії військових оркестрів у виконанні учасників IV фестивалю духових оркестрів «Весняна Одеса», зокрема, оркестрів Управління Південного територіального командування Національної гвардії України, Центру військово-музичного мистецтва ВМС ЗС України, Тернопільського муніципального духового оркестру «Оркестр волі». Особливо колоритно виглядали музиканти духового оркестру з міста Бурса (Туреччина), що уперше продемонстрували в Одесі яничарські строї.

Втім, святкова церемонія не обійшлась без провокацій з боку групи проросійськи налаштованих осіб, які цього року з'явились до пам'ятника Невідомому матросу на Алеї Слави в парку ім. Тараса Шевченка без так званих "георгіївських стрічок", але не втрималися від скандування невідомо кому адресованих гасел "Одеса без фашизму", а також "Бандеровские бесы, вон из Одессы". Одна з учасниць цієї групи, що налічувала близько ста осіб, переважно пенсійного віку, прив'язала на свою палицю червону хустку й несла її як імпровізований комуністичний прапор у колоні прибічників "антимайдану", які неодноразово влаштовували свої провокаційні акції на Куликовому полі міста.

"Між "прибічниками антимайдану" та представниками патріотичних організацій, в тому числі, "Правого сектора", виникла штовханина, але поліцейські швидко розвели представників сторін конфлікту. Шістнадцятьох учасників інциденту супроводили до відділів поліції, де за цим фактом будуть складені протоколи", - зазначила в інтерв'ю Укрінформу керівник відділу комунікацій Одеського главку поліції Олена Войтенко.

Як запевнила Войтенко, пославшись на очільника ГУНП в Одеській області Дмитра Головіна, "поліція вживе необхідних заходів, щоб не допустити сьогодні інших подібних інцидентів".

Варто зазначити, що заради запобігання іншим, більш небезпечним провокаціям, наприклад, доставці вибухових пристроїв та вибухівки, правоохоронці пропускали учасників акцій крізь рамки металошукачів. Також працювали кінологи, велась аерозйомка.

З нагоди свята були спущені з кораблів ВМС ЗС України вінки та квіти на воду на траверсі пам’ятника Невідомому матросу в акваторії Одеської затоки. Напередодні також відбулося велораллі і марафон "100 км по Поясу Слави".

У програмі святкування Дня звільнення Одеси від нацистських окупантів - гала-концерт міського огляду-конкурсу «Пісня в солдатській шинелі» в Одеському академічному російському драматичному театрі та концерти й інші заходи у різних районах міста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-